torstai 31. lokakuuta 2013

Yle: Ruotsalainen tähtitoimittaja tylyttää Halla-ahoa: Pyromaani palomiehenä

Yle: Ruotsalainen tähtitoimittaja tylyttää Halla-ahoa: Pyromaani palomiehenä 31.10.2013
Hbl: Expressen: Halla-aho är en "fullblodsrasist"
Expressen, pääkirjoitus: Eric Erfors: Galenskaperna i våra grannländer i Norden

Ruotsalaisen iltapäivälehden Expressenin toimittaja ihmettelee poliittista menoa naapurimaassa. Erityistä ihmetystä herättää perussuomalaisten kansanedustaja Jussi Halla-aho.

Ruotsalaisen Expressen-lehden pääkirjoitustoimittaja Eric Erfors lataa täyslaidallisen suomalaispoliitikoille uudessa kolumnissaan. Erfors ihmettelee, miten Jussi Halla-aho on kelpuutettu Suomen edustajaksi ihmisoikeuksia vaalivaan Euroopan Neuvostoon. Ruotsalaistoimittaja luonnehtii Halla-ahoa "täysverirasistiksi."

- Pyromaanista on tehty palomies, Erfors päivittelee.

Erfors kirjoittaa, että Timo Soini (ps.) ei ole rasisti, mutta on kuitenkin sallinut Halla-ahon jäsenyyden Euroopan neuvostossa.

Ruotsalaistoimittaja muistuttaa Halla-ahon kiistellyistä kirjoituksista, jotka ovat käsitelleet maahanmuuttajien tekemiä raiskauksia, islamia pedofiiliuskontona ja somaleiden harrastamaa ryöstelyä. Erfors on närkästynyt myös siitä, että Halla-aho on kutsunut ruotsalaisia sosiaalidemokraatteja "erityisen niljakkaiksi matelijoiksi".

"Kelpaisiko Halla-aho Ruotsidemokraatteihin?"

- Olisiko Halla-aho saanut meriittilistallaan säilyttää paikkansa Ruotsidemokraateissa? Ei, koska se olisi ollut ristiriidassa käynnissä olevan puolueen ehostuksen kanssa, Erfors päättelee.

Eric Erfors on harvoja eturivin ruotsalaistoimittajia, joka seuraa aktiivisesti Suomen politiikkaa. Hän on kiinnittänyt myös huomiota sisäministeri Päivi Räsäsen (kd.) edesottamuksiin. Räsäsen lausuntoja homoseksuaaleista sekä lain ja Raamatun suhteesta hän tosin maalaa varsin lavealla pensselillä

- Suomen sisäministerin mielestä lakia voi uhmata, jos on Raamattu kädessä, Erfors oudoksuu.

Artikkelissa mainitaan myös James Hirvisaaren (m11) vieraan natsitervehdyksestä syntynyt kohu.

"Poliittiselle hulluudelle on tietysti rajansa, mutta ne rajat siirtyvät koko ajan", kuuluu ruotsalaistoimittajan johtopäätös.

_____________________________________

Hbl: Expressen: Halla-aho är en "fullblodsrasist"

"En av Finlands mest kända politiker, Jussi Halla-aho, är en riktig fullblodsrasist." Det skriver Expressen i en ledare där tidningen varnar för rasism och populism i Norden.

Norden är lika, men ändå så olika, skriver Eric Erfors i en ledare i Expressen som nu sprids på sociala medier. Erfors jämför den politiska toleransen i Sverige, Finland och Norge och drar slutsaten att den tolerans som visas populister och främlingskritiska element i grannländerna inte skulle gå hem i Sverige.

Erfors tar Sannfinländarna som ett exempel och nämner bland andra Jussi Halla-aho.

– En av Finlands mest kända politiker, Jussi Halla-aho, är en riktig fullblodsrasist. Det är inte Sannfinländarnas partiledare Timo Soini, men han har ändå skickat sin riksdagsledamot Halla-aho till Europarådet i Strasbourg, skriver Erfors.

Erfors påminner om att Europarådet har till uppgift att stärka de mänskliga rättigheterna och menar att Halla-aho i det sammanhanget är "en pyroman som befordrats till brandman".

– Halla-aho är dömd för brott mot trosfrid och hets mot folkgrupp. Och galenskaperna är lika många som sjöarna i Finland, skriver Erfors.

