tiistai 29. lokakuuta 2013

Yle: Radikaali muslimisaarnaaja Libanonissa Yle Uutisille: Syyriassa kymmeniä suomalaistaistelijoita

Yle: Radikaali muslimisaarnaaja Libanonissa Yle Uutisille: Syyriassa kymmeniä suomalaistaistelijoita 29.10.2013

Syyrian sisällissota vetää puoleensa yhä enemmän ulkomaalaisia taistelijoita. Arvioiden mukaan heitä taistelee kapinallisten puolella useita tuhansia. Toimittajamme Kari Ahlbergin Libanonissa tapaama sunni-kapinallisten värväri väittää, että Syyriassa on tällä hetkellä 35–40 suomalaista.

Syyriaan taistelemaan pyrkivien ulkomaalaisten tie määränpäähän on usein kiemurainen. Yksi lenkki komentoketjussa on nykyisin Tripolissa Libanonissa asuva Omar Bakri Muhammad.

Parikymmentä vuotta Britanniassa asunut radikaali islamistisaarnaaja karisti Lontoon pölyt jaloistaan kuusi vuotta sitten. Terrorismiepäilyjen ja Al-Qaida-kytkösten takia paluuta Britanniaan ei enää ole. Nyt hän värvää ja avustaa taistelijoita Euroopasta Syyriaan jihad-lipuilla vuoratussa toimistossaan.

– Autamme halukkaita antamalla pyrkijälle suosituksen. Se takaa hänelle täyden taloudellisen tuen ja pääsyn määränpäähän, Omar Bakri Muhammad kertoo Yle Uutisille.

Euroopasta pyhään sotaan Syyriaan pyrkivien tie vie yleensä Turkin kautta – Bakri Muhammadin mukaan lepsun rajavalvonnan takia. Hän arvelee, että välinpitämättömyyden taustalla on Turkin pelko syyrialaisten vastareaktioista. Asuuhan Turkin puolella yli miljoonaa syyrialaispakolaista.

Syyriaan arvioidaan lähteneen muutamia tuhansia eurooppalaisia. Valtaosa tulee kuitenkin Pohjois-Afrikasta ja onpa hänen mukaansa pyhään sotaan lähdetty Yhdysvalloista ja Japanistakin. Eurooppalaisten määrää hän pitää pienoisena pettymyksenä.

– Turkin reitin helppouden takia luku voisi olla suurempikin. Euroopan unionin passien takia eurooppalaiset pääsisivät Turkkiin ilman viisumeita ilman, että heitä epäiltäisiin mistään, Bakri Muhammad harmittelee.

Värväri tuntee suomalaistaistelijoita

Suomalaisten lukumäärää Bakri Muhammad kommentoi näin:

– Tunnemme heistä osan ja jotkut heistä ovat menneet myös Somaliaan. Syyriassa heitä on 35–40. Kaikki eivät tosin osallistu taisteluihin ja heidän taustansa on kirjava.

Ryhmä koostuu somali- ja arabitaustaisista suomalaisista, hän väittää ja jatkaa:

– Jotkut heistä ovat syntyneet Suomessa. Myös lähtijöiden motiivit vaihtelevat. Toiset menevät perustamaan Syyriaan islamilaista valtiota, jotkut lähtevät matkaan humanitäärisistä syistä.

Suomessa mahdollisesti tapahtuvasta värväyksestä ja muista yksityiskohdista Bakri Muhammad vaikenee. Sen sijaan hän vakuuttaa, etteivät pyhästä sodasta palanneet ole uhka kotimailleen.

– Uskon soturit eivät tee rikoksia kotimaissaan.

Tietonsa Syyriassa toimivista eurooppalaisista hän sanoo saavansa Aleppossa Syyriassa sijaitsevasta kapinallisten aluetoimistosta. Samassa kaupungissa 54 vuotta sitten syntyneellä saarnaajalla on alueelle edelleen tiiviit kontaktit.

Vielä vuosituhannen vaihteessa Bakri Muhammad oli yksi näkyvimmistä islamistiradikaaleista Lontoossa, jonka vihapuheet kiihdyttivät tunteita puolesta ja vastaan. Hänet muistetaan myös Euroopan Sharia-liikkeen perustajana ja hengellisenä johtajana.

Bakri Muhammadin läheinen Sharia-liikkeen kumppani, kiistelty brittiläinen radikaali muslimijohtaja Anjem Choudary kävi hiljan myös Helsingissä saarnaamassa salaisessa tilaisuudessa.

Lontoon vuoden 2005 terrori-iskut mullistivat kuitenkin Bakri Muhammadin elämän. Epäilyt kytköksistä terroristiverkosto Al-Qaidaan ja osallisuudesta 52 ihmistä surmanneisiin Lontoon terrori-iskuihin saivat hänet lähtemään Libanoniin. Uudessa kotimaassaan hänet tuomittiin vuonna 2010 osallisuudesta terrorismiin elinkautiseen vankeusrangaistukseen. Vankilan sijasta hän kärsii rangaistustaan sanojensa mukaan "kotiarestissa" Tripolissa. Britannia on evännyt hänen kansalaisuutensa.

Osama bin Laden päiväunilla

Sotaisista puheistaan huolimatta Bakri Muhammadin itsestään antama kuva muistuttaa pikemminkin leppoisaa seuramiestä kuin viattomia siviilejä murhaavaa terroristia. Seitsemän lapsen isä pahoittelee, ettei voi esitellä meille päiväunilla olevaa nuorinta poikaansa Osama Bin Ladenia.

Syyrian kohta kolme vuotta kestäneen sisällisodan Bakri Muhammed näkee osana maailmanlaajuista uskonsotaa, jonka lopputulos on väistämätön.

– Syntyy maailmanlaajuinen islamilainen kalifaatti, joka yhdistää muslimit idässä ja lännessä. Tavoite on siis, että lopulta valloitamme teidät, hän hymyilee.