YLE: Maahanmuuttajien kotoutumiseen etsitään uutta suuntaa 4.2.2011
Maahanmuuttajien kotoutumisen parantamista ryhdytään kehittämään kunnissa kokeiltavien eri menetelmien avulla. Osallisena Suomessa -kokeilussa on mukana 16 kuntaa. Maahanmuuttajalapset pääsevät muun muassa kielikylpyyn.
Maahanmuuttajien kotoutumista Suomeen halutaan helpottaa ja kehittää. Eri ministeriöiden ja säätiöiden käynnistämä Osallisena Suomessa -kokeilu koostuu kymmenestä erilaisesta hankkeesta, joiden tavoitteena on luoda uusi valtakunnallinen koulutusmalli. Hankkeissa kokeillaan vaihtoehtoisia tapoja koulutuksen järjestämiseen.
Esimerkiksi työllistymistä tukevaa opetusta tehostetaan kielenopetuksen, työharjoittelun ja työhön valmentamisen avulla. Kotiäideille järjestetään muun muassa kielenopetusta kansalaisjärjestöjen avulla ja ruotsinkielisellä alueella kehitetään ruotsinkielistä koulutusmallia. Vaasassa puolestaan haetaan linjauksia kaksikieliseen kielikylpyyn, jossa lapsille opetetaan sekä suomen että ruotsin kieltä.
Kolmas sektori mukaan koulutukseen
Sisäasianministeriön projektipäällikkö Peter Kariuki kertoo, että kokeilussa ovat mukana sekä kunnat että kolmas sektori. Paikallisten järjestöjen ja yritysten osallistumista maahanmuuttajien kotoutumiskoulutukseen halutaan Kariukin mukaan helpottaa, jotta niissä olevaa tietoaa voitaisiin hyödyntää paremmin.
Osallisena Suomessa -kokeilu juontaa juurensa ensi syksynä voimaan tulevaan kotoutumislakiin. Hanke on Kariukin mukaan osa vuoden 2011 alussa voimaan tullutta kokeilulakia, ja sen avulla halutaan kehittää maahanmuuttajien kotoutumiskoulutusta. Tavoitteena onkin, että kun hanke loppuu vuoden 2013 joulukuussa, maahanmuuttajille olisi tarjolla johdonmukainen kotouttamiskoulutuksen malli ja tiedossa olisi tarpeelliset lainsäädännölliset muutokset.
Projektissa on mukana yhteensä 16 kuntaa. Eri kohderyhmille tarkoitettuja malleja ryhdytään kokeilemaan pääkaupunkiseudulla, Rannikko-Pohjanmaalla ja Meri-Lapissa sekä Hämeenlinnassa, Raaseporissa, Turussa, Tampereella, Vaasassa ja Pudasjärvellä.
Osallisena Suomessa -hankkeen kustannusarvio on lähes kymmenen miljoonaa euroa. Hankkeen takana ovat sisäasianministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö, opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Suomen Kulttuurirahasto, Svenska kulturfonden ja Suomen Kuntaliitto.
_________________________________________________
Verkkouutiset: Maahanmuuttajien laaja kotoutumiskokeilu käynnistyy
Maahanmuuttajien kotoutumista parantavaan Osallisena Suomessa -hankkeeseen on valittu kymmenen kokeiluhanketta, joissa on mukana 16 kuntaa.
Hankkeiden tavoitteena on luoda uusi koulutuksen valtakunnallinen malli.
Osallisena Suomessa on yksi suurimmista vireillä olevista maahanmuuttajien kotouttamisen tehostamiseen tähtäävistä hankkeista.
Hanke on käynnistetty sisäasiainministeriön, työ- ja elinkeinoministeriön, opetus- ja kulttuuriministeriön, Suomen Kuntaliiton, Suomen Kulttuurirahaston ja Svenska kulturfondenin yhteistyöllä ja yhteisrahoituksella. Kokonaiskustannukset ovat lähes kymmenen miljoonaa euroa, mistä säätiöt rahoittavat noin puolet.
Kotoutumiskoulutusta koskevat kokeilut käynnistyvät pääkaupunkiseudulla (Helsinki, Espoo, Vantaa), Hämeenlinnassa, Raaseporissa, Turussa, Tampereella, Vaasassa, Rannikko-Pohjanmaalla (Kristiinankaupunki, Kaskinen, Närpiö, Korsnäs, Maalahti), Pudasjärvellä ja Meri-Lapissa (Kemi ja Tornio). Hanke jatkuu vuoden 2013 loppuun.
Kuntien hankkeissa kokeillaan vaihtoehtoisia ja joustavia tapoja koulutuksen järjestämiseksi ja kehitetään koulutuksen sisältöä. Erityisesti suomen tai ruotsin kielen opetusta, yhteiskuntaan perehdyttävää opetusta sekä työllistymistä ja työelämään osallistumista tukevaa opetusta tehostetaan.
Lisäksi koulutuksen tehokkuutta ja tuloksia arvioidaan. Näin pyritään tukemaan myös yhä useamman maahanmuuttajan pääsyä työelämään.
- Uskon, että hankkeen tulosten perusteella voimme rakentaa Suomeen toimivan kotoutumiskoulutuksen, joka antaa mahdollisimman monelle maahanmuuttajalle eväät täysivaltaiselle jäsenyydelle tässä yhteiskunnassa, toteaa kansliapäällikkö Ritva Viljanen, Osallisena Suomessa -kokeilun johtoryhmän puheenjohtaja.