– Vi är olika i Norden. Jimmie Åkesson flirtar nu med Marine Le Pen och Front National, men skulle verkligen Jussi Halla-aho med sin meritlista fått behålla en riksdagsplats för SD? Nej, det skulle strida med dagens omsminkning av partiet.

Han tar också upp James Hirvisaari och hans "Hitler-skandal" i riksdagen och nämner att där gick tydligen gränsen för Timo Soini.

– Det finns uppenbarligen gränser för de politiska galenskaperna. Men de fortsätter att förskjutas, skriver Erfors.

Bland dem som får ris finns också inrikesminister Päivi Räsänen (KD), en politiker som enligt Erfors driver en "trosdiskriminerande politik" med sitt tal om att prioritera kristna flyktingar.

________________________________________

Expressen, pääkirjoitus: Eric Erfors: Galenskaperna i våra grannländer i Norden

Vi är lika, men samtidigt så in i Norden olika i Norden. Och vi svenskar är beklagligt oengagerade i vad som sker i våra grannländer.

Dags för en liten uppdatering: Hade verkligen en svensk justitieminister, som ska skydda yttrandefriheten, fått sitta kvar när det framkommit att han bränner en dagstidning i protest mot dess journalistisk?
I Norge är det uppenbarligen möjligt. För det är precis vad den nye justitieministern Anders Amundsen från Fremskrittspartiet har gjort med sitt hatobjekt Tønsberg Blad. Att synen på yttrandefrihet är en annan framkom också när norska publicservice-teven NRK tog fram saxen och klippte bort Özz Nûjens uppläxning av norsk rasism hos Skavlan.
Landets nya jämställdhetsminister Solveig Horne har tidigare framfört åsikten att offret också har ett ansvar vid en våldtäkt och vidare beklagat att man läser "homoäventyr" för barn i förskolan. Jo, även denna politiska stjärna tillhör Fremskrittspartiet.

Det brukar hävdas att en metod för att desarmera populister är att låta dem få regeringsansvar. Nåja, vi får väl se hur det blir med den saken.
I Finland kom populistpartiet Sannfinländarna inte med i regeringen, men det gjorde det lilla ärkekonservativa kristdemokratiska partiet. Partiledare Päivi Räsänen tycker det är fel att homosexuella lever ut sin sexualitet, och hon är inrikesministern som sagt att Guds ord står över sådana världsliga saker som Finlands lagar: med bibeln i handen kan lagtrots vara okej.
Alltså som att utse en fullfjädrad Greenpeaceaktivist till miljöminister.
Den kristne ministern, som också har flyktingfrågorna på sitt bord, tycker också att Finland i första hand ska ta emot kristna flyktingar då deras "arbetskultur" enligt henne liknar den nordiska. Hur migrationsministern ska kunna förverkliga sin trosdiskriminerande politik är oklart. Bibelförhör vid gränskontrollerna?
En av Finlands mest kända politiker, Jussi Halla-aho, är en riktig fullblodsrasist. Det är inte Sannfinländarnas partiledare Timo Soini, men han har ändå skickat sin riksdagsledamot Halla-aho till Europarådet i Strasbourg.

En av Europarådets främsta uppgifter är att stärka de mänskliga rättigheterna och här har vi en pyroman som befordrats till brandman. Halla-aho är dömd för brott mot trosfrid och hets mot folkgrupp. Och galenskaperna är lika många som sjöarna i Finland: Halla-aho skulle bli glad om ett invandrargäng våldtog en grön riksdagsledamot, "islam är en pedofilreligion" och att råna förbipasserande "kanske rentav är ett genetiskt särdrag hos somalierna".
En annan ökänd bloggpost lyder: "Jag har svårt att hitta ett nedrigare kryp i hela världsalltet än en nordisk socialdemokrat. En särskild slemmig art av dessa reptiler är en svensk socialdemokrat."
Vi är olika i Norden. Jimmie Åkesson flirtar nu med Marine Le Pen och Front National, men skulle verkligen Jussi Halla-aho med sin meritlista fått behålla en riksdagsplats för SD? Nej, det skulle strida med dagens omsminkning av partiet.
Timo Soini uteslöt dock nyligen sin riksdagsledamot James Hirvisaari, också han dömd för hets mot folkgrupp. Hirvisaari hade bjudit in en vän till riksdagen som tackade för inviten med en Hitlerhälsning från riksdagsläktaren.
Det finns uppenbarligen gränser för de politiska galenskaperna. Men de fortsätter att förskjutas.