lauantai 12. lokakuuta 2013

Yle: Poliisin tietoon tullut viharikollisuus laskenut neljänneksellä

Yle: Poliisin tietoon tullut viharikollisuus laskenut neljänneksellä 12.10.2013

Viharikoksia tilastoitiin viime vuonna reilut 700 kappaletta, näistä yli 600 sisälsi rasistisia piirteitä. Edellisvuonna viharikosten määrä oli yli 900. Netissä viharikoksista tapahtuu vain murto-osa, näistä useimmissa kohteena oli maahanmuuttaja.

Epäiltyjä viharikoksia tilastoitiin vuonna 2012 yhteensä 732, joista 641 oli rasistisia piirteitä sisältäviä rikoksia. Edellisenä vuonna viharikoksia tehtiin 918, näistä rasistisia piirteitä sisälsi 788.

Laskua viharikosten kokonaismäärässä oli siis noin 25 prosenttia, mutta Suomessa viharikokset ovat sisältäneet lähes aina rasistisia piirteitä.

Netissä määrät ovat pieniä ja myös niiden lukumäärissä oli havaittavissa pientä laskua. Poliisi kirjasi viime vuonna 26 viharikosilmoitusta nettiin liittyen. Tämä on reilut kolme prosenttia kaikista poliisiin tietoon tulleista viharikoksista. Vain yhdeksän tapausta oli edennyt syyttäjälle syyteharkintaan. Vuonna 2011 poliisi kirjasi 38 nettiviharikokseksi luokiteltua rikosilmoitusta.

Selkeästi yleisin rikosnimike netissä oli kiihottaminen kansanryhmää vastaan. Yleisimmin rikoksesta epäiltynä oli kantaväestöön lukeutuva henkilö. Kolmessa tapauksessa rikoksesta epäilty kuului itse vähemmistöön. Rikoksen kohteena olivat useimmin maahanmuuttajat. Kuudessa tapauksessa kohteena oli uskonto ja kolmessa tapauksessa seksuaalinen suuntautuminen.