torstai 15. huhtikuuta 2010

HS: Maahanmuuttajat, joustavuus ja monitaitoisuus ovat työelämän todellisuutta 2020

Helsingin Sanomat: Maahanmuuttajat, joustavuus ja monitaitoisuus ovat työelämän todellisuutta 2020 15.4.2010

Töissä ollaan nykyistä vanhemmiksi ja työkaverina on yhä useammin muu kuin syntyperäinen suomalainen. Tältä näyttää työelämä vuonna 2020, ainakin juuri julkaistun tutkimuksen mukaan.

VMP Groupiksi nimensä muuttanut Varamiespalvelut tutki sekä työntekijöiden että työnantajien näkemyksiä työelämästä ja sen muutoksista. Tutkimuksen toteutti Taloustutkimus. Siihen vastasi yli 300 työikäistä suomalaista ja yli 200 työnantajaa.

Sekä työnantajat että työntekijät olivat varmoja siitä, että työelämässä on mukana nykyistä enemmän maahanmuuttajia. Vastaajien mielestä paljon puhuttu pula työntekijöistä toteutuu viimeistään 2020-luvulla ja sitä paikkaamaan tarvitaan muualta Suomeen muuttavia työntekijöitä.

"Enää ei pitäisi puhua, otammeko Suomeen ulkomaisia työntekijöitä, sillä heitä on jo täällä ja lisää tulee koko ajan. Nyt pitäisi puhua siitä, kuinka saamme heidän työpanoksensa käyttöön", sanoo VMP:n toimitusjohtaja Mika Kaukonen.

Yhtä mieltä työntekijät ja -antajat olivat siitäkin, että kymmenen vuoden päästä työurat ovat nykyistä pidempiä. Toisin sanoen töissä ollaan nykyistä vanhemmiksi, 64-vuotiaiksi asti. Sen sijaan vastaajat eivät itse haluaisi olla töissä kuin 61-vuotiaiksi.

Erilaisiakin näkemyksiä työnantajien ja -tekijöiden välillä oli. Työnantajat uskovat, että he itse toimivat kymmenen vuoden kuluttua vastuullisesti ympäristöä, yhteiskuntaa ja henkilöstöä kohtaan. Työntekijät eivät tätä väitettä osta.

"Varmaan tällä lamalla ja sen aikaisilla tapahtumilla on ollut vaikutusta tähän", arvelee Kaukonen.

Tulevaisuudessa työelämässä korostuu tutkimuksen mukaan entistä enemmän työn mielekkyys. Raha ei ole työntekijöille kaikkein suurin motiivi, jos työnantaja on muuten hyvä eli luotettava, vastuullinen ja tarjoaa kiinnostavia töitä.

Työnantajat puolestaan etsivät tulevaisuudessa ennen kaikkea luotettavia, vastuuntuntoisia ja tuottavia työntekijöitä, jotka jaksaisivat tehdä töitä yhdessä ja samassa työpaikassa useita vuosia. Tätä vastaan työnantajat ilmoittavat olevansa valmiita kouluttamaan työntekijöitään.

Koulutukselle varmaan onkin tarvetta, sillä sekä työnantajat että -tekijät arvioivat monitaitoisuuden olevan yksi 2020-luvun valteista työelämässä.

Työntekijät ovat myös erittäin kiinnostuneita tekemään osa-aikatyötä, jos se esimerkiksi perhesyistä tuntuisi hyvältä vaihtoehdolta. Kyselyssä 88 prosenttia vastaajista ilmoitti olevansa osa-aikaisuudesta kiinnostunut. Yhtä monia osa-aikaisuus kiinnostaisi myös ennen eläkeikää.