sunnuntai 1. elokuuta 2010

Svenska YLE: Förändring 2011 tar avstånd från representativ demokrati

Svenska YLE: Förändring 2011 tar avstånd från representativ demokrati 1.8.2010

Taustaa:
Svenska YLE: Carin Göthelid: Invandrarkritisk eller främlingsfientlig? 6.4.2010
Muutos 2011/Förändring 2011: Muutoksen periaatelausuma 31.7.2010

Muutos 2011/Förändring 2011: Tavoiteohjelma (pdf)

Den främlingsfientliga rörelsen Förändring 2011 har publicerat sitt principprogram inför riksdagsvalet 2011. Rörelsen efterlyser mer direkt demokrati och ett starkare skydd av yttrandefriheten.

- Regeringen, partierna och staten kan aldrig veta vad som gagnar folket och vad som inte gör det, konstaterar rörelsen. Deras uppdrag är att objektivt uppge fakta, så att medborgarna sedan kan bilda sig en egen uppfattning.

Förändring 2011 vill ge folket möjligheten att när som helst ta och fatta beslut om ett ärende som behandlas av politikerna, utan att politikerna kan förhindra det.

Vidare vill rörelsen se över Finlands invandringspolitik samt lagstiftningen gällande vålds- och sexualbrott.

Rörelsens ansökan om att beviljas partistatus behandlas som bäst av justitieministeriet. Förändring 2011 överlämnade i mitten av juni de 5 000 anhängarkort som behövs för registreringen.

Föreningens före detta ordförande Juha Mäki-Ketelä har tidigare meddelat att partiet kommer att ställa upp kandidater i alla valkretsar i riksdagsvalet 2011. Målet är två till tre av kandidaterna ska väljas in i riksdagen.

Peter Sjöholm

_____________________________

Muutos 2011: Vastine Yleisradiolle

Muutos 2011 on kiitollinen, että Ylen ruotsinkielinen toimitus on huomioinut sen periaatelausuman. Kuitenkin Ylen uutisoinnissa yhdistyksestä käytetään nimitystä "muukalaisvihamielinen", jota Muutos 2011 ei voi allekirjoittaa, sillä Muutos 2011 on täynnä rakkautta. Erityisen outoa tämä leimaaminen on siksi, että koko periaatelausumassa ei todeta yhdellä ainoalla sanalla mitään muukalaisista, ulkomaalaisista tai avaruusolennoista.

Koska Yle on kansalaisten verovaroilla tuettu media, sen on pyrittävä kaikessa toiminnassaan mahdollisimman korkeaan objektiivisuuteen ja puolueettomuuteen. Kuten Ylen lainaus Muutoksen periaateohjelmasta toteaa "Hallituksen, puolueiden ja valtion tehtävänä ei ole pyrkiä muodostamaan mielipiteitä kansalaisten puolesta. Niiden tehtävänä on kertoa faktat objektiivisesti kansalle sellaisina kuin ne ovat, jotta kansa voi käyttää tietoja oman harkintansa mukaan mielipiteensä muodostamisessa." Valtiollisena, verovaroin tuettuna mediana Yle on juuri niitä tahoja, joita tämä vaatimus koskee.

Ylen ruotsinkielisen toimituksen Carin Göthelid on perustellut termin "muukalaisvihamielinen" käyttämistä seuraavalla tavalla; "Meidän pitää puhua asioista niiden oikeilla nimillä. Me YLEn ruotsinkielisessä toimituksessa käytämme siksi sanaa 'muukalaisvihamielinen' 'maahanmuuttokriittisen' sijaan sellaisista lausunnoista/esityksistä/ryhmistä, jotka kuvaavat maahanmuuttajia uhaksi Suomelle tai suomalaiselle kulttuurille."

Koska toimitus on kertonut perusteet termin "muukalaisvihamielinen" käyttämiselle, se myös pystynee objektiivisesti kertomaan, mitkä asiat täyttävät sen ilmoittamat kriteerit. Muutos 2011 haastaakin täten Ylen ruotsinkielisen toimituksen osoittamaan Muutos 2011:n lausunnoista, esityksistä, periaatelausumasta tai tavoiteohjelmasta kohtia, jotka kuvaavat maahanmuuttajia uhaksi Suomelle tai suomalaiselle kulttuurille.

Jiri Keronen
Muutos 2011, vpj