torstai 15. huhtikuuta 2010

SK tutki: Hallitus sai kansalta arvosanaksi kuusi ja puoli - maahanmuuttopolitiikka heikointa

Suomen Kuvalehti: SK tutki: Hallitus sai kansalta arvosanaksi kuusi ja puoli - maahanmuuttopolitiikka heikointa 15.4.2010

Taloustutkimuksen tuore hallituksen onnistumista mittaava kysely on puolueiden kannalta murheellista luettavaa. Sen mukaan hallitus ei ole onnistunut missään kovin hyvin. Yleisarvosanaksi se sai kuusi ja puoli, mikä on kaksi kymmenystä vähemmän kuin edellisessä, viime syksynä tehdyssä samanlaisessa mittauksessa

Tutkimuksesta selviää, että hallitus jakaa kansaa voimakkaasti. Maanviljelijät ja johtavassa asemassa olevat suhtautuvat siihen kaikkein myönteisimmin. Työväestö ei sen sijaan näe siinä juuri mitään hyvää. Pienituloiset antoivat systemaattisesti huonompia arvosanoja kuin paljon ansaitsevat.

Edes omat eivät tue hallitusta varauksetta. Vihreät ovat sitä kohtaan jopa kriittisempiä kuin suomalaiset keskimäärin. Keskustalaiset ja kokoomuslaiset ovat muita tyytyväisempiä, mutta heistäkin vain alle puolet arvioi hallituksen onnistuneen hyvin tehtävässään.

Taloustutkimus kysyi myös erikseen arvioita hallituksen toiminnasta kahdellatoista politiikan keskeisellä, viime aikoina paljon esillä olleella osa-alueella. Paras arvosana, 7-, tuli sisäisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitämisestä. Toiseksi parhaiten hallitus oli vastaajien mielestä onnistunut yritysten toiminnan edellytysten turvaajana ja kolmanneksi parhaiten koulutusta ja esiopetusta koskevissa asioissa.

Huonoimman arvosanan, 6-, hallitus sai maahanmuuttopolitiikasta. Myös työllisyyden edistämisestä ja vanhustenhoidosta annettujen arvosanojen keskiarvo jäi alle kuuden.
Suurin osa vastaajista arvioi hallituksen onnistuneen kuitenkin oppositiota (yleisarvosana 6) paremmin. Myös oppositioon politiikkaan suhtauduttiin aikaisempaa kriittisemmin. Jopa melkein puolet vasemmistopuolueiden kannattajista piti opposition toimintaa korkeintaan kuutosen arvoisena.

Tutkimus tehtiin helmi-maaliskuussa osana neljästi vuodessa toteutettavaa Suomi tänään -kirjekyselyä. Siihen vastasi yhteensä 4 035 täysi-ikäistä henkilöä kaikkialta muualta Suomesta paitsi Ahvenanmaalta. Otos muodostettiin satunnaisotannalla Väestörekisterikeskuksen rekisteristä ja painotettiin niin, että se vastasi iän, sukupuolen, asuinalueen ja perhekoon puolesta kohderyhmää mahdollisimman hyvin. Tuloksen virhemarginaali on 95 prosentin luotettavuustasolla noin 1 prosenttiyksikkö molempiin suuntiin.