keskiviikko 4. toukokuuta 2011

YLE: Supo tarkkailee Suomen natsiaktiiveja

YLE Uutiset: Supo tarkkailee Suomen natsiaktiiveja 4.5.2011

Suojelupoliisissa on seurattu Suomeen kansallissosialistista työväenpuoluetta perustavan yhdistyksen toimintaa. Supo ei tässä vaiheessa pidä ryhmän toimintaa yhteiskunnallisesti merkittävänä tai huolestuttavana. Järjestön puheenjohtaja on satakuntalainen ja sen toimipiste sijaitsee Ulvilan Kullaalla.

YLE Uutiset kertoi tällä viikolla, että Suomeen perustetaan kansallissosialistista työväenpuoluetta. Natsitunnuksia käyttävän puolueen oli tarkoitus osallistua jo kevään eduskuntavaaleihin, mutta nyt tähtäimessä ovat seuraavat kunnallisvaalit.

Suojelupoliisin viestintäpäällikkö Liinu Lehto-Seljavaara kertoo, että Supossa ollaan tietoisia perustettavasta puolueesta ja asiaa on seurattu.

- Seuraamme ilmiöitä ja ääriliikkeitä, ovat ne sitten poliittisia tai uskonnollisia. Lähinnä olemme kiinnostuneita siitä, ettei ilmene mitään, mikä saattaa vaikuttaa Suomen sisäiseen turvallisuuteen.

Ei vielä herätä huolta

Supossa kyseisen ryhmän toimintaa ei tässä vaiheessa pidetä yhteiskunnallisesti merkittävänä eikä sen toiminta siksi herätä huolta.

- On kuitenkin hyvä pitää silmällä tämäntyyppisiä ryhmittymiä.

Onko Supolla arviota, miten paljon aktiiveja tässä järjestössä toimii?

- Tähän en voi ottaa kantaa.

Miten ryhmittymän toimintaa tarkkaillaan?

- Meillä ei ole tapana kertoa poliisin taktiikoihin liittyviä seikkoja, mutta seuraamme yleisesti tilanteen kehittymistä.

Laittomuuksiin puututaan

Järjestön nettisivujen teksti vaikuttaa melko rankalta. Mitä mieltä Supossa ollaan tästä?

- Sinänsä yhdistyksen rekisteröinti tai sen muuttuminen puolueeksi ovat yhdistymisvapauteen liittyviä asioita eikä niissä ole mitään vastustettavaa tai huolestuttavaa sinänsä. Jos laittomuuksien puolelle mennään, poliisi puuttuu asiaan. En nyt osaa sanoa, onko näihin kyseisiin nettiteksteihin puututtu tai onko niissä ollut sellaista, mihin tulisi puuttua.

Kuinka montaa yhdistystä tai järjestöä Supo kaikkiaan tällä hetkellä tarkkailee?

- Tuohon en voi vastata.

_______________________________________

Iltalehti: Natsipuolue hämmentää

Suomeen ollaan perustamassa ääriradikaalia puoluetta, joka ammentaa oppinsa suoraan Hitleriltä.

Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) käsittelee parhaillaan Suomen Kansallissosialistisen Työväenpuolueen perustamisilmoitusta.

Yhdistymisvapauden nojalla edes Adolf Hitlerin vuonna 1920 laatiman natsipuolueen 25-kohtaisen ohjelman käyttö lähes sellaisenaan ei välttämättä ole este yhdistyksen rekisteröimiselle.

- Me katsomme, että yhdistyksen säännöt ovat yhdistyslain mukaiset. Suomessa on yhdistymisvapaus ja erilaisia aatteita, Patentti- ja rekisterihallituksen jaostopäällikkö Jyrki Ahdeoja sanoo.

Kansallissosialistisen puolueen perustusilmoituksen ensimmäinen versio ei läpäissyt PRH:n seulaa. Iltalehden tietojen mukaan ainakin yhdistyksen puheenjohtajan, "Führerin", rooli yhdistyksen toiminnassa oli muotoiltu yhdistyslain vastaisesti.

Korjattu versio on PRH:n käsittelyssä ja Ahdeojan mukaan asiassa on odotettavissa päätös toukokuun aikana.

Sääntöjen mukaan

Yhdistysoikeutta tutkinut Helsingin yliopiston siviilioikeuden professori Heikki Halila ei halua ottaa sen tarkemmin kantaa yksittäiseen tapaukseen, mutta muistuttaa, että vastustamisyhdistyksen perustaminen on Suomessa sallittua.

- Kyllä Kekkosenkin aikaan olisi saanut olla Suomen virallisen ulkopolitiikan vastustamisyhdistys. Ei sitä mikään estä, Halila toteaa.

Kansallissosialistit rajaavat maahanmuuttajataustaiset ja "muuta kautta" Suomen kansalaisuuden saaneet henkilöt yhdistyksen ulkopuolelle.

Tämä on Halilan mukaan sallittua.

- Lähtökohta on se, että yhdistys voi itse valita jäsenensä. Maahanmuuttajat voivat yhtälailla perustaa yhdistyksen, johon ei kantasuomalaisilla ole mitään asiaa.

