torstai 2. lokakuuta 2014

Sosiaali- ja terveysministeriö: Ministeri Huovinen: Päättäjiksi enemmän vähemmistöryhmiin kuuluvia naisia

Sosiaali- ja terveysministeriön tiedote: Ministeri Huovinen: Päättäjiksi enemmän vähemmistöryhmiin kuuluvia naisia 2.10.2014

"Päättäjiksi ja vaikuttajiksi on saatava enemmän eri vähemmistöryhmiin kuuluvia naisia. Esimerkiksi etnisiin vähemmistöihin kuuluvat tai vammaiset naiset ovat Suomessa aliedustettuina päätöksenteon kaikilla tasoilla", totesi tasa-arvoasioista vastaava peruspalveluministeri Susanna Huovinen puhuessaan tänään torstaina naisten oikeuksia käsittelevässä seminaarissa Helsingissä.

Myös vähemmistöryhmien työllistymistilanne huolestuttaa ministeri Huovista.

"Naisia ja miehiä on työmarkkinoilla lähes yhtä paljon, eikä työllisyysasteissa ole suurta eroa sukupuolten välillä. Sen sijaan vähemmistöryhmiin kuuluvien on muuta väestöä selvästi vaikeampi työllistyä. Tarvitaan suunnattuja, riittävän tehokkaita toimia, jotta tilanne paranee."

Tasa-arvoinen palkkaus ei ole Suomessa toteutunut, vaikka keskimääräinen palkkaero on kaventunut. Hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen samapalkkaisuusohjelmassa on kurottu palkkaeroa umpeen vuodesta 2006 lähtien.

"Keskimääräinen palkkaero on supistunut tänä aikana 19 prosentista 17 prosenttiin. Tavoitteenahan on ollut kaventaa palkkaero 15 prosenttiin vuoteen 2015 mennessä. Emme siis voi olla tyytyväisiä tähän tulokseen. Siksi hallitus keskustelee syksyn kuluessa työmarkkinajohtajien kanssa siitä, miten saamme jatkossa aikaan parempia tuloksia. Yksi keino on palkka-avoimuuden lisääminen EU:n suositusten mukaisesti. Toinen keino on tarkentaa tasa-arvolakia siten, että työpaikkojen palkkakartoitukset olisivat entistä tehokkaampi väline palkkatasa-arvon toteuttamiseen. Hallitus on jo antanut tarkennusta koskevat tasa-arvolain muutosehdotukset eduskunnalle", sanoi Huovinen.

Palkkaeroja ei kuitenkaan Huovisen mukaan ratkaista pelkästään työpaikkatason toiminnalla.

"Työmarkkinat ovat vahvasti jakautuneet naisten aloihin ja miesten aloihin. Esimerkiksi hoiva- tai hoitotyöstä maksettava palkka ei aina vastaa työn vaativuutta. Eri alojen välisiä palkkaeroja on siis myös kavennettava. Samanarvoisesta työstä - ei siis ainoastaan samasta työstä - olisi aina maksettava sama palkka, olipa sen tekijä mies tai nainen", muistutti Huovinen.