perjantai 9. huhtikuuta 2010

Demari: Nyt mietittäväksi, mitä oikein tarkoittaa maassa maan tavalla

Demari: Nyt mietittäväksi, mitä oikein tarkoittaa maassa maan tavalla 9.4.2010

Siirtolaisuusinstituutin johtaja sanoo, että Suomessa on päästävä kansalliseen sopimukseen siitä, miten maahanmuutto aiotaan järjestää - toimiva iskulausekaan ei olisi pahasta

Turussa toimiva Siirtolaisinstituutti lienee vanhin Suomessa muuttoliikettä tutkiva laitos ja Ismo Söderling on nyt sen johtaja vuoden alusta. Instituutissa hän aloitti jo 1980-luvulla ja laajensi näkökulmaansa nelisentoista vuotta Väestöliitossa väestöntutkimuslaitoksen johtajana.

Söderling lohduttaa kaikkia, joilta pallo tuntuu olevan hukassa.

– Käsitteet eivät ole selvillä. Me olemme vielä niin alussa tässä koko touhussa ja se johtuu siitä, että meillä ei ole kauan ollut maahanmuuttajia. Keskustelu on sillä tasolla, että kauhistellaan, kun joku sanoo jotain ja joku toinen sanoo toista.

Söderling sanoo, että meiltä puuttuu vielä aiheeseen liittyvää peruskirjallisuutta. Sitä ei ole esimerkiksi opettajille, jotka voisivat opettaa käsitteitä ja termejä ja miettiä, mitä opetusohjelman pitäisi sisältää esimerkiksi maahanmuutosta ja monikulttuurisuudesta.

– Nyt pitäisi isojen tyttöjen ja poikien istua alas ja miettiä. Jutta Urpilaisen maassa maan tavalla -ajatus oli ihan OK siinä mielessä, että joku iskulause, slogan tarvitaan, mitä me tavoittelemme maahanmuuttoasioissa. Urpilainen tarkoitti hyvää, mutta vähän kesken jäi hänen ajatuksensa jäi. Siitä on kuitenkin hyvä jatkaa.

– Maan tapa muuttuu koko ajan, kun tänne tulee maahanmuuttajia. Se on neuvottelukysymys. Se ei voi olla vain sinun ja minun tapa, vaan kun tänne tulee maahanmuuttajia, tavat muuttuvat ilman, että kyse olisi henkilökohtaisesta loukkauksesta meitä kohtaan.