tiistai 13. huhtikuuta 2010

YLE: Oululaispappi näkee kunniaväkivallan merkit

YLE Oulu: Oululaispappi näkee kunniaväkivallan merkit 13.4.2010

Kunniaväkivallan uhka on todellisuutta jopa sadoille maahanmuuttajataustaisille ihmisille. Se varjostaa tällä hetkellä etenkin nuorten ja nuorten naisten elämää.

Oulun seurakuntayhtymässä kansainvälisen työn pappina toimivan Árpád Kovácsin mukaan väkivallan keinoina käytetään myös yksilön kontrollointia, nöyryyttämistä ja liikkumisen rajoittamista.

- Uhrin ja yhteiskunnan sekä lain näkökulmasta on samantekevää, onko yhteisön mielestä kyseessä kunniaväkivalta vai ei. Kysymys on häiriökäyttäytymisestä, jota ei tarvitsisi suvaita ollenkaan, painottaa Kovács.

Oulun poliisilla ei ole tällä hetkellä tutkinnassaan kunniaväkivaltatapauksia. Ulkomaalaispoliisiin yhteydenottoja on kuitenkin tullut.

- Väkivaltatapausten taustat ovat moninaisia ja kaikkien taustojen selvittäminen ei ole edes aina mahdollista. Nämä ovat perheiden ja sukujen sisällä tapahtuvia asioita ja aika usein ne myös pysyvät yhteisöjen sisällä, selvittää ylikonstaapeli Jouko Autio Oulun poliisista.

-Viranomaisen on vaikea ottaa kantaa niihin ja en missään nimessä halua olla osoittamassa sormella, että kenen tavat tai kulttuuri tai perinteet olisivat oikeita tai vääriä.

Kansainvälisen työn pappina toimiva ja itsekin aikoinaan Suomeen maahanmuuttajana tullut Kovács ei hyväksy yhteisöllisyyden taakse menemistä. Yhteisökeskeinen lähestymistapa ruokkii yhteisön sisällä vääriä uskomuksia. Väkivalta ei ole neuvottelukysymys.

- Eniten saavutettaisiin tukemalla nuoria itsenäistymään. Tämä koskee myös maahanmuuttajanuoria. Eihän suomalainen nuorikaan lamaudu, jos hänen pitäisi aloittaa itsenäinen elämä. Miksi se tekisi pahaa maahanmuttajanuorillekaan, pohtii Kovács.