Helsingin Sanomat, pääkirjoitus: Suomi on edelleen kaukana turvapaikkaa hakevien virrasta 4.8.2014
Afrikasta Välimeren yli yrittävät ihmiset ovat ajaneet Italian vaatimaan apua muilta EU-mailta.
Italia on ollut viime aikoina se ensimmäinen kohde, jonne Välimeren yli on pyritty. Italia on joutunut pelastamaan hukkuvia mereltä ja järjestämään heille ensimmäisen suojan ja avun.
Italian vaatimukset ovat ymmärrettäviä ja pelastettavien inhimillinen hätä suuri.
Muutamia EU-maita Italian toiminta kuitenkin myös ärsyttää.
Jos katsoo vaikkapa sitä, minne turvapaikkaa hakevat Euroopassa pyrkivät, kuva muuttuu.
Lukumääräisesti eniten hakemuksia tulee Saksaan, ja toiseksi eniten Ranskaan (UNHCR Asylum trends 2013). Mutta suurimmassa suhteellisessa paineessa on Maltan rinnalla Ruotsi.
Ruotsin väestö muodostaa vain noin kaksi prosenttia koko unionin väestöstä. Vuonna 2013 EU-alueelle jätetyistä 400 000 turvapaikkahakemuksesta kuitenkin kymmenisen prosenttia jätettiin Ruotsissa.
Italia on niin absoluuttisissa määrissä kuin suhteellista painettakin mitattaessa kaukana Ruotsin takana.
EU-kokousten käytävillä on nuristu – hiljaisesti tosin, sillä teema on arka –, että näihin suosituimpiin maihin pyritään usein maata pitkin, mikä tarkoittaa sitä, että kovimmassa vastaanottajan paineessa olevat maat eivät saa omien vaatimustensa tueksi samaa dramatiikkaa kuin meren keskellä sijaitseva Italia.
Lukemat panevat paikalleen myös Suomessa dramatiikkaa hakeneita, niin sanottuja maahanmuuttokriittisiä ääniä.
Suomesta haki viime vuonna turvapaikkaa vain noin 3 000 ihmistä. Ruotsiin meni 70 prosenttia (54 000) Pohjoismaihin jätetyistä hakemuksista.
Tilanne näkyy Ruotsissa muissakin tilastoissa.
Eurostatin mukaan Ruotsi on ykkönen, kun mitataan, missä EU-maassa työllisyysasteen ero alkuperäisväestön ja muualta tulleiden välillä on suurin. Työvoimaan kuuluvista Ruotsin kansalaisista 81 on työssä, EU:n ulkopuolelta tulleista vain 50 prosenttia.
Ruotsissa tätä osittain selittää se, että maahan on tullut nopeasti pakolaisia Syyriasta. Heidän työllistymisensä on erittäin vaikeaa.
Viime vuonna Ruotsiin tuli 16 300 syyrialaista ihmistä.