torstai 10. maaliskuuta 2011

Kauppalehti: Ennuste: Pk-yritykset siirtyvät useilla aloilla maahanmuuttajille

Kauppalehti: Ennuste: Pk-yritykset siirtyvät useilla aloilla maahanmuuttajille 10.3.2011

Pääkaupunkiseudun metropolissa maahanmuuttajien osuus pienyritystoiminnasta kasvaa. Ilmiö näkyy konkreettisesti pankkitoiminnassa, koska ilman pankkisuhdetta yritystoiminnan pyörittäminen ei Suomessa onnistu.

- Pk-yritystoiminnan pohja siirtyy useilla toimialoilla vähitellen maahanmuuttajien haltuun, ennustaa Nordean pääkaupunkiseudun yrityspalveluista vastaava johtaja Jussi Mekkonen.

Näin jo käynyt esimerkiksi Ruotsissa, Tanskassa ja tietenkin Britanniassa, Mekkonen lisää listalle myös Hollannin.

- Jos maahanmuuttaja haluaa etabloitua suomalaiseen yhteiskuntaan, yksi nopeimpia tapoja on perustaa oma yritys ja lähteä yrittämään sen sijaan, että yrittäisi löytää hyvän palkkatyön jostakin olemassa olevasta yrityksestä.

- Meillä on se kokemus, että monet näistä yrittäjistä haluavat tehdä asiat niin kuin Suomessa pitää tehdä. Välillä kuulee, että kierretään veroja eikä noudateta säädöksiä, sitäkin ilmenee, mutta on monia yrittäjiä, jotka haluavat osaksi suomalaista yhteiskuntaa.

Taustat läpivalaistaan

Pankit joutuvat aloittavista yrityksistä tutkimaan rahojen alkuperän ja yrittäjän taustan. Mekkosen mukaan kielteisiäkin päätöksiä pankkisuhteesta tulee, silloin taustalta löytyy hyvin repaleinen maksuhäiriöhistoria.

Mekkosella on hyvä näköala muutokseen. Nordealla on pääkaupunkiseudulla poikkeuksellisen suuri noin 50 prosentin markkinaosuus alle 250 työntekijää työllistävistä pk-yrityksistä. OP-Pohjola ja Sampo Pankki ovat yhteen laskien likimain samalla tasolla.

Mekkosen tontilla on 61 600 yritysasiakasta, niistä yli puolet eli 35 000 on juuri kaikkein pienimpiä yrityksiä.

Maahanmuuttajat pyörittävät yleensä palvelualan yrityksiä. Ravintolat on suuri ryhmä, mutta mukana on enenevissä määrin it-yrityksiä sekä viestintään ja markkinointiin liittyviä yrityksiä.

- He arvostavat sitä, että asiat lähtevät sujumaan. He ovat usein hyvin tyytyväisiä asiakkaita kunhan perusasiat laitetaan kuntoon, Nordean Mekkonen kuvailee.

Hinnoittelu muutoksessa

Yritysrahoituksessakin pankkien asiakkailtaan perimä hinta löytyy markkinoilta. Suuryrityksissä on jo kauan ollut arkipäivää se, että rahan hinta ja yrityksen kunto kulkevat käsi kädessä.

Nordeassa nähtäisiin mieluusti riskiluokituksen merkityksen kasvavan myös pk-yrityksissä.

- Markkina on siirtymässä siihen suuntaan, että jos asiakkaan liiketaloudellinen tila on heikompi silloin rahoituksen hinta on korkeampi, Mekkonen sanoo.

Samaan hengenvetoon hän lohduttaa, ettei keskikokoisten yritysten näkökulmasta ole tapahtumassa revoluutiota rahoituksen hinnoittelussa. Kyse on vuosien aikana tapahtuvasta siirtymästä.