perjantai 3. syyskuuta 2010

MTV3: MTV3:n haastattelemat suomalaismepit: Emme anna rahaa kerjäläisille

MTV3: MTV3:n haastattelemat suomalaismepit: Emme anna rahaa kerjäläisille 3.9.2010

Useat suomalaiset europarlamentaarikot vaativat EU-tukien lopettamista Romanialta ja Bulgarialta, jos maat eivät paranna vähemmistöjensä asemaa. Huoli Suomessakin kerjäävien romanien tilanteesta nousi esiin Helsingissä järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Romanien asema puhuttaa koko Eurooppaa yhä enemmän. Ensi viikolla asia on esillä myös Euroopan parlamentin täysistunnossa.

Monet suomalaiset mepit katsovat, että nyt on aika painostaa Romaniaa ja Bulgariaa oikein kunnolla.

- Tämä ongelmahan on niin syvä ja niin rakenteellinen, ja romanit on niin systemaattisesti eristetty yhteiskunnasta. Esimerkiksi lapset eivät käy koulua. Sitä ei hetkessä ratkaista, mutta täytyy olla edes poliittinen tahto, toteaa Liisa Jaakonsaari (sd), joka on valmis uhkaamaan tukien lopettamisella.

- Aino mahdollisuus on painostaa uhkaamalla EU:n alue-, rakenne- ja sosiaalirahastojen tukien menetyksellä, jos maat eivät mitään tee. Tämä on pitkäaikainen ongelma, vuosikymmeniä kestävä. Ja itse asiassa pahenee, jos nämä Itä-euroopan maat Romania mukaan lukien tulevat Schengenin piiriin, toteaa puolestaan Timo Soini (ps).

Myös Sari Essayah (kr) näkee, että kiristäminen on nyt ainoa keino saada vauhtia romanien aseman parantamiseen.

- Sosiaalipolitiikka ei ole EU:n kompetenssissa. EU:ssa ei voida sanella esimerkiksi sitä, millaisia sosiaaliavustuksia heidän tulisi omalle väestölleen olla myöntämässä, joten tämä on ainut tie.

Satu Hassi (vihr) korostaa, että maiden pitäisi käyttää EU-rahan lisäksi myös omia varojaan romanien auttamiseen.

- Jos tätä ei tapahtu, niin jossain vaiheessa tulee kysymykseen näiden EU-rahahanojen kääntäminen kiinni.

Liian aikaisin Unioniin?

Tänään järjestettyssä lehdistötilaisuudessa useat mepit korostivat, että Romania ja Bulgaria otettiin heidän mielestään liian aikaisin EU:n jäseniksi. Esimerkiksi Satu Hassi totesi, että koko Vihreä ryhmä oli tätä mieltä

- Romania ja Bulgaria pääsetttiin EU:n jäseniksi ilman, että he noudattivat ns. Kööpenhaminan kriteerejä, joihin kuuluu omien vähemmistöjen kohtelu, muistutti puolestaan Sari Essayah .

- Virhe tehtiin silloin kun Romania ja Bulgaria otettiin EU:n jäseniksi. Puhuin siitä silloin ihmisten ja enkelten kielellä, että siellä hallinto ei ole siinä kunnossa, ihmisoikeudet eivät ole siinä kunnossa. Mutta kun laajentua piti!

Liisa Jaakonsaari puolestaan muistuttaa, että ehtoja asetettiin neuvotteluiden aikana koskien vähemmistöjen asemaa. Hänen mielestään EU:n olisi jo aiemmin pitänyt puuttua kovemmalla kädellä siihen, että näitä ehtoja ei ole noudatettu.

- Tosiasia on se, että jos tämän asian vuoksi näitä maita ei olisi päästetty EU:n jäseniksi, niin romanien tila olisi vielä kurjempi, ja me emme edes keskustelisi siitä, Jaakonsaari summaa.

Rahaa kerjäläisille?

Lehdistötilaisuudessa puhuneista mepeistä vain Liisa Jaakonsaari kertoo antavansa rahaa romanikerjäläisille Suomessa.

- Ihan viime aikoina olen antanut. Alussa ajattelin, että silloisen pääministerin ohjeet olivat hyvät. Mutta nyt kyllä - sekä täällä että Brysselissä - lantin heitän silloin tällöin. En voi muuta tehdä.

Timo Soinin linja on selvä.

- En anna kerjäläisillle. En romaneille enkä muille.

Satu Hassi kertoo pohtivansa asiaa joka kerta kerjäläisen ohittaessaan, toimiiko oikein vai ei. Ainakaan tähän mennessä hän ei ole antanut rahaa, koska on kuullut niin useasti, että rahat päätyisivät mafialle. Sari Essayah on tukenut kehitysprojektia romanien asuinalueella Romanissa, mutta ei anna rahaa Suomessa kadun varrella istuville romaneille

____________________________________________

Uusi Suomi: Kuinka kerjäläisongelma ratkaistaan? – Suomalaismepit vastaavat

Mitä EU:n pitäisi tehdä, että romanikerjäläisten ongelma ratkeaisi? Suomalaismepit vastaavat.

Timo Soini (ps.): Romanialle olisi tehtävä asia selväksi: jos ette paranna tilannetta, rakenne- ja aluetuet pois.

Sari Essayah (kd.): EU-tukia pitäisi käyttää Romaniassa romanien elinolojen parantamiseksi. Pakotteita, jos tämä ei auta.

Satu Hassi (vihr.): Romanian suhteen pitäisi olla tiukkana. Jos eivät noudata lainsäädäntöä, tukihana pitäisi panna kiinni. Jo Romanian ja Bulgarian EU-jäsenyysneuvottelussa tästä asiasta olisi pitänyt vääntää tiukemmin ja kauemmin.

Liisa Jaakonsaari (sd.): Olisi käytettävä keppiä ja porkkanaa. EU-tukien jäädyttäminen olisi yksi tapa. Mutta jos Romaniaa ei olisi otettu EU:n jäseneksi, romanien tilanne olisi vieläkin heikompi.

Oletko itse koskaan antanut romanikerjäläiselle rahaa?

Timo Soini: En ole koskaan antanut.

Sari Essayah: En ole antanut rahaa kerjääville. Sen sijaan olen antanut rahaa viemäröintiprojektiin Romaniassa.

Satu Hassi: En ole antanut, koska on niin paljon epäilyjä, että rahat menevät rikollisliigoille. Mutta en tiedä toiminko oikein, tämä on tosi hankala asia.

Liisa Jaakonsaari: Olen alkanut antamaan rahaa. Julmuus on hellyttänyt sydämeni.