Yle: Thaihieroja seksinmyynnistä A-studiolle: Älkää katsoko vain meitä - mitä tapahtuu perheissä? 21.10.2013
Seksinmyynnistä A-studiolle kertoneen thaihierojan mukaan seksinoston täyskielto ajaisi heidät ihmiskauppiaiden käsiin.
Thaipoimijat lähtivät, mutta nämä naiset pysyvät Suomessa. A-studion haastattelema thaihieroja kertoo avoimesti työstään ja arjesta thaihieromaliikkeessä. Hänen mielestään seksinoston kriminalisointihankkeessa pitäisi thaihierojien syyttämisen sijaan tutkia seksinostajia.
Oikeusministeri Ulla-Maja Henrikssonin (r.) ajama lakihanke seksinoston täyskriminalisoinnista saa thaihierojalta kritiikkiä.
- Mikäli lakiesitys tulee menemään läpi, ongelmana olisivat työttömät thai-hierontapaikkojen työntekijät. Mitä takeita on tämän ryhmän saada muita töitä? Onko taloudellista tukea sille ajalle, kun joutuu odottelemaan työtä, kaikille eri hierontapaikkojen työntekijöille, kysyy thaihieroja A-studion haastattelussa.
Seksinoston täyskriminalisoinnissa seksin myyminen ja osto rangaistaisiin. Tällä halutaan muun muassa estää ihmiskauppaa. Lakihanke on tällä hetkellä selvitysvaiheessa.
Thaihieroja pelkää kriminalisoinnin johtavan Suomessa suurempiin ongelmiin.
- Mikäli ostajien ei anneta tulla laillisesti toimiviin hierontapaikkoihin, tulee vastaisuudessa olemaan monin verroin enemmän ihmiskauppiaita, koska ostajat tarvitsisivat välittäjän ollakseen yhteydessä seksinmyyjiin. Tässä tapauksessa naiset joutuisivat entistä huonompaan asemaan ja hyväksikäytetyksi välittäjän ottaessa puolet tuloista.
Päivitettyä tietoa thai-hierontapaikkojen määrästä ei ole. Viimeisin tieto on vuodelta 2006, jolloin poliisi arvioi hierontapaikkojen määräksi 148. Paikkoja on eri puolilla Suomea, Lappia myöten.
Thaihierojia arvioidaan olevan Suomessa nykyisin 200-300 henkilöä. Kaikki thaihierontaliikkeet eivät kuitenkaan myy seksiä.
A-studion haastattelema thaihieroja myy tilanteen mukaan, mikäli asiakas sitä haluaa.
- Haluaisin sanoa sellaisen viestin, että älkää katsoko vain meitä thaihierojia, vaan katsokaa myös ostajia ja sitä, mitä heiltä puuttuu, thaihieroja sanoo.
- Kun me toisinaan myymme seksuaalipalveluita, olemme osana tukemassa tätä yhteiskuntaa joiltakin osin- Moni ei ehkä tule sitä ajatelleeksi. Esimerkiksi tilanteissa, joissa asiakkailla on perhe-ongelmia, huolehtiiko vaimo miehestään ja ottaa huomioon myös hänen seksuaaliset tarpeensa?
A-studion haastattelussa thaihieroja toivoo laajempaa tarkastelutapaa myös Ulla-Maja Henrikssonilta.
- Ministeri pystyy tekemään tästä tutkimuksen. Miksi ei ole näin tehnyt? Miksi hän ei ole selvittänyt, mistä seksin ostaminen johtuu, sen sijaan, että ottaa meidät hierojat silmätikuiksi. Mielestäni tulisi selvittää, mitä seksuaalipalveluiden ostamisen taustalla on, mitä on tapahtunut perheissä, ostajat kun ovat miehiä.
Lisää aiheesta illan A-studiossa ma 21.10. klo 21.00, TV1.