tiistai 29. lokakuuta 2013

Yle: Pitkä matka Syyriasta turvaan Suomeen

Yle: Syyrialaistyttö on saanut viisumin Suomeen 29.10.2013
Svenska Yle: Syriska flickan Lana beviljas visum i Finland
Svenska Yle: Röda Korset: Det var ett humanitärt visum
Yle: Pitkä matka Syyriasta turvaan Suomeen (video) 30.10.2013

Yle Nyheter kertoo, että Venäjällä jumissa ollut, 4-vuotias syyrialaistyttö saa viisumin ja päässee Suomeen täällä asuvan sukulaisperheen hoiviin. Hän tarvitsee vielä Venäjän viisumin voidakseen matkustaa.

Epilepsiaa sairastava 4-vuotias syyrilaistyttö ja hänen äitinsä ovat saaneet viisumin Suomeen. Perhe tarvitsee vielä Venäjän viisumin voidakseen poistua Venäjältä. Heidän asianajajansa odottaa myönteistä viisumipäätöstä lähipäivinä. Perheen pitää joka tapauksessa poistua Venäjältä 15. marraskuuta mennessä.

Yle Uutiset on kertonut 4-vuotiaan Lanan ja hänen äitinsä kamppailusta Suomeen pääsemiseksi lokakuun alusta lähtien. He pyrkivät Suomeen äidin siskon, Ulla Dkahknehin luokse. Tämä on asunut Suomessa useita vuosia miehensä ja kahden tyttärensä kanssa.

Äiti pyrki Suomeen ensin laillisesti, mutta epäonnistui. Siksi hän päätti yrittää rajan ylitystä laittomasti. Venäjän rajaviranomaiset pysäyttivät hänet. Äiti joutui vankilaan ja tyttö lastenkotiin. Äiti kuitenkin vapautettiin vankilasta 10 päivää sitten ja jätti viisumianomukseen Suomeen.

_____________________________________________

Svenska Yle: Syriska flickan Lana beviljas visum i Finland

Den syriska fyraåriga flickan Lana som befunnit sig på barnhem i Ryssland får nu visum för att få resa till Finland tillsammans med sin mamma. Familjen behöver även få sina ryska visum i skick för att kunna lämna Ryssland men deras advokat väntar sig ett positivt beslut inom några dagar.

Yle Nyheter berättade i början av oktober om den den syriska flickan och hennes mamma och deras kamp för att få komma till Finland.

Svenska Yles medarbetare i S:t Petersburg, Anders Mård, var på plats vid konsulatet.

- De har fått visum till Finland. Men för att de ska kunna resa iväg behöver de också få sina ryska visum i skick berättar Mård.

Familjens advokat är positiv och uppskattar att processen kommer att ta endast ett par dagar. De bör ändå lämna Ryssland senast den 15 november.

- De var lättade, men mamman var trött av processen. Hon tackade konsulatet och de ryska myndigheterna för deras engagemang i fallet, säger Mård.

Fast vid gränsen

Efter att mamman hade försökt komma lagligt till Finland men misslyckats, bestämde hon sig för att de skulle försöka ta sig olagligt över gränsen till Finland. Det var då de blev stoppade vid gränsen av den ryska gränsbevakningen för att de hade falska pass. Lanas mamma sattes i fängelse och Lana hamnade på barnhem.

________________________________

Svenska Yle: Röda Korset: Det var ett humanitärt visum

Det slutade lyckligt för den fyraåriga syriska flickan Lana och hennes mamma, som beviljas visum och får resa till Finland. Vid Röda Korset är man glad att lagen har tolkats på ett humanitärt sätt.

- Det är nog ett speciellt beslut. Jag är nog glad att man på det här sättet har visat att man kan tolka lagen på ett mera humanitärt sätt och jag hoppas att det också fortsätter i framtiden. Vi får se vad det här betyder för andra människor som också söker visum för att de har släktingar i Finland, säger Leena-Kaisa Åberg på Röda Korset.

I tisdags kom glädjebudet. Den syriska flickan Lana och hennes mamma har fått besked om att de får visum för att komma till Finland. Visumet kan ses som ett inresetillstånd till Finland och inte ett uppehållstillstånd. Åberg tror ändå inte att det blir några problem för Lana och hennes mamma att få stanna i Finland – förutsatt att de själva vill det.

- Det kan ju hända att deras enda möjlighet är att söka internationellt skydd i Finland. Vi vet ju att de som har sökt om asyl inte har skickats tillbaka till Syrien. Finlands myndigheter har nog tolkat situationen i Syrien så att alla har fått stanna i Finland, säger Åberg.

Den mediala uppmärksamheten kan ha påskyndat beslutet

I Finland är det speciellt svårt att få visum om man kommer från ett land som är i krig. Myndigheterna beviljar visum endast i särskilt svåra situationer. Fallet Lana är ett unikt fall, anser Åberg. Hon tror att barnets rättigheter och den mediala påtryckningen kan ha påverkat beslutet om att ge visum till Lana och hennes mamma.

- Själv skulle jag tro att det nog handlar om barnets rättigheter och att det har varit en särskilt svår situation. Eftersom det här fallet fick så stark publicitet är det ju också möjligt att det påverkade beslutet - i alla fall så att beslutet gjordes snabbare än det annars hade gjorts, säger Åberg.

Att ändra på Finlands immigrationspolitik kan ta tid. Röda Korset hoppas ändå att man i större grad beviljar de humanitära visumen också i framtiden, eftersom flyktingkrisen är så stor.