maanantai 16. toukokuuta 2011

Vihreä Lanka: Kulta ei riitä – Leijonilta vaaditaan vielä tämä

Vihreä Lanka: Kulta ei riitä – Leijonilta vaaditaan vielä tämä 16.5.2011

Suomen jääkiekkomaajoukkueelta toivotaan rasisminvastaista kannanottoa. Verkkoadressin on allekirjoittanut jo yli 1 200 suomalaista.

”Bussipysäkille kuului ensin huutoa, että uskaltaako joku täällä tunnustaa olevansa ruotsalainen ja hieman myöhemmin toinen porukka möykkäsi, että tänään saa kaikki ulkomaalaiset pataan. Meitä suututti ja harmitti, eikä juhlatunnelma enää palannut”, adressin avannut vihreiden nuorten ja opiskelijoiden puheenjohtaja Paloma Hannonen kuvailee eilisiä voitonjuhlia.

”Raitiovaunussa kotimatkalla todella isokokoinen mies uhkaili kahta tummaa poikaa, haukkui näitä terroristeiksi ja huusi Suomen jääkiekkojoukkueen näyttävän kaikille.”

Allekirjoittaneet toivovat maajoukkueen pelaajien kertovan, mitä mieltä he ovat rasismista ja kenellä on oikeus iloita voitosta.

”Voitte tehdä sen vaikka tänään siellä kuuluisalla torilla, jonne monet kokoontuvat teitä onnittelemaan.”

________________________________________________

Nelonen: Juhlijoiden huutelu aiheuttaa närää: "Tänään kaikki ulkomaalaiset saa pataan!"

Suomen MM-kulta on aiheuttanut ansaittua ylpeyttä jääkiekkomaajoukkueen saavutuksista. Osaa juhlijoista kuitenkin hämmästyttää isänmaallisten tunteiden sekoittuminen suoranaiseen rasismiin.

Yksi heistä on Paloma Hannonen, joka on kirjoittanut avoimen kirjeen leijona-joukkueelle.

"Avoin kirje Suomen jääkiekkojoukkueelle,

Ja oikein paljon onnea maailmanmestaruudesta. Katsoimme peliä yhdessä ystävien kanssa ja iloitsimme yhdessä monien muiden kanssa hienoa saavutusta.

Iloa kuitenkin synkensi kaupungilla kuuluneet juhlijoiden rasistiset huudot ja aggressiivinen käytös. Bussipysäkille kuului ensin huutoa, että uskaltaako joku täällä tunnustaa olevansa ruotsalainen ja hieman myöhemmin toinen porukka möykkäsi, että tänään saa kaikki ulkomaalaiset pataan. Meitä suututti ja harmitti, eikä juhlatunnelma enää palannut.

Raitiovaunussa kotimatkalla todella isokokoinen mies uhkaili kahta tummaa poikaa, haukkui näitä terroristeiksi ja huusi Suomen jääkiekkojoukkueen näyttävän kaikille. Hommasimme poikakaverini kanssa tälle riidanhaastajalle häädön raitiovaunusta ja pyysin anteeksi vaivaantuneesti hymyileviltä pojilta kaikkien meidän suomalaisten puolesta, jotka kyllä iloitsivat teidän voitosta, mutta joita hävetti kaduilla rasistisesti ja uhkaavasti käyttäytyvät suomalaiset.

Olisin todella kiitollinen, jos kertoisitte mitä mieltä itse olette rasismista ja siitä kenellä on oikeus iloita voitostanne, kenellä on oikeus turvassa kävellä juhlinnan keskellä? Toivottavasti vastaatte; voitte tehdä sen vaikka tänään siellä kuuluisalla torilla, jonne monet kokoontuvat teitä onnittelemaan.

ystävällisin terveisin Paloma Hannonen"

Videolla juhlintaa MM-voiton jälkeen. Videolla ei esiinny kirjeessä mainittua käytöstä.

________________________________________


Nelonen: Mikko Koivu otti kantaa kuumaan rasismikeskusteluun

Jääkiekon maailmanmestaruuden juhlimisen ikävänä lieveilmiönä on nähty suvaitsemattomuutta ulkomaalaisia kohtaan. Mikko Koivun mukaan Leijonat näyttivät koko Suomelle esimerkkiä siitä, mitä toista kunnioittamalla voi saavuttaa. Monipuolisuus oli Koivun mukaan joukkueen vahvuus.

________________________________________________________

Helsingin Sanomat: Leijonilta halutaan rasismin tuomitsemista

Jääkiekon MM-finaalissa Ruotsin sunnuntaina kaataneelta Leijona-miehistöltä toivotaan rasismin vastaista kannanottoa. Ystäviensä kanssa MM-finaalia seuranneen Paloma Hannosen mukaan mestaruusiloa heikensi jääkiekkofanien rasistinen ja aggressiivinen käyttäytyminen kaupungilla.

Palosen mukaan eräs porukka oli uhannut vetää kaikkia ulkomaalaisia pataan. Myös ruotsalaiset olivat kuulleet kunniansa, vihreiden nuorten ja opiskelijoiden puheenjohtaja Hannonen kirjoittaa avoimessa kirjeessään.

