keskiviikko 16. lokakuuta 2013

Turun Sanomat: Yksin maahan saapuvien alaikäisten määrä laskussa – Siuntion vastaanottoyksikkö lakkautetaan

Turun Sanomat: Yksin maahan saapuvien alaikäisten määrä laskussa – Siuntion vastaanottoyksikkö lakkautetaan 16.10.2013

Maahanmuuttovirasto lakkauttaa Siuntion vastaanottokeskuksen, ryhmäkodin ja tukiasumisyksikön toukokuussa 2014.

Sopimus yksikköä ylläpitävän SPR:n kanssa on irtisanottu tämän vuoden marraskuusta lähtien, mutta puolen vuoden irtisanomisajan takia yksikkö toimii vielä huhtikuun loppuun asti.

Siuntion ryhmäkodissa ja tukiasumisyksikössä on 28 majoituspaikkaa ilman huoltajaa tulleille alaikäisille turvapaikanhakijoille. Lisäksi Siuntiossa toimii 20-paikkainen vastaanottokeskus, johon on sijoitettu erityistä tukea tarvitsevia perheitä, kuten yksinhuoltajaäitejä lapsineen.

Syynä lakkautuspäätökseen on se, että ilman huoltajaa tulleita alaikäisiä turvapaikanhakijoita on tullut Suomeen aiempia vuosia vähemmän.

Tämän seurauksena vastaanottokeskusten alaikäisyksiköt ovat vajaakäytössä. Tällä hetkellä alaikäisten majoituspaikoista on käytössä keskimäärin 55 prosenttia.

Siuntion yksikön lakkauttamisen jälkeen ryhmäkoteihin ja tukiasumisyksikköihin jää yhteensä 112 alaikäisten turvapaikanhakijoiden majoituspaikkaa.

Siuntion aikuisille ja perheille tarkoitettu 20-paikkainen vastaanottokeskus lakkautetaan yhtä aikaa alaikäisyksikön kanssa siksi, että alle 60-paikkaisten keskusten kustannukset nousevat helposti keskivertoa korkeammiksi.

Aikuisia ja perheitä majoittavissa vastaanottokeskuksissa käyttöaste on 80 prosenttia, eli vapaita paikkoja on yli 500.

Aiemmin keväällä ja kesällä Maahanmuuttovirasto vähensi 226 majoituspaikkaa vastaanoton piiristä. Näistä vähennyksistä 26 kohdistui alaikäisyksiköihin ja 200 suurempiin, aikuisia ja perheitä majoittaviin vastaanottokeskuksiin.

Turvapaikanhakijoiden vastaanottoa ohjaavassa Maahanmuuttoviraston vastaanottoyksikössä seurataan tarkasti, kuinka hakijamäärät ja -profiilit vaihtelevat paitsi Suomessa, myös muissa Pohjoismaissa.

Alustavien tilastojen mukaan Suomesta haki turvapaikkaa tammi–syyskuussa 2 417 henkilöä, mikä on 180 henkilöä enemmän kuin vastaavaan aikaan edellisvuonna.