tiistai 29. lokakuuta 2013

Ilta-Sanomat: Eva Biaudet'n nimissä lähetty valesähköpostia: "Minua halutaan nöyryyttää"

Ilta-Sanomat: Eva Biaudet'n nimissä lähetty valesähköpostia: "Minua halutaan nöyryyttää" 29.10.2013
Hbl: Rasistisk e-post i Eva Biaudets namn

Vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet´n nimissä leviää rasistinen sähköpostiviesti.

Vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet´n nimissä on lähetetty sähköpostia, jossa ehdotetaan suojamuuria romanien ja valtaväestön välille.

- Tämä ei todellakaan ole minulta, eikä vastaa minun ajatuksiani. Olen enemmän sähköpostin kohde, Biaudet sanoo IS:lle.

Hän pitää valitettava sitä, että joku viitsii levittää hänen nimissään rasistisia mielipiteitä.

- Se on tosi ikävää. En ymmärrä sen motiivia, mitä sillä halutaan saada aikaiseksi muuten kuin että minua halutaan nöyryyttää tai saada naurunalaiseksi. Lähettäjä käyttää ihmiskaupanvastaista työtä rasismin pönkittämisessä, Biaudet harmittelee.

Biaudet ei osannut myöhään maanantai-iltana sanoa, aikooko hän ryhtyä jatkotoimenpiteisiin viestien johdosta.

- Mietin tätä asiaa virka-aikana. Täytyy tutusta siihen, Biaudet toteaa.

_______________________________________

Hbl: Rasistisk e-post i Eva Biaudets namn

E-post har skickats i minoritetsombudsman Eva Biaudets namn där det står att hon vill ha en skyddsmur mellan romer och resten av befolkningen.

I meddelandet står att fallet Maria i Grekland visar hur viktigt ett förbud av sexköp är. Eftersom romer säljer tolvåringar till fruar så kan de inte tillåtas leva i samröre med den övriga befolkningen. Förbud av sexköp kunde vara en del av den här "muren" som skiljer åt romer och resten av befolkningen, står det in det falska meddelandet som avslutas med en inbjudan till seminariet mot sexköp på Hanaholmen i dag.

Det sist nämnda är den enda sanna delen av meddelandet. Det ordnas verkligen ett seminarium men minoritetsombudsmannen hör inte till arrangörerna.

Eva Biaudet säger att hon är förvånad över meddelandet.

– Jag förstår inte riktigt motivet. Är det för rasism eller för sexköp? Jag misstänker att det är någon som vill propagera för sexköp och sexbusinessen. Men det är svårt att analysera eftersom det inte "makes så mycket sense".

Hon säger att udden också är riktad mot henne själv och hennes arbete mot rasism och sexköp.

– Jag står ju upp för mina åsikter. Meddelandet är välskrivet och utstuderat. Tydligen vill skribenten få arbetet mot sexköp och rasism att framstå som inte så viktigt genom att ge det ett skimmer av absurditet. Det är ju skönt att ingen ändå på riktigt trott att det är jag som skrivit meddelandet.

Ännu har hon inte fattat beslut om hon ska göra en polisanmälan. Hennes innersta önskan är att man skulle få i gång en seriös diskussion om strukturerna bakom sexköp.

– En ordentlig maktanalys skulle behövas. Det handlar om män och kvinnor, och också i de fall offren är män är förövaren oftast en man. Vi vill inte ha ett samhälle där det finns en klass av utsatta människor som den övriga befolkningen har rätt att utnyttja. De som förespråkar sexköp vill framställa det som ett avtal mellan två jämlika parter. Men vår forskning visar att det ju inte är så.