torstai 7. lokakuuta 2010

Kotimaa24: Piispaehdokkaat erimielisiä maahanmuutosta

Kotimaa24: Piispaehdokkaat erimielisiä maahanmuutosta 7.10.2010

Turun piispaehdokkaat kertoivat Turussa eilen toisessa vaalitentissä kantansa Suomen maahanmuuttopolitiikkaan. Maskun kirkkoherra Aino Vesti olisi valmis lisäämään maahanmuuttajien määrää entisestään. Turun Katariinan kirkkoherra Martti Hirvonen ei kannata ainakaan maahanmuuton kriteerien väljentämistä. Hiippakuntadekaani Kaarlo Kalliala puolestaan peräänkuuluttaa realismia, koska pelkkä hyvä tahto ei riitä.

Vesti edusti kolmesta ehdokkaasta selvästi mamu-myönteisintä näkemystä. Hän korosti puheenvuorossaan suomalaisten vahvan uskonnollinen identiteetin merkitystä muiden uskontojen edustajia kohdattaessa.

- Suomeen sopii ja tarvitsemmekin lisää maahanmuuttajia. Kotouttamiseen tarvitaan muutakin kuin viranomaisia, jokaisen kristityn tehtävä on auttaa naapuriaan.

Tiukinta käsitystä edustava Hirvonen kertoi vaalitentin yleisölle muuttaneensa linjaansa aiempaa kriittisemmäksi. Hän myönsi kuitenkin Suomen tarvitsevan työntekijöitä muualta. Hädän tullen suomalaisilla on kristillinen velvollisuus auttaa.

- Meidän ei pidä olla liian sinisilmäisiä maahanmuuton suhteen. En kannata ainakaan maahanmuuton väljentämistä.

Kalliala puolestaan piti hallituksen nykyistä linjaa tervehenkisenä, mutta hän kaipasi silti realismia keskusteluun. Hän varoitti kansanryhmien suhteiden mahdollisen tulehtumisen voivan vaurioittaa esimerkiksi Hollannissa puhjenneella tavalla myös uskonrauhaa.

- Pelkkä hyvä tahto ei ratkaise, vaan tarvitaan realismia. Kirkkona miellä on erityinen vastuu maahanmuuttajien erilaisten uskontojen kohtaamisesta.