YLE Uutiset: Yliopistot valmiita ottamaan imaamit oppiin 9.3.2011
Suomen yliopistot olisivat valmiita opettamaan muslimien uskonoppineita tulevaisuudessa. Ongelmana tällä hetkellä on, että suomalasissa yliopistoissa ei ole vielä tarpeeksi tieteellistä islamin tutkimusta.
Saksalainen islamintutkija Mounir Azzaoui sanoi viikonloppuna YLE Uutisissa, että Suomen tulisi pyrkiä kouluttamaan muslimien moskeijoissa rukousta johtavat imaamit korkeakoulussa. Myös Suomen yhden suurimman moskeijan, Suomen islamilaisen yhdyskunnan imaamin Anas Hajjarin mukaan imaamien korkeakouluttaminen olisi tarpeen. Imaamien yliopistotason koulutuksen uskottaisiin edistävän muslimien integroitumista suomalaiseen yhteiskuntaan. Tällä hetkellä Suomen moskeijoissa on noin nelisenkymmentä imaamia, joista moni on itseoppinut.
Itä-Suomen yliopiston kirkkohistorian professori Hannu Mustakallio sanoo, että teologinen osasto Joensuussa olisi valmis kouluttamaan tulevia imaameja.
- Periaatteessa se on hyvä ja kannatettava ajatus. Varsinkin, jos muslimit itse ovat tämän ajatuksen takana. Toisaalta valtiovallan tulisi silloin huolehtia tämän uuden tehtävän rahoittamisesta, Mustakallio sanoo.
Tutkimusta kaivataan
Myös Helsingin yliopiston teologisessa tiedekunnassa imaamien kouluttamiseen korkeakoulutasolla suhtaudutaan myönteisesti. Teologisen tiedekunnan dekaani Aila Lauha muistuttaa, että yliopistossa annettava opetus ei ole kuitenkaan tunnustuksellista, vaan perustuu tutkimukseen. Luterilainen kirkkokaan ei määrittele, mitä tulevien pappien koulutus pitää sisällään. Opetus yliopistossa lähtee aina tutkimuksesta.
- Mutta jos löytyy pätevää ja hyvää tutkimusta, joka on islamia koskevaa ja sopii yliopistoainekseksi, niin tällainen opetus on aivan hyvin mahdollista antaa yliopistossa. Tutkimuksen tulisi koskea muun muassa islamin uskoa, sen historiaa, sen oppia, sen nykypäivää, Lauha sanoo.
Vaikka opetus tapahtuisi aina lopulta yliopiston ehdoilla, yliopistoissa ollaan valmiita vuoropuheluun muslimiyhteisön kanssa opetuksen sisällöstä.
- Nythän jo koulutetaan islamin opettajia kouluun. Jos nyt halutaan kouluttaa myös uskonyhteisön työntekijöitä tai imaami yliopistotason koulutuksella, niin varmasti vuoropuhelu olisi tarpeen, että mitä se koulutus voisi olla, Lauha sanoo.