perjantai 7. syyskuuta 2012

Yle: Taksityötä ei suositella maahanmuuttajalle

Yle Turku: Taksityötä ei suositella maahanmuuttajalle 7.9.2012
Turun Sanomat: Taksiliitolle kelpaavat maahanmuuttajatkin

Turun Taksit -niminen yhdistys aloittaa taksinkuljettajien kurssin maanantaina. Kurssin järjestäjät painottavat, että taksityö vaatii hyvää suomen kielen taitoa, vahvaa paikallistuntemusta ja vaativien laitteiden käyttöä. Siksi yhdistys ei suosittele työtä maahanmuuttajille.

Turun Taksien puheenjohtaja Kari Jalonen kertoo, että taksinkuljettajan työ eroaa aika paljon linja-auton kuljettajan työstä. Maahanmuuttajataustaiset kuljettajat ovat jo tuttu näky Turun busseissa.

- Pidän kurssilla alkupuheenvuoron. Kursseilla jotkut pyörittää silmiään ja näen, että he kaikki eivät heti ymmärrä suomea hyvin. Sanon, että kannattaa miettiä, pärjääkö, jos ei hallitse suomen kieltä.

Jalonen kertoo, että maahanmuuttajataustaisista takseista tulee myös palautetta joskus.

- Valitettavan useasti siellä on maahanmuuttaja ollut kuskina. Kulttuuri ja näkemys ovat erilaisia. Muutamissa maissa voi ostaa lisenssin ja ryhtyä ajamaan taksia. Siellä ei ole mitään koulutusta, painottaa Jalonen.

Taksien kuljettamista koskeva lainsäädäntö on edellyttänyt vuoden 2010 alusta, että kuljettajan on suoritettava taksinkuljettajan koulutus. Jalonen kertoo, että jo pelkästään läsnäolovaatimukset ovat tiukat.

- Kerran Trafin valvoja sattui näkemään, kun yksi henkilö myöhästyi tunnilta. Hänen piti suorittaa poissaolo jälkikäteen.

Turun Taksien kurssit ovat suosittuja. Ensi maanantaina alkavalle kurssille mukaan mahtuu lähes 40 opiskelijaa ja vapaana on vain muutama paikka. Yhdistys on kouluttanut parinkymmenen vuoden ajan noin 2000 kuljettajaa. Yhdistyksen lisäksi kuljettajia kouluttaa kaksi muuta tahoa. Jalonen on huolissaan taksiyrittäjien toimeentulosta. Miksi takseja tarvitaan lisää, vaikka tolpilla riittää runsaasti takseja Turussa?

- Monet yrittäjät kertovat, että kuljettajia on vaikeaa saada. Kaikki kurssin käyneet eivät ryhdy takseiksi, vaan hakevat jakeluyhtiöihin. Meidän koulutus antaa hyvät valmiudet siihen työhön.

Varsinais-Suomessa on noin 350 taksilupaa. Kari Jalosen mielestä kohta pitää miettiä, pitäisikö lupia vähentää. Loppukesällä matkustajamäärä laski noin kuusi prosenttia vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna.

Mistä on kyse?
- Turun Taksit on kurssittanut noin 2000 kuljettajaa 1980-luvun puolivälistä lähtien
- Kurssit ovat suosittuja, mutta kuljettajat eivät kaikki ryhdy taksinkuljettajiksi
- Varsinais-Suomessa on noin 350 taksilupaa. Kaikille ei riitä tarpeeksi matkustajia.

_________________________________________

Turun Sanomat: Taksiliitolle kelpaavat maahanmuuttajatkin

– Huonosti ilmaistu tai väärin ymmärretty. Näin kuittaa Taksiliiton toimitusjohtaja Lauri Säynäjoki Turun Taksit -yhdistyksen puheenjohtajan Kari Jalosen Yle Turulle antamista kommenteista syntyneen kohun. Hän ei usko Jalosen tarkoittaneen, etteivät maahanmuuttajat kelpaa taksinkuljettajiksi.

– Meille on sama, mistä kuljettaja tulee, kun hän vain pystyy työhönsä, Säynäjoki sanoo.

Hänen mukaansa kolme viikkoa kestävän kuljettajakurssin suorittaminen edellyttää suomen kielen taitoa.

– Jos sitä ei hallitse, ei opi välttämättömiä taitoja eli paikallistuntemusta, vaativien laitteiden hallintaa ja asiakaspalvelua, Säynäjoki toteaa.

Ylitarkastaja Pirjo Kruskopf vähemmistövaltuutetun toimistosta sanoo Jalosen lausunnon vaikuttavan aika stereotyyppiseltä.

– On maahanmuuttajia, jotka osaavat käyttää vaativia laitteita, ja on suomalaisia, jotka eivät osaa.

Kruskopfin mukaan on myös kaavamaista niputtaa kaikki maahanmuuttajat kielitaidottomiksi.

– Tämä tapaus herättää kysymyksiä. Muun muassa sen, onko Turussa kaikilla yhdenvertainen pääsy taksikurssille. Onko maahanmuuttajuus kriteeri, joka voi estää pääsyn?

Yle Turku kertoi perjantaiaamuna nettiuutisessaan, että Turun Taksit -yhdistys ei suosittele taksityötä maahanmuuttajille. Myöhemmin iltapäivällä nettijutun otsikkoa muutettiin muotoon: Taksityö vaatii suomen kielen taitoa.

Ylen uutisen mukaan yhdistys painottaa, että taksityö vaatii hyvää suomen kielen taitoa, vahvaa paikallistuntemusta ja vaativien laitteiden käyttöä.

Maahanmuuttajataustaisia kuljettajia on jo paljon Turun joukkoliikenteen busseissa. Turun Taksit -yhdistyksen puheenjohtaja Kari Jalonen kuitenkin sanoo, että taksinkuljettajan työ eroaa aika paljon linja-auton kuljettajan työstä.

– Pidän kurssilla alkupuheenvuoron. Kursseilla jotkut pyörittää silmiään ja näen, että he kaikki eivät heti ymmärrä suomea hyvin. Sanon, että kannattaa miettiä, pärjääkö, jos ei hallitse suomen kieltä, Jalonen kertoo Yle Turun haastattelussa.

Maahanmuuttajataustaisista takseista tulee Jalosen mukaan myös palautetta.

– Valitettavan useasti siellä on maahanmuuttaja ollut kuskina. Kulttuuri ja näkemys ovat erilaisia. Muutamissa maissa voi ostaa lisenssin ja ryhtyä ajamaan taksia. Siellä ei ole mitään koulutusta, Jalonen sanoo Yle Turun haastattelussa.

Lainsäädäntö on edellyttänyt vuoden 2010 alusta, että kuljettajan on suoritettava taksinkuljettajan koulutus.