lauantai 14. toukokuuta 2011

Iltalehti: Järjestysmies pahoinpiteli maahanmuuttajan

Iltalehti: Järjestysmies pahoinpiteli maahanmuuttajan 14.5.2011

25-vuotias Mohamed vietti jokin aika sitten ystäviensä kanssa viikonloppua laivalla. Matka oli sujunut hyvin ja ilta kääntynyt aamuyön tunneille.

Mohamed jutteli ystäviensä ja uusien tuttujen kanssa laivan käytävällä. Yhtäkkiä hän kuuli jonkun huutavan, että perussuomalaiset ovat oikeassa; maahanmuuttajat on saatava pois Suomesta. Mohamed vilkaisi huudon suuntaan, ja näki suurikokoisen suomalaisen miehen lähestyvän.

- Hän oli aivan raivona ja rynni minua kohti huutaen että saatanan somali, apina ja neekeri, te tuutte tänne työttömiksi laiskottelemaan.

Mohamed yritti sanoa miehelle, että tämä haukkuu nyt väärää henkilöä, ja että hän on asunut Suomessa jo 22 vuotta. Mies ei kuunnellut, vaan iski nyrkillä.

- Huuleni pamahti auki, enkä hetkeen ymmärtänyt mitä on tapahtunut. Sitten hän kävi kiinni ja alkoi kuristaa minua, Mohamed muistelee kauhun hetkiä.

Ote kurkusta on niin kova, että ympärillä olevat ihmiset eivät yrityksistä huolimatta saaneet miestä irti. Mohamedin tajunta alkoi hämärtyä, ja hän luuli kuolevansa. Lopulta Mohemdin ystävä sai miehen otteen irtoamaan. Paikalle kutsuttiin laivapoliisit, jotka ottivat pahoinpitelijän huostaansa. Mies poistettiin Tallinnassa laivasta.

Kovia kipuja

Mohamed ja hänen ystävänsä järkyttyivät tilanteesta suunnattomasti. Laivan lääkärin ensiavun jälkeen Mohamed meni hyttiin ja vietti siellä loppuajan.

- Tärisin, enkä saanut nukuttua, hän kuvailee risteilyn loppua.

Tapahtuma pyörii jatkuvasti mielessä. Kuristamisen jäljiltä kivut olivat kovat. Uni ei tullut pitkään aikaan silmään, ja nieleminen oli tuskallista. Ulkona liikkuessa pelottaa, ja olan taakse tulee vilkuiltua.

- Pahoinpitelijä raivostui, kun sanoin tekeväni rikosilmoituksen. Hän huusi, että menettää takiani ammattinsa järjestyksenvalvojana ja vakuutti, että juttu ei jää tähän.

Myös tulevaisuus mietityttää.

- Onko nyt niin, että perussuomalaisten vaalimenestyksen jälkeen ihmiset ajattelevat, että on ihan sallittua käydä maahanmuuttajien kimppuun? Mohamed miettii hämmentyneenä.

Poliisi vahvistaa vastaanottaneensa tapauksesta rikosilmoituksen, ja esitutkinta on käynnissä.

__________________________________________

Iltalehti: Silminnäkijät: "Hän olisi tappanut"

Laivalla viikonloppua viettämässä olivat myös pääkaupunkiseudulla asuvat Sara ja Kaisa, jotka eivät tunteneet Mohamedia ennestään.

Tapaus on järkyttänyt heitä suuresti. Uhri oli hetki ennen hyökkäystä puhunut ylpeänä työstään elintarvikeliikkeen myymäläpäällikkönä, eikä provosoinut päällekäyjää mitenkään. Päinvastoin hän yritti puhumalla rauhoittaa tilannetta.

Silmiin nousee yhä kuva Mohamedin avuttomasta kamppailusta väkivahvan miehen otteessa sekä muiden paniikinomaisista yrityksistä auttaa häntä. Tilanne oli kaoottinen, veri valui ja pahoinpitelijä huuteli rasistisia solvauksia.

- Olen ihan varma, että mikäli siinä ympärillä ei olisi ollut ihmisiä auttamassa, Mohamed olisi nyt kuollut, Sara toteaa hiljaa.

Ennen kuin pahoinpitelijä sai Mohemedista kuristusotteen, yritti Sara tulla väliin. Hän huusi miestä lopettamaan ja yritti työntää Mohamedia taakseen miehen käsien ulottumattomiin.

- Mies ei välittänyt muiden huudoista mitään, eikä suuttunut kenellekään muulle. Kaikki viha kohdistui Mohamediin.

Pahoinpitelijä ei osoittanut jälkikäteen lainkaan katumusta. Hän muun muassa lähtiessään laivan henkilökunnan mukaan heitteli vielä ilmaan iskuja.

Sara on nähnyt tapahtuman jälkeen painajaisia. Hän on herännyt siihen, että ei pysty hengittämään ja kuvittelee ison miehen pitävän itsestään kiinni.

Myöskään Kaisa ei saa tapahtunutta pois mielestään. Jo laivalla iski suuri ahdistus.

- Tuli niin kauhea olo. Ihan pöyristyttävää, että joku voi vihata noin paljon. En voi uskoa, että nykypäivän Suomessa tapahtuu tuollaista, kun itselle on pienestä saakka opetettu, että kaikki ovat yhdenvertaisia.