keskiviikko 14. huhtikuuta 2010

Vantaan Sanomat: Haataja loikkasi demareihin

Vantaan Sanomat: Haataja loikkasi demareihin 14.4.2010
YLE Helsinki: Vantaalaispoliitikko jätti perussuomalaiset rasismin takia
YLE Helsinki: Muukalaisviha johti harvinaiseen puolueloikkaan

Vantaan perussuomalaisten vaalilistoilta varavaltuutetuksi yltänyt Seija Haataja, 47, liittyi sosialidemokraattien jäseneksi. Haatajan mukaan perussuomalaisten sisäpiireissä vallitseva rasismi oli puolueloikan syy.

–Puheenjohtaja Timo Soinin julkisuudessa esittämät linjaukset ovat erilaisia kuin puolueen jäsenistön valtaosan mielipiteet. Törmäsin jatkuvasti Vantaan perussuomalaisten kanssa näihin ongelmiin, Haataja perustelee puoluevaihdostaan.

Hän sanoo hakanneensa päätään seinään yrittäessään puhua terveen maahanmuuton puolesta. Haatajan mukaan perussuomalaisten perusasenne maahanmuuttajiin on kielteinen, ja pelkoja ruokitaan suomalaisten työpaikkojen menetyksillä.

–Tietämättömyys vaivaa perussuomalaisia. Kun yritin puhua, ettei kanssaihmisiä voi tuolla tavalla haukkua, minut tyrmättiin täysin, Haataja kuvailee tunnelmia.

Hän sai edellisissä kunnallisvaaleissa noin 300 ääntä. Varavaltuutettuna ja sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsenenä hän ehti toimia noin puoli vuotta, mutta väliaikainen muutto Helsinkiin katkaisi luottamustoimet Vantaalla.

____________________________________________________

YLE Helsinki: Vantaalaispoliitikko jätti perussuomalaiset rasismin takia

Vantaan kunnallispolitiikassa toiminut perussuomalaisten Seija Haataja on loikannut SDP:hen. Haataja perustelee puoluevaihdostaan sillä, että liian moni perussuomalainen suhtautuu maahanmuuttajiin julkisen rasistisesti.

Liian monen perussuomalaisen, niin sisäinen kuin julkinen, rasistinen suhtautuminen maahanmuuttajiin ei ole Haatajan mielestä missään nimessä oikeutettua toimintaa.

Haataja korostaa, että monikulttuurisuus on hyvä ja luonnollinen asia. Tätä näkemystä ei taas perussuomalaisten ideologia kannata.

"Perussuomalaisuuden perustana pitäisi olla kristillis-sosiaalinen arvopohja, niin kuin puolue antaa ymmärtää, kuitenkaan esimerkiksi sanoja suvaitsevaisuus tai monikulttuurisuus ei esiinny positiivisessa merkityksessä ohjelmassanne", sanoo Haataja erokirjeessään, jonka hän toimitti tiistaina perussuomalaisille.

47-vuotias sosiaalityöntekijä Haataja on ollut muun muassa Perussuomalaisten eduskuntavaaliehdokkaana vuonna 2007 ja sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen Vantaalla.

Tällä hetkellä hän ei ole mukana kunnallispolitiikassa hetkellisen paikkakunnalta muuton takia. Sittemmin Haataja perheineen on muuttanut takaisin Vantaan Pakkalaan.

________________________________________________________________

YLE Helsinki: Muukalaisviha johti harvinaiseen puolueloikkaan

Perussuomalaisten riveissä toiminut kuntapoliitikko Seija Haataja vaihtoi demarileiriin. Syyksi hän sanoo perussuomalaisten muukalaisvastaisuuden. Entiset puoluetoverit väittävät Haatajan perusteluja ontuviksi.

Helsingin Auroran sairaalassa viransijaisena sosiaalityöntekijänä työskentelevä Seija Haataja lähti kolmisen vuotta sitten tekemään kunnallispolitiikkaa perussuomalaisten riveihin. Hän toimi varavaltuutettuna ja sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsenenä.

Perussuomalaisten poliittiset näkemykset eivät kuitenkaan istuneet Haatajan pirtaan. Mitta tuli täyteen hiljalleen ja loikkauspäätös demareihin kypsyi talven aikana.

– Mä en tullut kuulluksi siinä ryhmässä. Mä olin tavallaan ryhmän ulkopuolella, ajattelin asioista eri tavalla, varsinkin maahanmuutosta. Se oli reki mun perässä ja mä en voinut tehdä politiikkaa tavallisen ihmisen hyväksi.

Perussuomalaiset antavat palttua Haatajan perusteille

Suurin syy Haatajan mukaan loikkaukseen oli perussuomalaisten rasistinen suhtautuminen maahanmuuttajiin. Perussuomalaisten Vantaan nokkamies Pietari Jääskeläinen näkee muut syyt puoluevaihdokseen.

– Muun muassa hän toteaa, että hän on lyönyt päätään seinään perussuomalaisten tilaisuuksissa. Hän ei ole ollut meidän tilaisuuksissamme lainkaan. Hänen perustelunsa ontuvat pahasti. Me olemme todenneet, että meillä on ongemia hallitsemattomassa maahanmuutossa ja siinä, että meille tulee harmaata työvoimaa Suomeen.

Haatajan ja Jääskeläisen mielipiteet loikkauksen taustoista poikkeavat täysin toisistaan. Haataja puhuu rasismista ja Jääskeläinen katkeruudesta. Vantaan korkein luottamushenkilö näkee perussuomalaisissa kuitenkin jakaantumista kahteen leiriin.

Harvinainen siirtyminen

Vantaan valtuuston puheenjohtaja, SDP.n Antti Lindtman uskoo, että liikehditää perussuomalaisista muihin puolueisiin saatetaan nähdä jatkossa lisää.

– Olen havainnut, että perussuomalaisten keskuudessa monissa keskeisissä asioissa on aikamoisia linjaerimielisyyksiä, katto on korkealla ja sienät leveällä. Ja tämä voi alkaa näkyä myös muissa puolueissa.

Toistaiseksi kyseessä on harvinainen puolueloikkaus. Yleensä virta vie toiseen suuntaan, eli perussuomalaisten riveihin on tunkua. Puoluetta vaihtanut Seija Haataja arvelee, että Soinin puolueessa ei hänen kaltaisiaan loikkareita juurikaan nähdä.

– Kyllä se tulevaisuus perussuomalaisilla pyörii maahanmuuttokysymyksissä ja he tuovat siihen lisäksi muukalaisvihan ja rasismin käsitteen, koska sitä siellä lietsotaan suurissa määrin.