torstai 15. huhtikuuta 2010

Vihreä Lanka: Kolme valtuustoryhmää kannattaa Helsingin romanien tukemista

Vihreä Lanka: Kolme valtuustoryhmää kannattaa Helsingin romanien tukemista 15.4.2010
Kansan Uutiset: Vain kolmelta valtuustoryhmältä tuki Sosiaalikeskus Sataman romanityölle
YLE Helsinki: Romanikerjäläisten kohtelu jakaa poliittisia päättäjiä

Vihreät, vasemmistoliitto ja SKP kannattavat vessojen rakentamista sosiaalikeskus Satamassa majoittuville romaneille. Samat ryhmät vastustavat romanileirien purkamista.

Vapaa liikkuvuus -verkoston kyselyyn vastanneista puolueista kokoomus ja perussuomalaiset vastustivat kaikkia verkoston tekemiä ehdotuksia. Keskusta ja kristillisdemokraatit eivät vastanneet kyselyyn ja sdp kieltäytyi ottamasta kantaa.

Yksikään ryhmä ei kannattanut leiriytymisalueen perustamista.

Vapaa liikkuvuus -verkosto kampanjoi romanisiirtolaisten asuinolosuhteiden parantamiseksi Helsingissä. Sen mukaan positiivinen erityiskohtelu asumisen suhteen Helsingissä on perusteltua romanien kotimaissaan kohtaaman syrjinnän ja köyhyyden vuoksi.

_________________________________________________

Kansan Uutiset: Vain kolmelta valtuustoryhmältä tuki Sosiaalikeskus Sataman romanityölle

Vapaa liikkuvuus -verkoston mielestä kaupungin tulisi osoittaa alue, jonne romanit voivat leiriytyä luvallisesti ja maksutta.

Vasemmistoliitto, SKP ja vihreät tukevat Vapaa liikkuvuus -verkoston esitystä, jonka mukaan Helsingin kaupungin tulee tukea sosiaalikeskus Sataman tekemää vapaaehtoistyötä hankkimalla Kyläsaaressa sijaitsevan Sosiaalikeskus Sataman pihalle vessat.

Verkoston edustajat kertoivat torstaina vastauksista, joita se sai Helsingin valtuustoryhmille romanisiirtolaisten elinoloista osoittamaansa kyselyyn.

Samat kolme ryhmää vastustavat lisäksi mahdollisesti muualle kaupunkitilaan syntyvien romanileirien purkamista. RKP:n ryhmä ilmoittaa olevansa valmis harkitsemaan saniteettitilojen hankintaa.

Vapaa liikkuvuus -verkoston mielestä kaupungin tulisi osoittaa alue, jonne romanit voivat leiriytyä luvallisesti ja maksutta ja jossa heille tarjotaan sähkö, vesi ja saniteettitilat.

Penseimmin romanien tukemiseen suhtautuvat Kokoomus ja Perussuomalaiset. Ne eivät kannata minkäänlaisia tukitoimia ja suhtautuvat kielteisesti kaikkiin verkoston esityksiin. Sosiaalidemokraatit kieltäytyvät ottamasta kantaa. Keskusta ja kristillisdemokraatit eivät vastanneet kyselyyn.

Yksikään ryhmä ei suoraan kannattanut, että kaupungin tulisi osoittaa alue, jonne ihmiset voivat luvallisesti ja maksutta leiriytyä ja jossa ihmisille tarjotaan sähkö, vesi ja saniteettitilat.

Vasemmistoliitto vaatii kestävää ratkaisua

Vasemmistoliiton valtuustoryhmän mielestä kaupungin alueella tulee kuitenkin olla romanikerjäläisten tarpeita ajatellen kohtaamispaikka, jossa on tarjolla asianmukaiset wc-, peseytymis- ja ruoanlaittotilat. Kohtaamispaikka voi olla kaupungin itsensä tai järjestön ylläpitämä.

Vasemmistoliitto katsoo, että romanikerjäläisten asiaan on saatava aikaan kestävä ratkaisu. Valtuustoryhmä on jättänyt valtuustoaloitteen siitä, että Helsingin sosiaalivirasto perustaisi moniammatillisen työryhmän ratkaisemaan romanikysymystä. Aloitteen mukaan työryhmään tulee kutsua viranomaisedustajien lisäksi edustus merkittävimmistä valtakunnallisista ihmisoikeusjärjestöistä, Vapaa liikkuvuus -verkostosta ja muista asiaa tuntevista virallisista ja epävirallisista järjestöistä.

