lauantai 9. lokakuuta 2010

HS: Kirja: Maahanmuuttovastaisuus kasvaa lähivuosina

Helsingin Sanomat: Kirja: Maahanmuuttovastaisuus kasvaa lähivuosina 9.10.2010

Maahanmuuttovastaisen äärioikeiston suosio kasvaa lähivuosina, ennustavat ilmiöön perehtyneet Jyri ja Jera Hänninen kirjassaan. Äärioikeiston ja muiden ääriliikkeiden toiminta saa myös lisää väkivaltaisia muotoja. Luultavasti tulevaisuudessa nähdään myös vähemmistöjen välistä väkivaltaa.

Toimittaja Jyri Hänninen ja kirjailija Jera Hänninen perehtyivät kirjassaan Tuhansien aatteiden maa ääriajatteluun nyky-Suomessa. Teosta varten veljekset haastattelivat laajaa joukkoa suomalaisia ääriajattelijoita äärioikeistolaisista ja ääriuskovaisista ekoaktivisteihin ja aseharrastajiin.

Ääriliikkeiden suosion kasvua Jyri Hänninen perustelee internetin käytön yleistymisellä ja keskustelupalstojen suosiolla.

"Ääri-ideologiat ovat pääosin tuontitavaraa. Lisäksi keskustelupalstojen kautta ääriajattelijat verkostoituvat kaltaistensa kanssa."

Internetin ja muun verkostoitumisen vuoksi monilla ääriryhmillä on laajat kansainväliset kontaktit.

Hänninen pitää mahdollisena, että ryhmät myös saavat rahaa ulkomailta.

"Saako esimerkiksi Suomen antifasistinen komitea rahaa Venäjältä tai islamilaiset liikkeet Saudi-Arabiasta?"

Potentiaalisimpana ääriryhmänä Hänninen pitää juuri maahanmuuttovastaista äärioikeistoa. Tähän asti sen suosion kasvua on padonnut lähinnä karismaattisen johtajan puuttuminen. Toisaalta ääriliikkeitä maltillisemmilla perussuomalaisilla sellainen on, mikä on osaltaan vienyt äärioikeistolta kannatusta.

Ideologisesti motivoidun väkivallan lisääntyminen näkyy jo. Esimerkiksi Hänninen nostaa viimekesäisen kaasuiskun Gay Pride -kulkuetta vastaan.

"Myös rasistinen väkivalta ja kunniaväkivalta lisääntyvät takuulla."

Joissain Euroopan maissa myös vähemmistöt ovat kääntyneet toisiaan vastaan. Esimerkiksi Saksassa äärimuslimit ovat pahoinpidelleet homoja sen jälkeen kun heidät oli asetettu asumaan samaan kaupunginosaan.

"Tosin Suomen maahanmuuttajamäärillä tällaista tuskin tapahtuu suuressa mittakaavassa."

Hännisen mukaan osasyy ääriryhmien suosion nousulle on mediassa ja Suomen valtapuolueissa, jotka heräsivät maahanmuuttokeskusteluun auttamatta liian myöhään. Kun asiasta alettiin puhua, ääriryhmät olivat mellastaneet internetissä jo vuosia.

"Tämän vuoksi hommafoorumilaiset sun muut pääsivät määrittämään maahanmuuttokeskustelun agendan."

Viranomaisten reagointia ääriryhmien aiheuttamiin ongelmiin Hänninen pitää kaksijakoisena.

Toisaalta on ammuttu kärpästä tykillä, kun nettikeskustelua on alettu suitsia, mutta samalla esimerkiksi rasistisen ja kunniaväkivallan tunnistaminen on ollut vaikeaa.

Lääkkeeksi ääriryhmien suosion kasvuun Hänninen suosittaa avointa keskustelua, jossa ongelmista puhutaan suoraan. Näin ääriryhmille jää vähemmän liikkumatilaa.

"Vapaassa maassa ei kannata rajoittaa sananvapautta, edes tyhmiä mielipiteitä."

"Kannattaa myös muistaa, että ääriajattelijoita on ollut aina ja tulee aina olemaan."