Onko yhdistyksen rekisteröimisvaiheessa mitään väliä, vaikka puolueohjelma olisi kopioitu suoraan Hitleriltä?

- Ei. Kun yhdistystä ollaan rekisteröimässä, niin silloin katsotaan sääntöjä, ei ohjelmaa. Yhdistys voidaan kuitenkin lakkauttaa jälkikäteen, jos se toimii lainvastaisesti, Halila muistuttaa.

Ennen kuin Suomen Kansallissosialistisesta Työväenpuolueesta tulee virallinen puolue, on sen saatava myönteinen päätös PRH:lta ja hankittava puoluerekisterin edellyttämät 5 000 kannattajaa.

SKSTP Ääripuolue

Suomen Kansallissosialistinen Työväenpuolue ry SKSTP ilmoittaa kotipaikakseen Ulvilan.

Yhdistys kertoo tarkoituksensa olevan poliittinen ja Suomen kansan etujen mukainen.

Yhdistystä johtaa yhdistyksen johtaja "Führer" ja yhdistyksen hallitus.

Yhdistyksen mukaan sen jäseneksi voidaan hyväksyä vain Suomen kansalaisia. Maahanmuuttotaustaiset henkilöt eivät voi olla yhdistyksen jäseniä.

Yhdistys pyrkii saamaan vähintään 5 000 kannattajaa saadakseen puolueoikeuden puoluerekisteriin.

Yhdistyksen 25-kohtainen puolueohjelma on käännetty suoraan Adolf Hitlerin natsipuolueen ohjelmasta.

________________________________________

Aamulehti: Natsit: ”Kaikki ei Suomen kansalaiset on poistuttava maasta viipymättä”

Juutalainen tai muslimi ei voi kuulua suomalaiseen kansanyhteisöön. Kaikki ulkomaalaiset pois heti. Tällaista näkökantaa edustaa Suomeen perusteilla oleva natsipuolue kirjoitusvirheitä täynnä olevassa puolueohjelmassaan. Puolueen perustamiselle ei ole toistaiseksi löytynyt laillista estettä.

Natsipuolueen perustamisesta uutisoi Yle tällä viikolla. Ryhmittymä nimeltä ”Kansallissosialistinen Työväenpuolue” kerää parhaillaan kannattajia ja yrittää rekisteröityä viralliseksi puolueeksi.

Puolueen nettisivulla on julkaistu puolueen 25 kohdan ohjelma, joka osoittaa ryhmän olevan ajattelultaan natsien suoria perillisiä.

Ohjelmasta löytyy muun muassa tällainen kohta:

”Suomen kansakunnan jäseniksi tunnustetaan vain ne yksilöt, jotka verisidonnaisuuden sekä kulttuuri- ja kohtalositeiden nojalla, oli heidän uskontonsa mikä tahansa, voidaan katsoa kuuluvan suomalaiseen kansayhteisöön. Näin ollen yksikään juutalainen eikä muslimi voi kuulua kansanyhteisöön.”

Ohjelma ottaa kantaa myös natsien vaalimaan ”rotupuhtauteen”:

”Puolueen päämäärä on rotumme ja oman kansamme olemassaolon ja lisääntymisen turvaaminen, sen lasten elättäminen ja sen veren puhtaana pito, isänmaan vapaus ja riippumattomuus.”

Ryhmä ottaa erittäin jyrkän kannan ulkomaalaisiin. Tässä ulkomaalaisia koskeva kohta ohjelmasta, kaikkine kirjoitusvirheineen:

”Kaikki ei- Suomalaisten maahanmuutto on estettävä. Me vaadimme, että kaikki ei Suomen kansalaiset, jotka ovat saapuneet Suomeen tammikuu 1 päivän jälkeen 1970, on poistuttava valtakunnasta viipymättä.”

Ryhmän sivuille voivat kannattajat liittää myös kuviaan. Tuorein kuvan lisääjä on nimimerkki ”SS-Hauptsturmfuhrer”, joka esittäytyy olevansa 38-vuotias mies Pirkanmaalta.

Yleisradion muun muassa ulkoministeriöltä on pyydetty lausunto, voidaanko Kansallisosialistinen työväenpuolue hyväksyä. Sodan jälkeenhän Suomessa kiellettiin rauhansopimuksen mukaisesti fasismi- ja sotilaallisluontoiset järjestöt.

Ulkoministeriö ei löytänyt syytä kieltää kansallissosialistista puoluetta.

- Ei sieltä löytynyt mitään erityistä fasistista luonnetta. Pyrimme katsomaan, miten järjestön toiminta säännöissä on kirjattu, oikeuspäällikkö Päivi Kaukoranta ulkoministeriöstä sanoi Yleisradiolle.- Yhdistymisoikeus on aika keskeinen ihmisoikeussopimukseen kirjattu oikeus ja ihmisoikeustuomioistuinten käytännöissä on kirjattuna se, että sille voi asettaa hyvin vähän rajoituksia, Kaukoranta perusteli.

Puolueen kannatus on ollut toistaiseksi varsin vaatimatonta. Ryhmän Facebook-sivulla on 368 fania.