perjantai 9. huhtikuuta 2010

YLE: KRP edistynyt ministeri Thorsin tappouhkaustutkinnassa

YLE Uutiset: KRP edistynyt ministeri Thorsin tappouhkaustutkinnassa 9.4.2010
Iltalehti: FBI Thorsin avuksi?

Keskusrikospoliisi on päässyt hyvään vauhtiin maahanmuuttoministeri Astrid Thorsia (r.) koskevan nettiuhkailun tutkinnassa. Pääepäiltyjä on yksi.

Ministeri Thors teki helmikuun lopussa poliisille rikosilmoituksen rasistisesta Facebook-kirjoittelusta.

- Jos emme tee loppua tällaisesta kirjoittelusta emmekä selvästi viestitä, että avoimesti rasistiset uhkailut eivät ole hyväksyttävissä, joku voi luulla, että on laillista siirtyä sanoista tekoihin, Thors sanoi.

Ministeri Thorsiin on kohdistettu myös henkilökohtaisia uhkauksia.

Virka-apua FBI:ltä

Poliisi on pannut asiassa töpinäksi. Rikosylikomisario Göran Wennqvist keskusrikospoliisista kertoo YLE Uutisille, että juttukokonaisuuden tutkinta on hyvässä vauhdissa.

- Kaikkiaan rasismikirjoittelusta epäiltyjä on muutama. Koska teoissa on osin käytetty myös yhdysvaltalaisia palvelimia, olemme pyytäneet virka-apua FBI:lta.

- Ministeri Thorsiin kohdistuvan uhkailun osalta pärjännemme omin voimin. Epäilemme rikoksesta yhtä henkilöä. Teemme vielä kuitenkin runsaasti lisäselvityksiä, jotka ottavat oman aikansa. Arvelen, että saamme esitutkinnan valmiiksi tältä osin kuukauden kuluessa.

Poliisi operoi rikosnimikkeillä kiihotus kansanryhmää vastaan, laiton uhkaus ja kunnianloukkaus.

________________________________________________________

Iltalehti: FBI Thorsin avuksi?

Keskusrikospoliisi on pyytänyt FBI:n apua Astrid Thorsia uhanneen löytämiseksi, kertoo Huvudstadsbladet.

Keskusrikospoliisi on pyytänyt virka-apua Yhdysvalloista liittyen maahanmuuttoministeri Astrid Thorsin (r) saamaan Facebook-uhkaukseen. Rikosylikonstaapeli Göran Wennqvist kertoo Hufvudstadsbladetissa krp:n päässeen yhden epäillyn kintereille, ja FBI:ltä toivotaan apua hänen henkilöllisyytensä varmistamiseen.

Krp tutkii, kuka on "Olen valmis istumaan muutaman vuoden Astrid Thorssin taposta!" -Facebook-ryhmän takana. Thors (r) teki ryhmästä rikosilmoituksen maaliskuun alussa. Poliisi kuuli samoihin aikoihin henkilöä, jonka epäiltiin perustaneen ryhmän. Wennqvist kertoi Iltalehdelle maaliskuussa, että on hankala sanoa, oliko kyseessä todellinen uhka.

- Meillä on yksi epäilty, eräs suomalainen, mutta emme voi olla täysin varmoja siitä kuka latasi mitä ilman, että tutkimme asian Facebookin serveriltä, Wennqvist kertoo HBL:lle.

Koska Facebookin serveri sijaitsee Yhdysvalloissa, on krp lähestynyt FBI:tä.

- Odotamme nyt vastausta Amerikasta. Sen jälkeen esitutkintamateriaali lähetetään syyttäjälle, Wennqvist sanoo.