tiistai 13. huhtikuuta 2010

YLE: Poikavauvan ympärileikkauksesta sakkoja

YLE Uutiset: Poikavauvan ympärileikkauksesta sakkoja 13.4.2010
Ilta-Sanomat: Äidille sakot vauvansa ympärileikkauksesta
Helsingin Sanomat: Puolivuotiaan poikansa ympärileikkauttanut äiti sai sakot
Iltalehti: Sairaalat nihkeitä uskonnollisille ympärileikkauksille

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut ympärileikatun poikalapsen äidin sakkoihin. Käräjäoikeuden mukaan äiti syyllistyi pahoinpitelyn yllytykseen tilaamalla noin puolen vuoden ikäisen poikansa ympärileikkauksen.

Ympärileikkaus oli äidin kertomuksen mukaan tehty terveydellisistä syistä. Pojalla oli todettu allergioita ja ihottumaa. Ympärileikkauksella ei käräjäoikeuden mukaan ollut terveydellistä syytä.

Äiti tuomittiin 40 päiväsakkoon. Lisäksi hänet velvoitettiin maksamaan lapselle 500 euron korvaus.

Helsingin käräjäoikeus päätyi maaliskuun alussa toisessa poikalapsen ympärileikkausjutussa myös sakkotuomioon.

__________________________________________________________

Ilta-Sanomat: Äidille sakot vauvansa ympärileikkauksesta

Kuusikuukautiselle poikavauvalleen ympärileikkauksen tilannut äiti tuomittiin 360 euron sakkoihin Helsingin käräjäoikeudessa.

Rikosnimikkeenä tuomiossa oli yllytys pahoinpitelyyn. Syyttäjä oli vaatinut äidille yhden vuoden ja kuuden kuukauden ehdollista vankeusrangaistusta törkeästä pahoinpitelystä tai törkeään pahoinpitelyyn yllyttämisestä.

Oikeuden mukaan ympärileikkaukselle ei ollut lääketieteellistä syytä. Äiti joutuu maksamaan pojalleen 500 euroa korvausta kivusta ja särystä.

Äiti perusteli tekoaan pojan atooppisella ihottumalla.

Poikavauva ympärileikattiin perheen kotona olohuoneessa huhtikuussa 2008. Äidin mukaan hän tilasi ympärileikkauksen, koska lapsen iho oli atooppinen. Äiti oli saanut leikkaajan puhelinnumeron, mutta ei tuntenut miestä. Äidin mukaan mies näytti jonkin paperin, ja kertoi olevansa Ruotsissa asuva yleiskirurgi, joka käy Suomessa ympärileikkaamassa lapsia.

Palkkioksi äiti maksoi sata euroa.

Jo illalla vauva alkoi vuotaa verta. Seuraavana aamuna äiti soitti pojalle ambulanssin, kun vaippa oli veressä. Lapsi nukutettiin sairaalassa ja leikattu alue hoidettiin. Ihon alla ollut verihyytymä poistettiin. Syyttäjän mukaan lapsen sukuelimen iho oli kaltattu alapuolelta melkein kokonaan.

Käräjäoikeuden mielestä äitiä ei kuitenkaan ole tahallisesti aiheuttanut komplikaatioita lapselleen.

________________________________________________________

Helsingin Sanomat: Puolivuotiaan poikansa ympärileikkauttanut äiti sai sakot

Puolivuotiaan poikansa ympärileikkauttanut helsinkiläisnainen tuomittiin tiistaina Helsingin käräjäoikeudessa sakkoihin yllytyksestä pahoinpitelyyn.

Rangaistus on 40 päiväsakkoa. Lisäksi äiti joutuu maksamaan pojalleen 500 euron korvaukset kivusta ja särystä.

Oikeus katsoi, ettei ympärileikkaukselle ollut hyväksyttävää lääketieteellistä syytä eikä toimenpidettä suoritettu lääketieteelliseltä kannalta kaikilta osin asianmukaisesti.

Äidin mukaan ympärileikkaus tehtiin lääketieteellisestä syystä, koska pojalla oli ihottumaa. Hän oli itse päätellyt, että toimenpiteestä olisi hyötyä pojalle ja saanut tuttaviensa kautta tekijän yhteystiedot.

Ympärileikkaus tehtiin huhtikuussa 2008 äidin asunnossa. Paikalle tilattu tekijä ilmoitti olevansa kirurgi ja esittänyt englanninkielisen pätevyystodistuksen.

Poika joutui seuraavana päivänä sairaalaan verenvuodon vuoksi.

Oikeuden mukaan leikkausta ei suoritettu asianmukaisesti, sillä pojan vointia olisi pitänyt seurata ympärileikkauksen jälkeen. Äiti kertoi, ettei leikkauksen tekijä ollut tehnyt pojalle jälkitarkastusta.

Laki poikien ei-lääketieteellisistä ympärileikkauksista ei ole edennyt lähes vuosikymmenen kestäneestä valmistelusta huolimatta.

Leikkauksia ei juurikaan tehdä julkisessa terveydenhuollossa, ja myös yksityislääkärien halukkuus toimenpiteen tekemiseen on vähentynyt viime vuosina.

Tilanne on johtanut siihen, että osa vanhemmista leikkauttaa poikansa ulkomailla tai teettää toimenpiteen Suomessa muulla kuin lääkärillä.

_________________________

Iltalehti: Sairaalat nihkeitä uskonnollisille ympärileikkauksille

Tyttöjen ympärileikkaus eli sukuelinten silpominen on kaikissa muodoissaan laitonta Suomessa.

- Juutalaiset poikalapset ympärileikataan lähes poikkeuksetta kahdeksan päivän iässä. Poikien ympärileikkaus on oleellinen myös islamilaisessa kulttuurissa.

- Juutalaisilla seurakunnilla on omat ympärileikkaajansa, joiden on oltava juutalaisten oppien mukaisia eli ns. mohel. Suomessa he ovat lähes poikkeuksetta myös lääkäreitä.

- Useimmat suomalaiset sairaalat eivät suostu uskonnollisista syistä tehtäviin ympärileikkauksiin.

- Aina ympärileikkaus ei liity uskontoon. Esimerkiksi Yhdysvalloissa joka toiselta vastasyntyneeltä pojalta leikataan esinahka mm. terveydellisistä syistä.

- Tyttöjen ympärileikkaus eli sukuelinten silpominen on kaikissa muodoissaan laitonta Suomessa.