lauantai 3. huhtikuuta 2010

Iltalehti: Vuosi vaaleihin

Iltalehti: Vuosi vaaleihin 3.4.2010

Paavo Arhinmäki

Pitäisikö maahanmuuttopolitiikkaa muuttaa? Miten?

- Pitäisi huolehtia siitä, että tulijat oppivat kielen ja kulttuurin nopeammin ja pääsevät nopeammin työelämään. Lähtökohdan pitää olla, että maahanmuuttajilla on kaikilla samat oikeudet mutta myös samat velvollisuudet.


Matti Vanhanen

Pitäisikö maahanmuuttopolitiikkaa muuttaa? Miten?

- Sitä on muutettu. Meidän ja muiden Pohjoismaiden välillä ei saa olla eroja etuisuuksiin liittyen, ettei ole vääränlaisia kannustimia tulla Suomeen. Tulemme tarvitsemaan lisää maahanmuuttajia, mutta heistä valtaosan pitää pystyä osallistumaan täällä aktiivisesti työelämään.


Jutta Urpilainen

Pitäisikö Suomen nykyistä maahanmuuttopolitiikkaa muuttaa?

- Minusta Suomen maahanmuuttopolitiikassa on aika paljon kehittämisen varaa. Minulle tärkeä periaate on se, että Suomeen saa tulla tekemään töitä, mutta työehdot täytyy olla samat kuin suomalaisille työntekijöille.

- Kaikista tärkeintä on se, että ihmiset jotka tänne tulevat oppivat suomen kielen, tai vaihtoehtoisesti ruotsin kielen, ja pystyvät sitä kautta olemaan osana tätä yhteiskuntaa. Tässä me olemme minusta joiltain osin epäonnistuneet.


Timo Soini

Soini tahtoo sisäministeriksi

- Etukäteen hallituksesta ei pidä tietenkään kieltäytyä. Pitää saada vähintään kaksi ministeriä, sillä yhdellä ministerillä jäisi vain vanhojen puolueiden panttivangiksi.

Euroedustajaksi siirtyneellä oppositiopoliitikolla on jo mieluinen ministerinsalkkukin valmiiksi katsottuna.

- Eiköhän Soini olisi hyvä sisäministeri.

Kansanedustajaehdokkaaksi ilmoittautuneelle Jussi Halla-Aholle Soini tarjoaisi hallituksen sijaan paikkaa hallintovaliokunnassa, jonka piiriin kuuluvat maahanmuuttoasiat.


Stefan Wallin

Pitäisikö Suomen maahanmuuttopolitiikkaa muuttaa?

- Sitä ollaan parhaillaan muuttamassa. Siihen on tullut muutoksia, on saatu selkeämpiä muotoiluja lainsäädäntöön ja uusia linjauksia erilaisiin korvauksiin. Suurin ongelma julkisessa keskustelussa on se, että puurot ja vellit menevät sekaisin. Joku luulee puhuvansa kiintiöpakolaisista, mutta puhuukin perheiden yhdistämistapauksista. Tämä hämmentää keskustelua.

- Pitää ymmärtää, että työperäinen maahanmuutto on pakon sanelema, jos Suomi haluaa ylipäätään ylläpitää hyvinvointiyhteiskuntaa. Ilman maahanmuuttajia hyvin monikin työ jää tekemättä. Tarvitsemme apua muualta.


Päivi Räsänen

Pitäisikö Suomen maahanmuuttopolitiikkaa muuttaa?

- Pitäisi. Nykyinen on monella tavoin epäonnistunutta. Suomen tulisi valita tarkemmin ne pakolaiset, joita tänne otetaan. Etsittäisiin niitä ryhmiä, joiden integroituminen kulttuurisesti ja uskonnollisesti on helpompaa, esimerkiksi vainotuttuja kristittyjä.

- Meillä turvapaikanhakijoiden etuudet, kuten toimeentulotuki, ovat olleet suurempia kuin monissa muissa Euroopan maissa. Tämän vuoksi on syntynyt jopa turvapaikanhakuturismia, mikä ärsyttää ihmisiä. Tuet täytyy saada samalle tasolle kuin vertailumaissa.


Jyrki Katainen

Pitäisikö Suomen maahanmuuttopolitiikkaa muuttaa? Miten?

- Suomi tarvitsee maahanmuuttajia tekemään töitä, ja me tarvitsemme myös luovuuden lisäämiseksi maahanmuuttajia. Meillä on myös humaani vastuu auttaa hädänalaisia.

- Mutta meillä täytyy olla maahanmuuttajien selkeästi tietämät säännöt miten tässä maassa eletään, ja turvapaikanhakijoille yhdenmukaiset EU-tason säännökset, jottei Suomen hyvinvointijärjestelmää tulla käyttämään hyväksi. Järjestelmän pitää olla oikeudenmukainen ja sitä ei saa käyttää hyväksi.


Anni Sinnemäki

Pitäisikö maahanmuuttopolitiikkaa muuttaa? Miten?

- Meillähän ei hirveän aktiivista maahanmuuttopolitiikkaa edes ole. Työperäisen maahanmuuton osalta meillä on tarvetta yksinkertaistaa järjestelmää, työlupakäytännöissä meidän byrokratiamme on kohtuullisen monimutkaista.