torstai 15. huhtikuuta 2010

Verkkouutiset: Maahanmuuttohärnäys kuumensi eduskunnassa

Verkkouutiset: Maahanmuuttohärnäys kuumensi eduskunnassa 15.4.2010
Verkkouutiset: Valiokunnalta hallitusta tiukempi linjaus ulkomaalaisten oleskelupiin
Verkkouutiset: Kansanedustaja: En halua olla jatkamassa vartta hullun kirveeseen

Olisiko virolaisten työntekijöiden Suomeen-tulon rajoittaminen maahanmuuttajavastaisuutta?

Eduskunnan kyselytunnilla Esko-Juhani Tennilä (vas.) nosti esiin virolaisen halpatyövoiman työskentelyn Suomessa ja suomalaisten Virossa tekemään yritystoimintaan liittyviä ongelmia.

Vapaata liikkuvuutta puolustanut kokoomuksen Kimmo Sasi sohaisi muurahaispesää kommentoimalla, että demarit käynnistivät keskustelun iskulauseella "maassa maan tavalla" ja nyt vasemmistoliittokin kilpailee asiassa perussuomalaisten kanssa.

Sasi viittasi 300 000 suomalaisen muuttoon Ruotsiin 1960- ja 1970-luvuilla.

- Meillä on pohjoismaissa ollut perinne, että työn perässä voidaan muuttaa maasta toiseen. Se on hyvä perinne myös Virolle noudattaa, kunhan työelämän pelisäännöt ovat voimassa, Kimmo Sasi sanoi.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki härnääntyi tästä kunnolla tuohduksiin.

- Edustaja Sasin väite siitä, että kun me vaadimme lakien noudattamista, verojen maksamista, että se on maahanmuuttajavastaista - minusta se on todella törkeä ja ala-arvoinen väite. Päinvastoin me pyrimme kaikella tavalla taistelemaan rasismia ja maahanmuuttovastaisuutta vastaan, Paavo Arhinmäki totesi.

Arhinmäki sanoi sen sijaan toivovansa, että kukin pitäisi oman puolueensa puhtaina "näissä asioissa".

Hän heitti palloa työministeri Anni Sinnemäelle (vihr.) kysymällä, onko työehtosopimusten noudattamisen vaatimus hänen mielestään rasismia ja maahanmuuttovastaisuutta.

- Mitenhän mahtaa olla, kuului salista.

- Se että vaaditaan verojen maksua, työehtojen noudattamista, suomalaisen lainsäädännön noudattamista, se ei mielestäni ole rasismia. Ja se on kai näkemys, jonka me jaamme tässä salissa hyvin laajasti, Anni Sinnemäki vastasi.

__________________________________________

Verkkouutiset: Valiokunnalta hallitusta tiukempi linjaus ulkomaalaisten oleskelupiin

Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunta haluaa hallitusta tiukemman linjan ulkomaalaisten oleskelupiin.

Valiokunnan mielestä ensimmäinen työntekijän oleskelulupa on pääsääntöisesti myönnettävä enintään vuodeksi. Työehtojen ja harmaan talouden valvontaa tulee tehostaa.

Hallitus on esittänyt, että työntekijän oleskelulupajärjestelmää yksinkertaistetaan muun muassa siten, että työvoiman saatavuusharkinnasta luovutaan ja luvat voidaan myöntää enintään viideksi vuodeksi, nykyisen yhden vuoden sijasta.

Työelämä- ja tasa-arvovaliokunta pitää lausunnossaan työvoiman saatavuusharkinnan poistamista tarpeellisena mutta epäilee lain ajoitusta huonoksi, kun Suomessa on lähes 400 000 työtöntä tai lomautettua. Valiokunta esittääkin, että lain voimaantuloa lykättäisiin vuoden 2011 marraskuuhun.

Valiokunta on epäileväinen myös oleskelulupien automaattisen pidentämisen suhteen. Valiokunta katsoo, että jos ensimmäinen lupa myönnetään vain vuodeksi, Maahanmuuttovirasto voi uutta lupaa haettaessa tarkistaa, että työsuhde on olemassa ja siinä noudatetaan asianmukaisia työehtoja.

Työnantajille halutaan myös säätää velvoite ilmoittaa maahanmuuttoviranomaisille, jos työsuhde katkeaa tai muutetaan osa-aikaiseksi.

Valiokunta korostaa muutoinkin valvonnan tärkeyttä ja esittää, että ulkomaalais- ja työsuojeluviranomaisille annetaan samat oikeudet tietojensaantiin kuin suunnitellulle harmaan talouden selvityskeskukselle aiotaan antaa. Ulkomaalaisten työehtojen valvonta on tärkeää, jotta työmarkkinoille ei pääse syntymään epäreilua kilpailua, joka ruokkii ulkomaalaisvastaisia asenteita.

Lausuntoon liittyy kaksi eriävää mielipidettä, joista ensimmäinen on vasemmistoliittolaisten ja kristillisdemokraattien ja toinen sosialidemokraattien allekirjoittama. Eriävissä mielipiteissä esitetään työvoiman saatavuusharkinnan säilyttämistä ja ulkomaalaislain muutosehdotusten hylkäämistä.

Ulkomaalaislain muutos etenee eduskunnassa seuraavaksi hallintovaliokunnan käsittelyyn, jolle työelämä- ja tasa-arvovaliokunta antoi asiasta lausuntonsa.

__________________________________________

Verkkouutiset: Kansanedustaja: En halua olla jatkamassa vartta hullun kirveeseen

Vasemmistoliiton kansanedustaja Jyrki Yrttiaho vastustaa hallituksen esitystä ulkomaalaislain muuttamiseksi, koska ei halua olla "jatkamassa vartta hullun kirveeseen".

Yrttiaho perustelee hallituksen esityksen hylkääämistä muun muassa sillä, että työvoiman maahanmuuton ja Suomen vetovoimaisuuden edistäminen sopivat huonosti talouslamaan ja joukkotyöttömyyteen.

- Suomessa on yli 400 000 työtöntä ja lomautettua. Lisäksi Suomessa pysyvästi asuvien maahanmuuttajien työttömyysluvut ovat lohduttomia: Venäjältä muuttaneiden työttömyysprosentti on yli 30, Somaliasta lähes 55, Serbiasta 40, Afganistanista 55, Irakista 62, Iranista 47, Vietnamista muuttaneiden 40 jne, Yrttiaho toteaa.

Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunnassa istuvan Yrttiahon mukaan hallituksen esitys työvoiman saatavuusharkinnasta luopumiseksi merkitsisi ulkomaalaisen työvoiman laajaa maahantuontia kotimaan massatyöttömyydestä välittämättä.

- On selvää, että ulkomaalaiselle työvoimalle ei pidä myöntää lupia, jos kotimaista työvoimaa on saatavilla, hän korostaa.