Etelä-Suomen Sanomat: Vapauden Don Quijotet 14.10.2013
Verkkouutiset: Hirvisaari julkaisi uuden ohjelmansa: maahanmuuttoa, aseita ja mediakritiikkiä
Toisin kuin Etelä-Suomen Sanomien pääkirjoituksessa viime torstaina väitettiin, Muutos 2011 -puolue ei sovi hyvin kansanedustaja James Hirvisaaren uudeksi poliittiseksi kodiksi.
Hirvisaari ei nimittäin ole sananvapauden puolustaja, ja sananvapaus on Muutos 2011:n oman ilmoituksen mukaan puolueen tärkeimpiä arvoja.
Kahden vuoden aikana Hirvisaari on toki ottanut eduskunnassa muutaman kerran kantaa sananvapauden rajanvetoihin. Hän on puolustanut hallituksen esitystä kunnianloukkauksen rangaistusasteikon lieventämisestä ja kannattanut entisen puoluetoverinsa Jussi Halla-ahon (ps.) aloitetta kansanryhmää vastaan kiihottamista koskevan rikoslain pykälän muuttamisesta.
Eduskunnan ulkopuolella Hirvisaaren sananvapauskannanotot ovat puolestaan keskittyneet lähinnä sananvapauden rajoittamiseen. Perussuomalaisia ei saa Hirvisaaren mukaan kutsua persuiksi. Kysymys ei ole yleisistä keskustelutavoista, koska erilaisia vähemmistöjä ja toisin ajattelevia pitäisi kuitenkin saada kutsua milloin milläkin nimellä ja missä tahansa sävyssä.
Arvostelijat haukutaan jyrkästi. Se ei ole käytöstä, joka rohkaisisi käyttämään oikeutta vapaaseen sanaan.
On suuria sanoja, mutta vähän näkemystä.
Hirvisaari on tietysti vain yksi esimerkki. Sananvapaudesta on tullut keppihevonen poliittisille toitottajille.
Vakavasti otettavia sananvapauden puolustajia on kuitenkin vähän. Viime aikoina sananvapauden nimissä on lähinnä vaadittu itselle oikeutta poiketa juuri edellä mainituista kunnianloukkauspykälistä tai kansanryhmää vastaan kiihottamisesta.
Kumpikaan pykälä ei Suomessa monista vastaväitteistä huolimatta ole sellainen sananvapauden rajoitus, joka estäisi yhteiskunnallisesti merkittävää keskustelua.
Suomalaisessa sananvapaudessa on ongelmia, mutta ne eivät ole siellä, missä niiden nyt väitetään olevan.
Harva nyt sananvapauden puolesta kampanjoiva on ottanut kantaa esimerkiksi sananvapauden ja työsopimuslain niin sanotun lojaliteettipykälän väliseen jännitteeseen. Pykälää on yritetty tulkita niin, ettei työntekijä saisi kertoa työnantajastaan sellaisiakaan tietoja, joilla olisi merkittävää arvoa kuluttajille ja kansalaisille. Lainsäädännön kehykset tuomioistuinten päätöksentekoon ovat varsin väljät sananvapauden vahingoksi.
Monen tuntuu olevan vaikeaa ymmärtää, ettei hyvässä yhteiskunnassa ole täydellistä sananvapautta. Sen rajoja pitää jatkuvasti pohtia uudelleen - muiden arvojen kehyksessä.
Sananvapauden toteutuminen ei kuitenkaan ole vain rajojen säätämistä vaan myös sen käyttämisen edesauttamista. Siksi olisi aiheellista odottaa nykyisiltä sananvapaudella ratsastajilta aloitteita ja tekoja, joilla parannettaisiin esimerkiksi vähemmistöjen mahdollisuuksia osallistua julkiseen keskusteluun.
Sitä Muutos 2011 -puolueen tavoiteohjelmakin ajaa. Sen mukaan sananvapaus on demokratian kulmakivi, ja vain mahdollisuus vapaaseen mielipiteiden vaihtoon ja kritiikkiin löytää ja korjaa nykyjärjestelmän puutteet.
Siitä on hyvä ottaa tarkoin vaarin. Paljon tarkemmin, kuin kirjoittaja on ehkä aikonutkaan.
Teppo Koskinen
______________________________________
Verkkouutiset: Hirvisaari julkaisi uuden ohjelmansa: maahanmuuttoa, aseita ja mediakritiikkiä
"Näistä asioista olen jo pitkään saarnannut. Mutta Soini ei usko."
Kansanedustaja James Hirvisaari (m.) on julkaissut poliittisen ohjelmansa nettisivuillaan. Hän ilmoittaa kannattavansa suoraa demokratiaa, lähidemokratiaa ja kristillistä etiikkaa.
Hirvisaari arvostelun kohteet ovat vanhat tutut: "kallis ja vahingollinen humanitaarinen massamaahanmuutto" ja pakkoruotsi.
– Kannatan selektiivistä, valikoivaa maahanmuuttopolitiikkaa, Hirvisaari sanoo poliittisessa ohjelmassaan.
Hirvisaari toivoo, että ampumaurheilun harrastukselle säilyvät hyvät mahdollisuudet.
– Tuen kansalaisten aseharrastusta ja vaadin sille järkeviä toimintamahdollisuuksia.
Hänen mukaansa tiedotusvälineet käyttävät valtaansa väärin. Hän ilmoittaakin paheksuvansa mediavallan väärinkäyttöä.
Hirvisaaren tuorein kohu, jonka seurauksena hän joutui eroamaan perussuomalaisista ja liittymään Muutos 2011 -liikkeeseen, oli hänen mukaansa tiedotusvälineiden masinoima. Tamperelaisen humoristin "morottaminen" tulkittiin lehdistössä natsitervehdykseksi, minkä jälkeen kohu sai "järjettömät mittasuhteet", hän sanoo.
Hirvisaari ennustaa, että perussuomalaiset kuihtuu alle kymmenen prosentin puolueeksi, jos se painaa maahanmuuttoasiat "häpeillen" maton alle.
– Näistä asioista olen jo pitkään saarnannut. Mutta (Timo) Soini ei usko.