sunnuntai 6. maaliskuuta 2011

Iltalehti: Suomessa vanhoista EU-maista vähiten maahanmuuttajia

Iltalehti: Suomessa vanhoista EU-maista vähiten maahanmuuttajia 6.3.2011

Kenialaisten työllisyysaste on jopa suomalaisia korkeampi.

Julkisen keskustelun perusteella voisi luulla, että maahanmuuttajia tunkee Suomeen ovista ja ikkunoista. Todellisuudessa täällä on Euroopan seitsemäksi vähiten maahanmuuttajia.

Jos tarkastelussa ovat ainoastaan ns. vanhat EU-maat, Suomi on hännänhuippu.

Eurostatin mukaan Suomessa asuu runsaat 150 000 ulkomaalaista. Vieraskielisiä on noin 50 000 enemmän. Eroa selittää se, että osa ulkomaalaisista hakee Suomen kansalaisuutta.

Ulkomaalaisten osuus väestöstä on alle neljä prosenttia, kun se esimerkiksi Espanjassa on yli 12 ja Irlannissakin runsaat 11 prosenttia. Euroopan ykkönen on Luxemburg, jossa ulkomaalaisia on liki 44 prosenttia väestöstä.

Tutkijan mukaan ulkomaalaisten määrän ja Suomessa ryöppyävän keskustelun väliseen epäsuhtaan on useita syitä.

- Debattia voi ylipäätään syntyä melko mitättömästäkin ilmiöstä, Helsingin yliopiston tutkija Tuomas Martikainen sanoo.

Maahanmuuttokeskustelun ryöpsähtämistä selittää osaltaan taloudellinen laskusuhdanne ja vaalien läheisyys. Martikaisen mukaan asiaan vaikuttaa sekin, että ilmiö on suomalaisittain varsin nuori.

- Maahanmuuttajista on parissakymmenessä vuodessa kasvanut melko näkyvä vähemmistö varsinkin pääkaupunkiseudulla.

Toisin kuin muualla Euroopassa Suomessa ei ole 1970-luvulla saapunutta vierastyöläisten joukkoa. Päinvastoin Suomesta lähdettiin sankoin joukoin työn perässä Ruotsiin.

Nykyisellään ylivoimaisesti suurin vieraskielisten ryhmä on äidinkielenään viroa tai venäjää puhuvat. Molempia on vajaat 30 000 eli lähes 40 prosenttia vieraskielisistä.

Syntymämaanosaa tarkasteltaessa suurin ryhmä on eurooppalaiset. Aasiassa syntyneitä on vajaat 20 prosenttia ja afrikkalaisia yhdeksän prosenttia.

Kenialaiset töissä

Keskeistä maahanmuuttajan integroitumiselle on eri tutkimusten mukaan työllistyminen. Työn löytymistä vaikeuttaa työnhakijan usein puutteellisen osaamisen lisäksi työnantajien ennakkoluulot.

Eri ulkomaalaisryhmien työllistymisessä on suuria eroja. Suomessa asuvien kenialaisten työllisyysaste on 73 prosenttia, mikä on vajaat kaksi prosenttiyksikköä enemmän kuin kakkosena tulevien suomalaisten työllisyysaste. Kolmantena ovat virolaiset, heistä töissä on 69 prosenttia.

Työttömyys puolestaan kiusaa eniten Sudanin, Somalian, Irakin ja Afganistanin kansalaisia. Heidän työttömyysaste on yli 50 prosenttia.

"Töitä saa, jos haluaa"

Tärkeintä on löytää tekemistä ja aktivoitua. Vain sitä kautta voi

tavata ihmisiä. Näin neuvoo kenialaissyntyinen Nancy Hursti, 41, uusia maahanmuuttajia.

Hursti tietää mistä puhuu. Miehensä kotimaahan vuonna 1997 muuttanut kenialainen koki elämänsä järkytyksen.

- Ihmiset tuntuivat niin epäsosiaalisilta. Olin tottunut ihan toisenlaiseen elämäntapaan, Hursti sanoo.

Pariskunta oli tavannut toisensa vuosia aikaisemmin Keniassa, missä suomalainen oli työkomennuksella. Alkuun nuoripari liikkui kahden mantereen väliä, kunnes kodin perustaminen tuli ajankohtaiseksi. Valinta osui Suomeen.

Alku oli vaikea.

- Olin kotona vauvan kanssa ja itkin, kun mies oli päivisin töissä.

Nyt Hursti toimii seitsemättä vuotta monikulttuurisen Familia-yhdistyksen kerhoemäntänä Helsingin keskustassa. Hän nauttii työstään ja kuvailee sitä tärkeäksi. Yhdistys järjestää suomen kielen koulutusta ja erilaisia tapahtumia.

Hurstin mukaan maahanmuuttajakin voi työllistyä.

- Kyllä kielitaidotonkin löytää työtä, jos oikein kovasti haluaa.

KATJA BOXBERG