maanantai 12. huhtikuuta 2010

Iltalehti: Maahanmuuttajille apua videoin ja kuvin Ei kanoja levylle!

Iltalehti: Maahanmuuttajille apua videoin ja kuvin Ei kanoja levylle! 12.4.2010

Suomalaiseen kerrostaloasumiseen liittyy paljon kirjoitettuja ja kirjoittamattomia sääntöjä, joita vasta vähän aikaa Suomessa olleet eivät tunne.

- Yleensä taloyhtiöiden järjestysmääräykset ovat olemassa vain suomeksi ja pienellä tekstillä. Heikosti kieltä osaavat maahanmuuttajat eivät monesti huomaa tai osaa niitä lukea. Teettämämme kuvalliset järjestyssäännöt palvelevat myös niitä, jotka eivät osaa lainkaan lukea, kertoo Pakolaisavun Kotilo-projektin koordinaattori Mervi Kivijoki-Poskiparta Pakolaisavun aiheesta lähettämässä tiedotteessa.

Videolla arkisia asioita

VertaisKoto-hanke taas on kehittänyt alkuvaiheen maahanmuuttajille opasvideosarjan, jossa neuvotaan esimerkiksi pakastimen oikeaoppinen sulattaminen, palovaroittimen asentaminen sekä sulakkeiden vaihto.

Videoissa on yksinkertainen suomenkielinen selostus, mutta ne on tehty ymmärrettäviksi myös ilman kieltä.

Mies kotihommissa nauratti

Kokeilukerralla Helsingin kaupungin maahanmuuttoyksikön infotilaisuudessa katsojia hymyilytti ja kummastutti se, että videoissa monia kotitöitä tekee mies.

- Minusta on tärkeää, että samalla esitellään suomalaista tasa-arvoa. Yleisön naisia vessanpesijämies ainakin riemastutti, VertaisKoto-hankkeen koordinaattori Yuko Kametani nauraa.