____________________________________________________

YLE Helsinki: Romanikerjäläisten kohtelu jakaa poliittisia päättäjiä

Helsingin Vihreät, Vasemmistoliitto ja SKP kannattavat sosiaalikeskus Sataman tekemää vapaaehtoista työtä romanikerjäläisten hyväksi. Sen sijaan Kokoomus ja Perussuomalaiset vastustavat vapaaehtoistyötä.

Kannat käyvät ilmi sosiaalikeskus Satamaa pyörittävän Vapaa liikkuvuus -verkoston tekemästä kyselystä. Verkosto halusi tietää, miten romanikerjäläisten oloja voisi parantaa.

Moni Helsingissä majailevista romanikerjäläisistä yöpyy kansalaisaktiivien ylläpitämän rakennuksen pihassa Helsingin Kalasatamassa. Kansalaisaktiivit ovat pyytäneet pihalle kiinteitä vessoja. Aktiiveilla on takanaan myös joukko virkamiehiä, sillä samaa on ehdottanut kaupungin tonttiosasto, kertoo Katja Tuominen Vapaa liikkuvuus -verkostosta.

– Sehän on perusasia ihmisille, että saa käydä tarpeillansa. Romanit ovat käyttäneet talossa olevia vessoja ja suihkua, silloin kun talo on auki. Olemme kuitenkin auki vain toiminnan aikana. Heidän kannaltaan olisi olennaista, että pihalla olisi vessat, sanoo Tuominen.

Vessat vain yksi esimerkki inhimillisemmästä kohtelusta

Sosiaalikeskus Sataman väki haluaisi parantaa romanikerjäläisten oloja myös muilla tavoin. He vaativat myös, ettei kaupunki saa hajottaa Helsinkiin syntyviä romanileirejä. Vihreät, vasemmistoliitto ja SKP tukevat ajatuksia.

– Vihreät ovat lisäksi ehdottaneet, että lapsille ja vanhuksille järjestettäisiin hätämajoitusta silloin, kun sille on tarvetta. On täysin selvää, ettei tämä sosiaalikeskuksen piha ole lapsille aivan oikeanlainen paikka. Toisaalta voimme myös miettiä, että minkälaisista oloista nämä ihmiset ovat lähteneet, jos tämä on kuitenkin parempaa kuin se, mitä heillä on Romaniassa, sanoo valtuutettu Emma Kari (vihr.).

Sen sijaan yksikään poliittinen ryhmä ei kannattanut sitä, että kaupunki perustaisi alueen, minne romanit voisivat maksutta perustaa leirinsä ja missä heille tarjottaisiin sähkö, vesi ja saniteettitilat.

Kokoomus ja perussuomalaiset torjuvat vapaaehtoistyön

Perussuomalaiset ja kokoomus vastustivat kaikkea vapaaehtoista apua. Perussuomalaiset toteavat kannassaan, että "Suomen velvollisuus ei ole järjestää majoitusta tai ruokaa henkilöille, jotka alkavat tietoisesti hyväksikäyttää sosiaaliturvajärjestelmää tai ihmisten hyväntahtoisuutta".

Kokoomus puolestaan painottaa Euroopan suurimman vähemmistön auttamista heidän omassa kotimaassaan, sanoo valtuutettu Nina Suominen.

– Heille täytyisi ensisijaisesti löytää keino palata omaan kotimaahansa. He ovat tulleet tänne lähinnä kerjäämään, sanoo Suominen.

"Emme pidä kerjäämisestä"

Kahden lapsen isä Printisor Buse on tullut tällä kertaa Helsinkiin ilman perhettään. Hänelle kelpaisi Suomessa mikä tahansa työ, sillä Romaniasta ei töitä löydy.

– Jos meille löytyisi työtä, emme kerjäisi kadulla. Emme me pidä kerjäämisestä, siitä että täytyy istua kadulla 10-12 tuntia ansaitakseen 25 euroa.

Buse kertoo, että sosiaalikeskuksessa on tälläkin hetkellä lapsiperheitä, mutta toimittajien tullessa paikalle lapset pidetään piilossa. Näin siksi, että romanit pelkäävät sosiaaliviranomaisten ottavan lapset huostaan.

Sosiaaliviranomaiset ovat käyneet varoittamassa romaneita siitä, että lapset saatetaan ottaa huostaan, mikäli heitä tavataan alueella.

Vapaa liikkuvuus -verkoston Tuominen kertoo, että romaneille on jäänyt epäselväksi mahdollisen huostaanoton syy.

– Viranomaiset sanovat, että lasten pitäisi yöpyä Rastilan leirintäalueella. Tämä ei tunnu oikealta perusteelta, sillä ei leirintäalue niin paljon olosuhteiltaan poikkea tästä pihasta. Oikea syy onkin luultavasti se, että romaneiden halutaan poistuvan Helsingistä, sanoo Tuominen.