maanantai 6. syyskuuta 2010

HS: Kari Rajamäki: Turvapaikanhakijoiden määrä on ryöpsähtänyt käsistä

Helsingin Sanomat, mielipide: Kari Rajamäki: Turvapaikanhakijoiden määrä on ryöpsähtänyt käsistä 6.9.2010

Perttu Salmenhaara kommentoi (HS Mielipide 31. 8.) Helsingin Sanomissa vuonna 2003 ollutta kannanottoani. Hän olisi voinut poimia pari muutakin kannanottoani. Esitin kesäkuussa 2003 seuraavaa: "Suomi ei saa antaa sellaisia signaaleja, että täältä olisi houkuttelevaa hakea turvapaikkaa pitkien käsittelyaikojen ja hyvän sosiaaliturvan vuoksi. Pakolaispolitiikasta pitää puhua sydämellä, mutta ei sinisin silmin."

Helmikuussa 2005 esitin: "Turvapaikkajärjestelmän tarkoitushan on antaa kansainvälistä suojelua vainotuille ihmisille. Vainottujen sijasta Suomeen tulee valitettavasti pääosin aivan toisenlaisia hakijoita. Näistä turvapaikanhakijoista voi käyttää termiä turvapaikkashoppailijat."

Sinisilmäisillä väärillä viesteillä ja lepsulla otteella ovat turvapaikanhakijoiden määrät ja käsittelyajat ryöpsähtäneet käsistä. Turvapaikanhakijoita oli sisäministeriaikanani noin 1 500 vuodessa, nykyisen hallituksen aikana määrä on noussut 6 000:een. Alaikäisten lasten määrä on seitsenkertaistunut. Kun perheenyhdistämistä haki aikanani noin 1 100 henkeä vuodessa, viime heinäkuussa hakemuksia tuli 800. Tällä hetkellä 5 000 pääosin somalialaista on haastattelematta, ja vastaanottokeskuksissa on yli 600 oleskeluluvan saanutta ilman kuntapaikkaa.

Turvapaikkajärjestelmän väärinkäytöksistä sekä laittoman maahantulon ilmenemismuodoista ja niiden torjumisesta on syytä keskustella. Meille välttämättömän työperäisen maahanmuuton hyväksyttävyys häviää, jos kansalaiset eivät luota turvapaikkajärjestelmän toimivuuteen.

Salmenhaaran kirjoituksessa jälleen valitettavasti sekoitettiin käsitteet laiton maahanmuutto, turvapaikanhakijat ja pakolaiset. Kirjoittaja sivuutti sen, että esimerkiksi perheenyhdistämishakemusten voimakkaan kasvun taustalla saattaa olla jopa ihmiskaupan tunnusmerkit täyttävää toimintaa.

Kuten Salmenhaarakin kirjoittaa, tulee turvapaikkakäsittely pitää resursseiltaan kunnossa, mutta hallituksen olisi pitänyt myös välttää väärät signaalit, jotka ovat lisänneet perusteettomien turvapaikanhakijoiden määrää. Suomen tulee omaksua perusteettomien turvapaikanhakijoiden nopeat käsittelyt ja tehokkaat palautukset.

kansanedustaja (sd)
sisäasiainministeri 2003–2007
Varkaus