Tamperelainen: Maahanmuuttajakölveille apua muun muassa kesätyöhakemuksen täyttöön 6.2.2011
Maahanmuuttajapojat ovat tavallisia poikia, mutta heillä on monia haasteita.
Minulle kelpaa mikä työ vain Majed Rashedi toteaa täyttäessään kesätyöhakemusta.
– Älä sano noin. Et tiedäkään mihin voit joutua, nuoriso-ohjaaja Suvi Autiosaari nauraa.
Kesätöiden hakeminen on kiihkeimmillään myös maahanmuuttajapojilla. Tampereen kaupungin rahoittama ja Setlementtinuorten Hämeen piirin ylläpitämä Kölvi-toiminta auttaa murrosikäisiä Suomeen muuttaneita pakolaispoikia. Kotoisa paikka löytyy Saukkolasta.
Toiminnassa on mukana viikoittain noin 70 ja vuosittain noin 200 poikaa ja nuorta miestä iältään 12–20-vuotiaita.
– Tavoitamme Tampereelle maahanmuuttaneista pojista arviolta 15–20 prosenttia, sanoo maahanmuuttajapoikatyön johtaja Elina Niinivaara.
Murrosikäisinä Suomeen muuttavat pojat kohtaavat yhdellä kertaa monta haastetta, ja tuki on tarpeen, jotta oma paikka yhteiskunnassa löytyy.
Erityisnuoriso-ohjaaja Roni Khalatyan mainitsee muutamia poikien elämän kipupisteitä:
– Heidän pitää sopeutua uuteen kulttuuriin, oppia kieli, kilpailla opiskelu- ja työpaikoista ja kantaa myös muistoja traumaattisista kokemuksista.
Lisäksi rasismi ja jatkuvan keskustelun kohteena oleminen on raskasta.
Rasismi ja huono kohtelu ovat monen maahanmuuttajapojan arkipäivää Tampereella.
– He sietävät paremmin samanikäisten huutelun ja syrjinnän, mutta jos aikuiset suhtautuvat rasistisesti, he ovat voimattomia. Opettajien, valmentajien ja muiden auktoriteettiasemassa olevien aikuisten velvollisuus on puuttua rasistiseen käytökseen, Niinivaara sanoo.
Rasismi on myös rakenteellista syrjintää. Esimerkiksi maahanmuuttajataustaisten nuorten kesätyöllistyminen on lähes mahdotonta.
– Tänä vuonna onneksi maahanmuuttajien nuorten kesätyöpaikkakiintiö on Tampereen kaupungilla kolme prosenttia, mikä tarkoittaa noin kahdeksaa työpaikkaa. Ilman kiintiötä näille nuorille ei tarjota töitä lainkaan, Niinivaara toteaa.
Kölvit ovat saaneet toimintaansa mukaan vapaaehtoisia. Eläkkeellä oleva erityisopettaja Raija Lauttamäki auttaa läksyjen teossa. Lauttamäki on varannut keskiviikkoiltapäivänsä poikia varten.