keskiviikko 14. huhtikuuta 2010

Verkkoapila: Muukalaiskeskustelu tavoitti myös vihreät

Verkkoapila/Sepppo Keränen: Muukalaiskeskustelu tavoitti myös vihreät 14.4.2010

Viikko sitten puoluejohtajat Jyrki Katainen (kok.), Jutta Urpilainen (sd.), Anni Sinnemäki (vihr.) ja Timo Soini (ps.) olivat TV1:n A-talkissa keskustelemassa maahanmuutosta.

Katsojat panivat merkille, että Urpilainen hyökkäsi poikkeuksellisen aggressiivisesti Sinnemäen kimppuun.

Äkkipäätään saattaisi päätellä, että Urpilainen oli harmistunut, kun vihreiden poliitikot olivat ottaneet hänet tilille löysästä "maassa maan tavalla" -lausunnosta.

Tästäkin saattoi olla kysymys, mutta saattoi oppositiojohtajan hyökkäyksen taustalla olla myös tarkkaan harkittu laskelmointi; SDP on haistanut veren.

Maahanmuuttokeskustelu repii näet myös vihreiden rivistöjä.

* * *

Keskustelu ryöpsähti puolueessa pintaan, kun puoluesihteeri Panu Laturi julisti, että "minkään sortin maahanmuuttokriitikot" eivät pääse vihreiden eduskuntavaaliehdokkaiden listalle.
Jotkut vihreiden aktiivit ja kannattajat ovat tulkinneet, että maahanmuutosta saa puolueessa puhua vain hymistellen ja ongelmista vaieten. Pesäeron tekeminen maahanmuuttokriittisyyden ja rasismin välille on heidän mukaansa tehty mahdottomasti.

Vihreän langan verkkokeskustelussa monissa kirjoituksissa vaikeroidaan keskustelun vaikeutta.

"Miten sen pesäeron tekeminen on mahdollista kun kuitenkin leimataan rasistiksi."

"Niin, rasismi, tuo iki-ihana astalo jolla on aina yhtä hyvä lyödä niiden ihmisten suut tukkoon joiden mielipiteet eivät itseä miellytä."

Vaikeroijat saavat täyden tyrmäyksen kirjoittajalta, jonka mukaan rasistien on ihan turha yrittää piiloutua uusien nimien taakse: "Paskat asenteet pysyvät paskoina vaikka kuinka temppuilisi sanoilla."

Eräs kirjoittaja kysyy, milloin maahanmuuttopolitiikka on nostettu vihreissä tällaiselle pyhälle jalustalle, jossa se on kaiken kritiikin ja polemisoinnin yläpuolella. Hän huomauttaa, että jopa ydinvoimasta ja ympäristöasioista on saanut puolueessa olla eri mieltä.

"Viime aikoina olen vahvasti miettinyt vihreiden ehdokkaiden äänestämisen kertakaikkista lopettamista ihan yksinkertaisesti siksi, että eräissä keskeisissä kysymyksissä järkevä keskustelukin puolueen piirissä on mahdotonta", kirjoittaja tuskailee.

* * *

On varsin yleisesti oletettu, että maahanmuutto ja siihen liittyvät pitkään padotut ongelmat ovat nousemassa seuraavien vaalien yhdeksi keskeiseksi teemaksi.

Oppositiossa tämän ovat haistaneet perussuomalaiset ja SDP. Urpilaisen esiintymisestä päätellen SDP:ssa hallituksen heikoimmaksi lenkiksi on katsottu vihreät ja Sinnemäki.