Helsingin Sanomat: Tutkijat: Hirvisaaren eduskuntaryhmään tuskin muita tulijoita 9.10.2013
Apu-lehti, kolumni: Yrjö Rautio: Kolera lähti, rutto jäi
Perussuomalaisista erotetun kansanedustaja James Hirvisaaren perustamaan uuteen Muutos 2011 -eduskuntaryhmään tulee tuskin suurta tunkua muista kansanedustajista, arvioivat politiikan tutkijat.
"Oletan, että hän saa aika yksin olla", sanoo puoluetutkija Rauli Mickelsson Turun yliopistosta. "Moni kokee, että Timo Soinin kelkassa kannattaa olla. Isolla ryhmällä on paljon enemmän valtaa kuin kahden kolmen hengen ryhmällä."
Samaa uskoo Turun yliopiston politiikan tutkija Erkka Railo. "Mitä suurimmalla todennäköisyydellä ryhmä jää Hirvisaaren omaksi. Tuskin muut muuttavat mielipidettään hänestä."
Hirvisaari sai viime viikolla potkut perussuomalaisista sen jälkeen, kun oli selvinnyt, että hänen eduskuntaan vieraaksi tuomansa Seppo Lehto oli tehnyt lehterillä natsitervehdyksen.
Puoluetoverien mukaan erottamisen taustalla oli kuitenkin laajempi tyytymättömyys Hirvisaaren toimintaan. Mickelsson uskoo, että perussuomalaisten maahanmuuttokriittistä siipeäkään tuskin houkuttelee lähteä Hirvisaaren kelkkaan, koska hekin ovat arvostelleet tätä.
"Tietysti jos perussuomalaisissa tulee enemmän ristiriitoja tai tyytymättömyyttä Soinia kohtaan, tilanne voi muuttua", Mickelsson arvioi.
Muutos 2011 oli puolueena mukana viime eduskuntavaaleissa, mutta se ei saanut yhtään ehdokasta läpi. Nyt näkyvyyttä on Hirvisaaren avulla luvassa.
"Voi olla, että ensi vaaleissa voi tulla menestystä", Mickelsson pohtii.
Puolue on hänen mukaansa profiloitunut niin sanottujen nuivien eli maahanmuuttokriittisten ryhmäksi, ja se korostaa paljon myös suoraa demokratiaa.
Railo huomauttaa, että maahanmuuttokriitikot ovat saaneet perussuomalaisissa paljon valtaa puolueen maahanmuuttopoliittisen linjan määrittämisessä, ja vaaliohjelma sitoo puoluetta.
"Sellaisessa tilanteessa ei kannata lähteä puolueen ulkopuolelle", Railo toteaa. Hänen mukaansa on vaikea ennakoida, miten Hirvisaaren liittyminen Muutos 2011:een vaikuttaa puolueen tulevaan vaalimenestykseen.
"Olen saanut vaikutelman, että Hirvisaaren kannattajakunta on sellaista, joka tulee häntä äänestämään jatkossakin", Railo sanoo.
Politiikan tutkijan Sami Borgin mukaan Muutos 2011:n merkitys eduskunnassa riippuu täysin siitä, miten media siihen suhtautuu ja kuinka paljon se pääsee esiin. "Aika marginaaliseksi se jää joka tapauksessa", Borg uskoo.
Borgin mukaan myös tulevien eurovaalien läheisyys voi vähentää loikkaushalukkuutta perussuomalaisissa. "Puolueen yhtenäisyys on nyt se, mistä yritetään pitää erityisesti kiinni", hän uskoo.
________________________________
Apu-lehti, kolumni: Yrjö Rautio: Kolera lähti, rutto jäi
Jossakin kulkee raja Perussuomalaisillakin.
Tamperelainen kaheli Seppo Lehto esitti eduskunnan lehteriltä natsitervehdyksen tukeakseen Jussi Halla-ahon eurovaalikampanjaa. Siinäpä sitä tukea tulikin! Valtiopäivämies James Hirvisaari kuvasi tervehdyksen, ja jotta typeryys olisi täydellistä, kuva piti syöttää saman tien nettiin.
Eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma nuhteli Hirvisaarta, ja Perussuomalaisten puoluehallitus erotti hänet puolueesta.
Ei Hirvisaaren potkuilla ole välttämättä tekemistä sen kanssa, että Timo Soini trimmaa puoluettaan hallituskuntoon. Potkut vain olivat vähintä, mitä mikään puolue olisi tässä tilanteessa voinut tehdä.
Eikä kyse ole vain yhdestä natsitervehdyksestä, vaan Hirvisaaren koko poliittisesta urasta – vai pitäisikö puhua ureasta?
Mikään puolue ei halua Hirvisaaren kaltaista jäsentä enempää kuin ihminen kaipaa koleraa elämänkumppanikseen.
Vaarallisimmat jäivät
Ei Perussuomalaiset sitä paitsi hallituskuntoon tullut sillä, että siitä yhdestä reppanasta pääsi.
Paljon vaarallisempia jäi.
Halla-aho on älykäs, omalla omituisella tavallaan sivistynytkin – ja vainoharhainen. Samaa voi sanoa Olli Immosesta ja Juho Eerolasta. Eerolan kuulumista Halla-ahon ryhmään voi ihmetellä eniten. Hän on jopa fiksu ja henkilönä mukava.
Suomen kielessä on tähän asti käytetty yhden lajin vinksahtaneista lainasanaa rasisti. Hirvisaari tarjoaa sille suomennosta nuiva.
Hirvisaaren potkut voivat säikäyttää joitakin nuivia kuriin ja nuhteeseen, mutta tuskin ainakaan Halla-ahoa.
Fiksut fanaatikot
Historian ja ihmismielen arvoituksia on, että kaikissa fanaattisissa liikkeissä on aina ollut mukana myös erittäin älykkäitä, sivistyneitä ja fiksuja ihmisiä, vaikka nämä liikkeet lopulta ovatkin täysin älyttömiä ja sivistymättömiä.
Heitä oli fasismissa ja natsismissa. Heitä oli stalinismissa – myös sen suomalaisessa ilmenemismuodossa, jota kaunistellen taistolaisuudeksi kutsuttiin. Heitä on ollut myös uskonnollisissa ääriliikkeissä, eikä niin järjetöntä huuhaata löydy, ettei siihen haksahda myös muuten ihan fiksuja ihmisiä.
Monet fanaatikot voivat olla muilla elämänalueilla ihan fiksuja, mutta muuttuvat kuin toiseksi ihmiseksi, kun tullaan heidän kiihkoilualueelleen. Silmiin syttyy hullun kiilto, ja suu alkaa syytää sanoja omia aikojaan. Joillakin heistä on luonnevika tai hoitamatta jäänyt mielenterveysongelma, mutta ei kaikilla.
Fiksut fanaatikot ovat vaarallisimpia. Ääriliikkeet tarvitsevat heitä johtajikseen – ja hyväuskoisia idiootteja johdettavikseen.