perjantai 16. huhtikuuta 2010

Vantaan Sanomat/A.-P. Pietilä: Tuomarit poliitikkojen juoksupoikina

Vantaan Sanomat/A.-P. Pietilä: Tuomarit poliitikkojen juoksupoikina 13.04.2010

Kansakunta kohisee, kun kansanedustaja nöyristelee Nova-liikemies Arto Merisalon edessä.

Kansa on äänetön, kun hallintoa ja vallanjakoa valvovan Korkeimman hallinto-oikeuden presidentti Pekka Hallberg nöyristelee Tasavallan presidentin edessä.

Hallbergin johtama tuomioistuin päätti palauttaa kaksi laittomasti maahan tullutta mummoa kotimaahansa. Hallberg oli tuomioistuimen istunnossa äänestänyt käännytystä vastaan. Tasavallan presidentti Tarja Halonen oli tuomion jälkeen esittänyt tuohtumuksensa mummojen käännyttämisestä. Tämän jälkeen Hallberg kehotti poliisia olemaan täyttämästä Korkeimman hallinto-oikeuden lainvoimaista päätöstä.

Tuomareiden riippumattomuus poliitikoista, rahasta tai muusta ulkopuolisesta painostuksesta on oikeusvaltion perusta. Hallberg on niittänyt kansainvälistä mainetta, kun hän on ollut opettamassa kiinalaisille oikeusvaltion periaatteita. Nyt ne eivät kelvanneet hänelle itselleen. Kiinassa poliitikot eli kommunistinen puolue sanelee tuomioistuinten ratkaisut.

Presidentti Mauno Koivisto painosti tuomareita keväällä 1992, kun hänen mielestään tuomioistuimet ja erityisesti Korkein oikeus ymmärsivät liikaa asuntolainojen korkohelvettiin ajautuneita kansalaisia. Koiviston mielestä pankkien oli voitava nostaa lainakorkoja yksipuolisella päätöksellä velallista kuulematta. Tuomioistuimet olivat olleet tiukasti eri mieltä presidentin kanssa.

Koiviston läksytyksen jälkeen Korkein oikeus ryhtyi tekemään presidentin haluamia päätöksiä. Koivisto halusi, että oikeusistuimet ja tuomarit ymmärtävät enemmän pankkeja ja tukevat pankkikriisin taloudellisia ratkaisuja. Pekka Hallberg osallistui aikoinaan myös tähän tilaisuuteen.

Tuomari, joka halveksii omaa tuomioistuintaan, ei ole tehtäväänsä sopiva.

A.-P. Pietilä