perjantai 9. huhtikuuta 2010

YLE: Romania ei huolita töihin

YLE Keski-Suomi: Romania ei huolita töihin 9.4.2010

Suomalaisten ennakkoluulot romanisuomalaisia kohtaan eivät ota laantuakseen. Monen romanin mielestä asenteet ovat arkielämässä muuttuneet mutta työelämässä ennakkoluulot kukkivat entiseen malliin: romanitaustaisen on todella vaikea saada työpaikkaa.

Asenteellisuus ja ennakkoluulot johtuvat suureksi osaksi siitä, ettei valtaväestöllä ja romaneilla ole yhteisiä kohtaamispaikkoja, arvelee Jyväskylän aikuissosiaalityön johtaja Ritva Anttonen.

Jyväskylässä työ- ja koulutuspaikkoja romaneille etsivä Kirsi Florin taas sanoo, että epäluulot ja asenteet ovat jonkin verran lieventyneet. Työelämässä romanit ovat kuitenkin yhä hankalassa asemassa ja ennakkoluulot istuvat tiukassa.

- Vaikka pientä muutosta on havaittavissa, niin edelleen eletään semmoisessa vanhassa kulttuurissa. Paljon on ennakkoluuloja ja asenneongelmaa, Florin harmittelee.

Hän kertoo esimerkin elävästä elämästä.

- Puhelimessa voidaan sopia tapaamisesta, mutta sitten kun romani menee näyttäytymään, niin se paikka onkin jo täytetty, kertoo Kirsi Florin.

Romanipäivää juhlistetaan konsertilla

Kansainvälistä romanipäivää vietettiin eilen eri puolilla Suomea. Jyväskylässä juhlat jatkuvat vielä tänään, ohjelmassa on muun muassa konsertti Taulumäen kirkossa.

Konsertissa esiintyy Romani Orkesteri johtajanaan Juha Lauttamus. Konsertin järjestävät Jyväskylän kansalaisopisto ja Jyväskylän seurakunta. Vapaaehtoisen pääsymaksun tuotto menee Elämässä eteenpäin –yhdistykselle.