tiistai 13. huhtikuuta 2010

Uusi Aika: Omat työttömät on työllistettävä ensin

Uusi Aika, pääkirjoitus: Omat työttömät on työllistettävä ensin 13.4.2010

Arvostelu porvarihallituksen työllisyyspolitiikkaa kohtaan on voimistunut samalla, kun työttömien määrä on kasvanut kuukausi kuukaudelta. Pinnalle on noussut nyt mm. se, että hallitus kaavailee helpotuksia EU:n ulkopuolisen työvoiman maahanmuuttoon.

Suurin oppositiopuolue SDP, joka on aktivoitunut muutenkin ulkomaalaispolitiikassa, on arvostellut syystäkin hallitusta suomalaisten työntekijöiden hylkäämisestä.

Hallituksen esitykseen sisältyy mm. se, ettei työnantajan tarvitse väkeä palkatessaan tarkistaa, onko tarjolla suomalaisia työntekijöitä, vaan töihin voidaan ottaa suoraan ulkomaalaisia.

Tämä herättää ymmärrettävästi katkeruutta suomalaisissa, joista yli 300 000 on jo työttömänä.

Erityisen pahalta tuntuu niiden tuhansien nuorten puolesta, joiden työttömyys on viime kuukausina kasvanut muita ryhmiä nopeammin. Esimerkiksi Satakunnassa on tällä haavaa noin 1 600 työtöntä alle 25-vuotiasta. Viime vuodesta nuorten työttömyys on lisääntynyt Satakunnassa yli 21 prosenttia, ja määrän pelätään kasvavan entisestään.
Ongelma ei koske kuitenkaan vain EU:n ulkopuolelta tulevaa työvoimaa, eikä kaikessa ole kyse hallituksen väärästä politiikasta.

Esimerkiksi rakennusalalla työskentelee Suomessa arviolta jopa 30 000 ulkomaalaista työntekijää, ja he ovat pääosin tulleet Virosta tai Puolasta - siis EU:n sisältä. Ongelmaa pahentaa se, että suuri osa heistä työskentelee alipalkattuna tai pimeästi, ja Suomen työsuojelumääräyksetkään eivät juuri heitä koske. Samaan aikaan yli 20 000 suomalaista rakennustyöntekijää on työttömänä.

Pahin ongelma on pääkaupunkiseudulla, mutta myös maakunnissa on sen kanssa jouduttu tekemisiin.

Satakunnassa Olkiluodon ydinvoimalatyömaalla suuri osa rakentajista on tuontitavaraa. Porissa sataman porttirakennusta on rakennettu virolaisin voimin ala-arvoisissa oloissa, ja Raumalla Rakennusliitto on käynyt taistelua virolaisia rakentajia vastaan.

Onkin oikeutettua vaatia, että ensin työllistetään omat työttömät.