lauantai 17. huhtikuuta 2010

YLE: Anni Sinnemäki: "Vaaleista tulossa kamppailu suomalaisista arvoista"

YLE Uutiset: Anni Sinnemäki: "Vaaleista tulossa kamppailu suomalaisista arvoista" 17.4.2010
Verkkouutiset: Vaalirahasotkusta hiotaan jo vaaliasetta
Anni Sinnemäen puhe Vihreiden puheenjohtajapäivänä

Vihreiden puheenjohtaja, työministeri Anni Sinnemäki ennakoi, että seuraavissa vaaleissa kamppaillaan suomalaisista arvoista. Vihreiden puheenjohtajapäivillä puhunut Sinnemäki sanoi, että maahanmuuttokeskustelussa olennaisinta ei ole pakolaisten määrä vaan se, mille arvoille Suomea ja suomalaisuutta rakennetaan.

Sinnemäki uskoo, että ensi vuoden vaalit ovat poliittinen vedenjakaja.

- Toinen tie kulkee kovaan, konservatiiviseen ja itseensä sulkeutuvaan suuntaan. Vihreät ovat pehmeän, avoimen ja arvoliberaalin Suomen puolue, Sinnemäki sanoo.

Puheessaan Sinnemäki vihjaili lisäksi veronkorotuksista. Hänen mukaan myös yritysten ja yritysten omistajien on osallistuttava taantuman laskujen maksuun. Samaan aikaan työuria pitäisi pidentää. Sinnemäki kuitenkin vakuutti, että työurien pidentämisestä huolimatta ihmisten on voitava vaikuttaa siihen, miten he rytmittävät työnsä ja muun elämänsä.
[...]

______________________________________

Verkkouutiset: Vaalirahasotkusta hiotaan jo vaaliasetta

[...]
Sinnemäen mielestä edessä olevat vaalit ovat "tulevaisuusvaalit".

-Nyt ollaan monella tavalla vedenjakajalla. Vaaleihin lähdetään aivan toisenlaisessa taloudellisessa tilanteessa. Keskustelu maahanmuutosta tuo eteen sen valinnan, halutaanko rakentaa suljettua vai avointa yhteiskuntaa. Sillä on merkitystä myös taloudellisen hyvinvoinnin kannalta.
[...]

____________________________________

Anni Sinnemäen puhe Vihreiden puheenjohtajapäivänä

[...]
Maahanmuuttokeskustelussa ajatukseni ovat usein palanneet puoluevaltuuskunnan entisen puheenjohtajan Katri Sarlundin biologian tunnille Varissuon yläasteelle, Turkuun. Tuntia (enemmän tai vähemmän) seurasi varhaisteinejä seitsemästä kansallisuudesta.

Tunnin päätteeksi eräs tyttö sanoi, että tässä koulussa ainakin yksi hyvä puoli on se, että ihmiset eivät ole rasisteja.

Opettajat ovat haastavan tehtävän edessä, mutta suoriutuivat hyvin. He murehtivat sitä, antavatko jotkut perheet hyvin koulussa menestyneille tytöille mahdollisuuden jatkaa lukiossa. Niinä keväinä ratkaistaan yksi kerrallaan ”naisen asema”.

Sukupolviero on suuri. Useissa Suomen kouluissa maahanmuuttajataustaiset koulutoverit ovat arkipäivää. Lapset eivät sitä edes huomaa.

Kotoutumiskysymyksiä ratkotaan koulujen arjessa. Kotimaisten kielten oppimateriaalien pitäisi olla parempia. Kaikkien opettajien pitää osata opettaa myös kotimaisia kieliä esimerkiksi sen biologian ohessa.

Vihreät haluavat huolehtia hyvästä ja tasa-arvoisesta peruskoulusta kaikille Suomessa eläville lapsille. Hyvä opetus, sopivat luokkakoot, myös tukiopetusta.

Se antaa parhaat eväät myös maahanmuuttajanuorille.

Toivon, että maahanmuuttajanuoret eivät vietä liikaa aikaansa lukien keskustelupalstoilta, mitä kaikkea heistä sanotaan.

**

Vaaleista on tulossa hegemoniakamppailu suomalaisista arvoista.

Maahanmuuttokeskustelun ydin ei lopulta ole, kuinka monta pakolaista otamme vastaan. Paljon tärkeämpää on, mille arvoille, millaiselle pohjalle Suomea ja suomalaisuutta rakennetaan tulevaisuudessa.

Pitääkö Suomen tarjota turvaa sitä tarvitseville? Vihreiden mielestä pitää. Kannatamme inhimillistä turvapaikkapolitiikkaa.

Onko Suomen tehtävä osansa köyhyyden hävittämiseksi maailmasta myös taloudellisesti tiukkoina aikoina? Vihreät kannattavat kehitysavun kasvattamista 0,7 % bruttokansantuotteesta. Ei sellainen maa pidä huolta omistaan, jossa pohjoiskarjalainen pitkäaikaistyötön asetetaan lukutaidotonta tansanialaislasta vastaan.

Tasa-arvon edistäminen ei ole pois miehiltä. Haluamme naisille paremman aseman työmarkkinoille, isille enemmän aikaa lastensa kanssa. Haluamme miehille enemmän terveitä elinvuosia, eivätkä ne vuodet lyhennä naisten elämää.

Me emme hyväksy mitä tahansa taloudellisen voiton tavoittelun nimissä. Lainatakseni Tony Blairin jäähyväispuhetta: On asioita, joita ei koskaan olisi pitänyt sallia, kuten kosmetiikan eläinkokeet ja turkistarhaus.

Vihreät ovat pehmeän, avoimen ja arvoliberaalin Suomen puolue.

Tulevat vaalit ovat vedenjakaja. Toinen tie kulkee kovaan, konservatiiviseen ja itseensä sulkeutuvaan suuntaan.
[...]