sunnuntai 6. maaliskuuta 2011

HS: Moni tummaihoinen epäilee ravintoloiden syrjivän ulkomaalaisia

Helsingin Sanomat: Moni tummaihoinen epäilee ravintoloiden syrjivän ulkomaalaisia 6.3.2011

Gambialainen Owainou Sallah siemaisee kokislasinsa loppuun ravintola Stadin Tähdessä Vallilassa. Hän tietää, että aina ei selvin päinkään ole takeita ravintolaovien aukeamisesta.

"On sanottu, että silmät punoittavat ja että olen liian humalassa, vaikka en olisi juonut mitään."

Vähemmistövaltuutetulle on viime vuosina tehty kymmenkunta kantelua, joiden mukaan ravintolat valikoisivat asiakkaitaan ihonvärin perusteella. Valtaosa kanteluista koskee eri yritysten Helsingin keskustassa pyörittämiä ravintoloita. Mukana on myös tapauksia Espoossa ja Vantaalla.

Helsingin Sanomat haastatteli neljäätoista ulkomaalaistaustaista miestä. Heistä yksitoista oli kokenut jonkin asteista syrjintää.

Kaisaniemen Molly Malonés -ravintolassa viihtyvän nigerialaissyntyisen James Orivrin mielestä riidanhaastajat ovat suurempi ongelma kuin sisäänpääsy.

"Kun pääsee sisälle, känniset alkavat uhota."

SK ravintoloiden toimitusjohtaja Antti Raunio kiistää, että konsernin ravintoloissa syrjittäisiin asiakkaita ihonvärin perusteella.

"Ei missään nimessä enää nykyään. Suomi on muuttunut."

Rainer Hiltunen vähemmistövaltuutetun toimistosta sanoo, että ilmiö jää helposti piiloon.

"On mahdotonta sanoa, kuinka paljon syrjintää todella on. Moni ei raportoi sitä minnekään."

---

Ravintolasyrjinnästä vaikea saada näyttöä

Eurooppalainen ihmisoikeusjärjestö EGAM (European Grassroots Antiracist Movement) teki sunnuntain vastaisena yönä testin 60 yökerhoon 14 Euroopan maassa. Järjestön mukaan yli puolet yökerhoista syrji asiakkaita etnisen taustan perusteella.

Suomalaisia yökerhoja ei tiettävästi testattu.

HS uutisoi lauantaina, että myös helsinkiläisravintoloiden epäillään syrjivän ulkomaalaisia. Vähemmistövaltuutetun toimistoon on tullut asiasta useita kanteluita.

Toukokuussa virassaan aloittanut vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet ei ole kuitenkaan törmännyt tapaukseen, jossa asia olisi voitu todistaa.

"Ei riitä, että joku kokee tulleensa syrjityksi. Pitää pystyä todistamaan, että on todella tullut kohdelluksi toisin kuin muut asiakkaat."

Tämä voisi Biaudet'n mukaan onnistua kokeilla.

"Niissä testaajat jalkautuvat tiettyyn kohteeseen kokeilemaan, kohdellaanko ihmisiä eri tavoin esimerkiksi ihonvärin takia. Suomessa tällaisia ei ole tehty."

Syrjinnästä ei ole kuultu myöskään alan työmarkkinajärjestössä MaRassa. Toimitusjohtaja Timo Lappi uskoo jäsenyritysten noudattavan ohjeistusta, ettei asiakkaita saa syrjiä esimerkiksi ihonvärin tai etnisen taustan vuoksi.