torstai 15. huhtikuuta 2010

Aamulehti: Puhuvatko Hatanpään filippiiniläishoitajat suomea?

Aamulehti: Puhuvatko Hatanpään filippiiniläishoitajat suomea? 15.4.2010

Tampereen Hatanpään kantasairaalassa aloittaa maanantaina uusia työntekijöitä, kun viisi sairaanhoitajaa saapuu Filippiineiltä. Heidän odotetaan tuovan helpotusta sairaalan pitkään jatkuneeseen hoitajapulaan. Yhteensä hoitajia tulee sairaalaan kymmenen, loput viisi saapuvat Tampereelle aikaisintaan syksyllä.

Miksi kaupunki palkkaa hoitajia juuri Filippiineiltä, Juha Räsänen, Hatanpään kantasairaalan johtaja?

- Filippiineillä on ensinnäkin reilusti ylitarjontaa sairaanhoitajista ja maan tärkeimpiä vientituotteita on työvoiman vienti ulkomaille. Haluamme testata kaupunkistrategiaankin merkittyä työperäisen maahanmuuton lisäämistä.

- Tässä kokeillaan itse asiassa ratkaisua tilanteeseen vuonna 2025. Tuolloin kymmenestä suomalaisesta pitää huolta laskennallisesti 3,6 suomalaista.

Miten paljon hoitajat tietävät Suomesta ja kuinka hyvin he puhuvat suomea, Opteamin varatoimitusjohtaja Minna Vanhala-Harmanen?

- He ovat opiskelleet suomea täysipäiväisesti kesäkuusta alkaen. Kielenopetuksen ohessa on käsitelty suomalaisen kulttuurin eri aihepiirejä.

- Hoitajat ovat suorittaneet ammattikorkeakoulu Laurean valintakokeen suomeksi. Heidät on valmisteltu niin hyvin kuin on mahdollista.