lauantai 19. lokakuuta 2013

HS: Somaliliitto: Suomessa ei tietoa al-Shabaabin värväystoiminnasta

Helsingin Sanomat: Somaliliitto: Suomessa ei tietoa al-Shabaabin värväystoiminnasta 19.10.2013
Helsingin Sanomat: Radikalismia tutkinut toimittaja: Al-Shabaabilla kannattajia myös Suomessa 18.10.2013

Somalialainen terroristijärjestö al-Shabaab rekrytoi taistelijoita myös Pohjoismaista, mutta Suomessa johdonmukaisesta toiminnasta ei ole merkkejä. Somaliliiton puheenjohtaja Arshe Saidin korviin ei ole kantautunut tietoa järjestäytyneestä värväyksestä Suomessa.

"Jos toiminnasta olisi tietoa somaliyhteisössä, se olisi tullut meillekin. Ehkä se pysyisi jonkin aikaa salassa, mutta ei pitkään", Said vakuuttaa.

HS:n saamien tietojen mukaan yksi Nairobin Westgate-iskuun yhdistetyistä epäillyistä olisi kertonut asuneensa aiemmin Suomessa. Somaliliitto on selvittänyt asiaa pääkaupunkiseudulla, mutta henkilöstä ei ole ilmennyt tietoa.

Yhteensä noin sata Ruotsin, Norjan ja Tanskan kansalaista on viime vuosina lähtenyt al-Shabaabin koulutukseen Somaliaan, kerrotaan maiden turvallisuuspalveluista.

Radikalismia tutkinut norjalaistoimittaja Lars Akerhaug kertoi HS:lle eilen, että järjestö on edustajiensa välityksellä aktiivisesti värvännyt taistelijoita Pohjoismaissa. Ruotsissa ja Tanskassa on tietojen mukaan jopa kymmenkunta käännyttäjää.

Suomessa värväystoimintaa ei kuitenkaan ole ilmennyt, kertoo suojelupoliisi.

"Meidän käsityksemme mukaan värväys tarkoittaa suunnitelmallista ja systemaattista toimintaa. Meillä on vain havaintoja yksittäistapauksista, joissa on ollut kyse kehottamisesta ja kannustamisesta", viestintäpäällikkö Liinu Lehto sanoo.

Suojelupoliisi arvioi, että Suomesta on lähtenyt toistakymmentä jihadistia uskonsotiin ulkomaille, lähinnä Syyriaan.

Said ei kuitenkaan kiellä riskiä – koskaan ei voi tietää, miten rekrytoijat lähestyvät kohteitaan. Kohderyhmään kuuluvat etenkin syrjäytyneet nuoret.

"Jos värväystoimintaa jossain muodossa on, se tapahtuu todennäköisesti sosiaalisen median kautta", hän sanoo.

Lehto kertoo, että sosiaalinen media on helppo kanava löytää potentiaalia, mutta vaikeampi valvoa. Suojelupoliisi on keskittänyt voimavarojaan valtavan tietomäärän seuraamiseen.

Somaliliitto on panostanut ennaltaehkäisevään lähestymistapaan. Järjestötyön kautta järjestetään keskustelutilaisuuksia nuorille ja heidän vanhemmilleen. Moskeijoissa imaamit korostavat islamin tulkintoja, jotka eriävät täysin al-Shabaabin käsityksestä.

"Nuoret kysyvät Somalian sisäpolitiikasta ja mitä al-Shabaab tarkoittaa islamin tulkinnallaan. Heille kerrotaan, miksi al-Shabaab on väärässä."