sunnuntai 13. lokakuuta 2013

Yle: Suomi valmistautuu pelastamaan kuukausien ajan siirtolaisia Välimerellä

Yle: Suomi valmistautuu pelastamaan kuukausien ajan siirtolaisia Välimerellä 13.10.2013

Suomi valmistautuu lähettämään Italiaan parikymmentä asiantuntijaa, merivalvontalentokoneen, partioveneen ja koulutusapua. EU-valtioiden tarkoituksena on valvoa tehostetusti keskistä Välimerta, jotta laittomasti Eurooppaan pyrkivien laivat havaittaisiin ennen onnettomuuksia.

Noin 350:n paremmasta elämästä haaveilevan ihmisen elämä on päättynyt viimeisen kahden viikon aikana keskisellä Välimerellä haaksirikkoihin.

Laittomasti EU-alueelle pyrkivien siirtolaisten laivaturmat Maltan ja Lampedusan saarten vesillä ovat vain jäävuoren huippu, sillä tulijoiden määrä on kasvanut alueella kuluvan vuoden aikana miltei nelinkertaiseksi viime vuoteen verrattuna. Syyskuun loppuun mennessä laittomasti maahan pyrkiviä on ollut 29 000.

– Se on hurja määrä, sanoo Varsovassa sijaitsevan Euroopan unionin rajaturvallisuusviraston Frontexin pääjohtaja Ilkka Laitinen.

Frontex haluaa lisätä valvontaa Välimerellä, jotta siirtolaisten alukset havaittaisiin ennen kuin tulee kuolonuhreja.

Suomi voi kouluttaa pelastajia

Sisäministeriön rajavartio-osaston apulaispäällikkö Arto Niemenkari sanoo, että Suomi valmistautuu auttamaan Frontexia ja Italiaa laittomasti maahan pyrkivien pelastamisessa. Viranomaiset tekevät parhaillaan laskelmia, mitä auttaminen maksaisi ja millaista kalustoa voidaan lähettää tehtävään.

Niemenkari arvioi, että Suomi voisi lähettää alueelle Dornier-valvontakoneen tarpeen mukaan esimerkiksi kuukaudeksi tai kahdeksi ja lisäksi yhdestä kahteen nopeaa partiovenettä. Niemenkarin mukaan Frontexin kanssa on keskusteltu myös mahdollisuudesta kouluttaa meripelastajia.

– Rajavartiolaitoksen raja- ja merivartiokoululla on erittäin hyvä kansainvälisen tason koulutusjärjestelmä, Niemenkari sanoo.

– On aika kallista lähettää kalustoa Välimeren suunnalle. Jos Frontex saa lisärahoitusta, silloin me pystymme realistisesti rakentamaan tällaisen kokonaisuuden.

Tehtävään Välimerelle matkustaisi suunnitelman mukaan parikymmentä suomalaista.

20 000 ihmistä jää EU-alueelle ilman turvapaikkaa

Siirtolaiset pyrkivät ensin yhteen EU-maahan. Vaikka heidät käännytettäisiin siellä takaisin, mutta käännytystä ei valvota, siirtolainen katoaa toiseen EU-maahan, varsinkin kun rajavalvontaa on vähennetty ympäri Eurooppaa Schengen-sopimuksen myötä.

Frontexin Ilkka Laitisen arvion mukaan jopa 20 000 siirtolaista jää EU-alueelle vuosittain ilman turvapaikkaa. Heillä ei ole periaatteessa oikeutta oleskella Euroopassa, mutta heitä ei voida myöskään palauttaa kotimaahansa.

– Kysymys on henkilöistä, joilla ei ole mitään oman maan antamaa matkustusasiakirjaa. Ei passia, ei henkilöllisyystodistusta. Heidän palauttamisensa edellyttää, että vastaanottava maa antaa väliaikaisen matkustusasiakirjan. Jos sitä ei voida tai haluta myöntää, käytännössä tilanne on se, että palautusta ei voida panna täytäntöön.

Mistä on kyse?
- Italian Lampedusan ja Maltan vesillä on kuollut viimeisen kahden viikon aikana satoja siirtolaisia yrittäessään päästä Eurooppaan laitonta reittiä
- Euroopan unionin rajavalvontavirasto Frontex vaatii lisää rahoitusta voidakseen valvoa merirajaa tarkemmin ja pelastaa ihmiset ennen onnettomuuksia
- Suomi valmistautuu lähettämään apua Välimerelle

Konfliktit ruokkivat rikollisuutta
- Euroopan unionin rajavalvontaviraston Frontexin pääjohtaja Ilkka Laitinen kertoo, että Syyrian kriisi ruokkii EU-alueella laittomaan maahantuloon liittyvää rikollisuutta.

– On tavattu säännöllisesti ihmisiä, jotka väittävät olevansa syyrialaisia. Liikenne ruokkii rikollisjärjestöjä, jotka käyttävät hyväkseen tilannetta. Asiakirjaväärennökset ovat kasvussa, Laitinen sanoo.