"Raitiovaunussa kotimatkalla todella isokokoinen mies uhkaili kahta tummaa poikaa, haukkui näitä terroristeiksi ja huusi Suomen jääkiekkojoukkueen näyttävän kaikille. Hommasimme poikakaverini kanssa tälle riidanhaastajalle häädön raitiovaunusta ja pyysin anteeksi vaivaantuneesti hymyileviltä pojilta kaikkien meidän suomalaisten puolesta, jotka kyllä iloitsivat teidän voitosta, mutta joita hävetti kaduilla rasistisesti ja uhkaavasti käyttäytyvät suomalaiset.

Hannosen mukaan sopiva tilaisuus rasismin vastaiselle kannanotolle olisi esimerkiksi tänään Kauppatorilla järjestettävässä mestaruusjuhlassa.

_________________________________________________________

Lapin Kansa, kolumni: Reppanat suihkuun

Rasisti on reppana.

Suomen Palloliiton lanseeraaman, yhdenvertaisuutta korostavan kampanjan iskulause on valitettavan ajankohtainen. Reppanoita on liikkeellä jo liikaa. Kampanjoita tarvitaan kiireesti muuallakin kuin pelikentillä.

Rasistit on vihellettävä suihkuun ennen kuin ollaan liian pitkällä.

On tapahtunut käsittämättömiä: tummahipiäisiä bussikuskeja, jopa lapsia mukiloidaan yllättäen keskellä kirkasta päivää.

Ilmapiiri on kiristynyt niin, että ruotsin julkisesta puhumisestakin huomautellaan.

Suvaitsevuus, hienotunteisuus, ihmisyys, lähimmäisen ja hänen koskemattomuutensa kunnioittaminen ovat lähes kadonneita arvoja.

Onneksi on herännyt myös vastaliikettä, mediassakin, pelkän kummastelun ohessa toimintaakin.

Tällä palstalla kirjoittavan Timo Harakan kolumni TV1:n A-studiossa 9.5. oli siitä ihailtavan tehokas esimerkki.

Mistä asenteiden jyrkentyminen ja piittaamattomuuden lisääntyminen johtuvat? Eivät varmaankaan eivätkä pelkästään siitä, että perussuomalaiset ja sen mukana äärikonservatismi ovat nyt voimissaan.

En väitä, että perussuomalaisuus ja rasismi ovat suoraan liitettävissä toisiinsa, mutta tämän liikkeen sisällä siedetään kohtuuttoman hyvin myös rasistista ajattelua ja rasistista asioiden esittämistä.

Vihapuhetta ja vihaan kiihottamista on sosiaalinen media tulvillaan. Rasismi ei tietenkään ole Suomessa uusi ilmiö, mutta toisenlaisiin ihmisiin kohdistuva kauna ja katkeruus eivät ole ennen loiskahtaneet näin pahoin yli äyräiden.

Kiihtyvä yhteiskunnan polarisoituminen köyhiin ja rikkaisiin ruokkii myös rasistista ajattelua. Omien vaikeuksien aiheuttajiksi on kätevä leimata ne muut, jotka tulevat viemään meiltä työt ja melkein leivänkin suusta.

On niin paljon helpompi nähdä se omaa elämänpiiriä lähelle tunkeutunut muukalainen tai muista erottuva ihminen kuin todelliset syyt siihen, miksi ahdistaa, miksi töitä ei löydy tai ne viedään muualle, miksi sossun ämmät niuhottavat.

Illuusio Suomesta eristäytyneenä muusta maailmasta on naiivi ja mahdoton. Mutta se ei suinkaan merkitse sitä, että meidän pitäisi olla yhtään houkuttelevampi maahanmuuttokohde on mikään muukaan Euroopan maa.

Maailmantalouden painopisteen siirtyminen kohti Aasiaa merkitsee vanhenevaa ja taantuvaa Eurooppaa. Se merkitsee myös ulkopuolisen työvoiman tarpeen kasvamista ja toisaalta hyvinvoinnin kaventumista.

Rasismille on siis yhä vahvempi kasvupohja. Asennekasvatukselle ja kampanjoille on yhä enemmän tarvetta. Ne pelkästään eivät riitä.

Eriarvoistumisen ja syrjäytymisen torjunta ovat tehokkaampia keinoja. Turvalliseksi itsensä ja läheisensä tuntevan ei tarvitse pelätä ulkopuolista uhkaa. Ei ainakaan, jos häntä ei siihen kiihoteta.

Missään oloissa meidän ei pidä sietää sitä, että ihmisiin kajotaan vain sen vuoksi, että he ovat eri värisiä kuin enemmistö tai puhuvat eri kieltä. Jos kuvittelemme asuvamme sivistysvaltiossa, meidän ei myöskään pidä sietää syrjintää eikä kiihottamista toista kansanryhmää vastaan. Ei edes silloin kun ei vielä syyllistytä rikokseen.