maanantai 14. lokakuuta 2013

Svenska Yle: Vanligt att kommuner väljer flyktingars ursprung

Svenska Yle: Vanligt att kommuner väljer flyktingars ursprung 14.10.2013

På måndag (14.10) skall stadsstyrelsen i Raseborg fatta beslut om att ta emot 20-25 kvotflyktingar hösten 2014. Raseborg önskar i första hand få ta emot burmesiska flyktingar. Enligt migrationsdirektör Kristina Stenman är det inte ovanligt att kommuner väljer vilken folkgrupp flyktingarna representerar.

I förslaget som alltså behandlas på måndag av stadsstyrelsen sägs att man i första hand är beredd att ta emot 20-25 flyktingar i första hand från Burma och andra hand från Syrien hösten 2014.
Migrationsdirektör Kristina Stenman på arbets- och näringsministeriet säger att ett önskemål av det här slaget inte alls är unikt.

- Det är ganska vanligt om en kommun har tagit emot flyktingar ur en viss grupp, så önskar kommunen ofta att man får lite flera från samma grupp. Det här vill man av helt praktiska orsaker, säger Stenman och fortsätter:

NTM-centralerna vill uppfylla kommuners önskemål

- Om man vill ordna till exempel hemspråksundervisning eller man behöver tolkar så är det så är det ju praktiskt lite enklare.

Hon säger att man från NTM-centralerna också eftersträvar att uppfylla dessa önskemål.

- Alltid lyckas det inte och det beror till exempel på från vilka länder man tar flyktingar varje år och vad det är som FN:s flyktingorganisation UNHCR föreslår för Finland, säger Kristina Stenman.
I västligaste Västnyland finns från tidigare en grupp burmeser. År 2008 kom 25 burmeser till Ekenäs. Året innan hade Hangö tagit emot en grupp burmeser på tjugo personer.