perjantai 11. lokakuuta 2013

Kotimaa24: Räsäseen vedotaan Venäjällä olevan syyrialaistytön ja tämän äidin puolesta

Kotimaa24: Räsäseen vedotaan Venäjällä olevan syyrialaistytön ja tämän äidin puolesta 11.10.2013

Pääsihteeri Heikki Huttunen, toiminnanjohtajat Riina Nguyen ja Antti Pentikäinen sekä piispa Irja Askola vetoavat Kotimaa24:lle lähettämällään vetoomuksella Venäjällä olevan syyrialaistytön ja tämän äidin puolesta.

"Vetoamme sisäministeri Päivi Räsäseen, että Lanan ja hänen äitinsä hakemus turvaan Suomeen otetaan harkittavaksi lasten oikeuksien kansainvälisten sopimusten ja humanitääristen periaatteiden mukaisesti", heidän vetoomuksessaan todetaan.

Vetoomuksessa kerrotaan, että nelivuotias tyttö sairastaa epilepsiaa ja äidin kohtalosta päättää pietarilainen tuomioistuin maanantaina.

Suomessa tapauksesta on uutisoinut Yle uutiset 8.10. Yle on kertonut, miten tytön ja tämän äidin Suomessa asuvat sukulaiset ovat yrittäneet tehdä kaikkensa auttaakseen heitä.

Lue vetoomus:

Nelivuotias Lana sairastaa epilepsiaa. Hän on nyt vieraan maan lastenkodissa vieraskielisten lasten ja aikuisten keskellä. Äiti on vankilassa. Saako Lana lääkkeensä ja muun tarvitsemansa hoidon ei ole tiedossa. Syy Lanan ja äidin tilanteeseen on se, että he ovat lähteneet pakoon Syyrian sotaa ja pyrkineet turvaan sukulaisten luo Suomeen. Mutta hädässään he ovat toimineet viranomaisten mielestä väärin. He ovat palestiinalaisia, eikä heillä ole samaa mahdollisuutta matkustaa vapaasti kuin muilla. Siksi heidät saa sulkea ulkopuolelle ja panna vankilaan ja palauttaa sodan jalkoihin. Suomi ei ota heidän asiaansa edes harkittavakseen. Äidin kohtalosta päättää pietarilainen tuomioistuin maanantaina 14.10.

Sini Saarela istuu myös venäläisessä vankilassa. Monien mielestä hänen motiivinsa on ymmärrettävä ja uhkaava tuomio suhteeton. Hänen tilannettaan voi tässä mielessä verrata Lanan ja äidin kohtaloon. Suomella on kuitenkin suurempi mahdollisuus vaikuttaa Lanan ja äidin kohtaloon kuin Sinin tilanteeseen.

Tänään on kansainvälinen tyttöjen päivä. Pieni Lana on hädässä. Haluamme tänään nostaa esiin hänen tilanteensa, koska suomalaisina olemme osaltamme vastuussa hänen hädästään. Hän tuo aivan meidän lähellemme Syyrian sisällissodan kaikkein uhatuimmassa asemassa olevien uhrien umpikujan. Mielestämme on epäinhimillistä ja kohtuutonta, että Suomi ei asiallisella ja oikeudenmukaisella tavalla kuule Lanan ja hänen äitinsä hätää ja päästä heitä omaistensa luokse. Kansainvälinen tyttöjen päivä antaa mahdollisuuden huomata heidät ja muuttaa kauniit sanat solidaarisuudesta oikeiksi teoiksi.

Vetoamme sisäministeri Päivi Räsäseen, että Lanan ja hänen äitinsä hakemus turvaan Suomeen otetaan harkittavaksi lasten oikeuksien kansainvälisten sopimusten ja humanitääristen periaatteiden mukaisesti.

allekirjoitukset

Heikki Huttunen
pääsihteeri
Suomen Ekumeeninen Neuvosto

Riina Nguyen
toiminnanjohtaja
Filantropia

Antti Pentikäinen
toiminnanjohtaja
Kirkon Ulkomaanapu

Irja Askola
Helsingin piispa