keskiviikko 4. toukokuuta 2011

Ilta-Sanomat: "Neekeriukko" kuohuttaa: Poliisi tutkii useita rikosilmoituksia

Ilta-Sanomat: "Neekeriukko" kuohuttaa: Poliisi tutkii useita rikosilmoituksia 4.5.2011
Uusi Suomi: Markku Huusko: Kun avaruusolento Hakkarainen laskeutui Helsinkiin (blogi)

Kohukansanedustaja Teuvo Hakkaraisen ja jalkapalloilijatähti Perparim Hetemajn "neekeriukkokohusta" on tehty useampi rikosilmoitus.
Kohun taustalla on Hakkaraisen videohaastattelu, jossa hän viittaa maahanmuuttajiin "neekeriukkoina" ja "rosvoina". Tästä Hetemaj raivostui ja uhkasi Facebook-sivuillaan lyödä Hakkaraista.

Poliisi tutkii asiaa.

-Nyt poliisi pohtii, voidaanko tällainen maahanmuuttokriittinen puhe sallia, missä raja menee, tutkinnanjohtaja Jouni Niskanen sanoo IS:lle.

Niskasen mukaan poliisi on saanut aivan tunteita kuohuttavasta tapahtumaketjusta aivan riittävästi rikosilmoituksia.

- Niitä ei tarvitse enää lähettää.

Hakkaraisen videosta on tehty kaksi rikosilmoitusta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Toisessa tapauksessa vähemmistövaltuutettu on tehnyt valtakunnansyyttäjälle tutkintapyynnön.

Toisaalta myös Hetemajn Facebook-uhkauksesta kaksi henkilöä on tehnyt rikosilmoituksen. Poliisi tutkii tätä puolta laittomana uhkauksena.

Koska kyseessä on asianomistajarikos ja Hakkarainen ei itse ole tehnyt rikosilmoitusta, tutkintaa ei voida aloittaa ellei asiaa katsota yleisesti erittäin tärkeäksi.

Poliisi kysyy valtakunnansyyttäjältä, ylittääkö tuoreen kansanedustajan uhkaus tämän kynnyksen.

Niskasen mukaan kynnys vastaavissa ministereihin kohdistuneissa uhkauksissa tutkinnan aloittamiselle on ollut melko matalalla.

______________________________________

Iltalehti: Hakkaraisen kohuvideo poiki rikosilmoituksia

Hakkaraisen kohutusta nettivideosta on tehty kaksi rikosilmoitusta. Mies kertoi Helsingin Sanomien videohaastattelussa mielipiteensä maahanmuutosta, ja puhui muun muassa neekeriukoista.

Video raivostutti jalkapallotähti Perparim Hetemajn, joka uhkasi tuohtuneena Facebook-sivuillaan lyövänsä Hakkaraista.

Myös Hetemajn uhkauksista on tehty kaksi rikosilmoitusta.

- Kansalaiset ovat nykyään aktiivisia ja seuraavat asioita. Monesti tämä tarkoittaa sitä, että samasta asiasta tulee useita ilmoituksia, sanoo tapauksen tutkinnanjohtaja Jouni Niskanen Helsingin poliisista.

Hänen mukaansa enempää rikosilmoituksia kohusta ei enää tarvita.

Tapauksista ei toistaiseksi ole aloitettu esitutkintaa. Mahdollisesta esitutkinnasta päättää valtakunnansyyttäjänvirasto.

Hetemaj ilmoitti laittomasta uhkauksesta

Hetemajn kohdalla rikosilmoitus on tehty laittomasta uhkauksesta. Kyseessä on asianomistajarikos, eikä uhkauksen kohteena oleva Teuvo Hakkarainen ole itse tehnyt rikosilmoitusta eikä esittänyt rangaistusvaatimuksia.

Tutkinta voidaan kuitenkin aloittaa, jos asia katsotaan yleisesti erittäin tärkeäksi. Valtakunnansyyttäjän asia on ratkaista, ylittyykö tämä kynnys tuoreen kansanedustajan kohdalla.

Niskanen muistuttaa, että esimerkiksi Matti Vanhaseen ja Jyrki Kataiseen taannoin kohdistuneista uhkauksista nostettiin syytteet, vaikkei kumpikaan vaatinut rangaistusta.

Päätös voi venyä viikoilla

Teuvo Hakkaraisen tapauksessa rikosilmoitukset on tehty kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Toinen niistä on vähemmistövaltuutetun vapun alla tekemä pyyntö, jossa pyydetään valtakunnansyyttäjää tutkimaan Hakkaraisen lausunnot.

- Kyse on sananvapaudesta siinä mielessä, missä menee vallitsevan maahanmuuttopolitiikan kritisoimisen raja, Niskanen kuvailee.

- Poliisi arvioi asiaa ja on yhteydessä valtakunnansyyttäjänvirastoon.

Niskasen mukaan syyttäjällä ei näissä tapauksissa ole valtaa päättää syytteen nostamisesta, vaan asia ratkaistaan valtakunnansyyttäjänvirastossa.

Niskasen mukaan päätös asiasta voi venyä useamman viikon päähän.

- Tässä menee aikaa, kun paperit liikkuvat kahden viraston välillä.

Rikosilmoituksista kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.