maanantai 24. syyskuuta 2012

Yle: Perussuomalaisten kuntavaaliehdokas esitti rasistisia kommentteja

Yle Uutiset: Perussuomalaisten kuntavaaliehdokas esitti rasistisia kommentteja 24.9.2012
Yle Kymenlaakso: Kotkalaisen kuntavaaliehdokkaan Facebook-päivitykset kuohuttavat
Yle Nyheter: Rasistiska skriverier av Sannf. kandidat
Kymen Sanomat: Kotkalaisehdokas esitti muslimien keittämistä
Iltalehti: PS:n ehdokas kirjoitti Facebookissa ministerien ja muslimien surmaamisesta
Uusi Suomi: Perussuomalainen katuu Facebook-viestejään: ”Suutuspäissäni kirjoitin”
Verkkouutiset: Yle: Perussuomalaisten kuntavaaliehdokas olisi keittänyt muslimit
Ilta-Sanomat: Yle: Poliisi selvittää PS-ehdokkaan kirjoituksia "elävältä keittämisestä"

Kotkalaisehdokas katuu kirjoituksiaan ja pahoittelee aiheuttamaansa mielipahaa.

Perussuomalaisten kunnallisvaaliehdokas on esittänyt rasistisia ja herjaavia lausuntoja yksityisellä Facebook-sivustollaan.

Kotkassa ehdolla olevan Amon Rautiaisen kirjoituksista on ollut tulkittavissa muun muassa, että hän on kannattanut muslimien elävältä keittämistä. Lisäksi hän on pitänyt isänmaallisena tekona pääministerin ja valtiovarainministerin surmaamista.

Hän on esittänyt myös syöpäpotilaita ja vanhuksia loukkaavia kommentteja.

Rautiainen kertoi Yle Uutisille maanantaina katuvansa kirjoituksiaan ja vetäneensä ne pois sivuiltaan. Hän sanoo tehneensä päätöksen niiden poistamisesta itse.

- Siellä oli jotain pahoja ylilyöntejä, joista olen todella pahoillani. Oma huumori ja kiihtymyksen taso on aiheuttanut sen, että on tullut käytettyä sellaista kieltä mitä ei pitäisi käyttää. Pahoittelen todella paljon niistä aiheutunutta mielipahaa, hän sanoo.

Rautiainen sanoo uskoneensa, että kommentit olisivat jääneet suljetulla sivustolla vain rajatun lukijajoukon tietoon. Hän kertoo myös, että valtaosa teksteistä oli ajalta, jolloin hän ei vielä tiennyt asettuvansa ehdolle kuntavaaleissa.

Rautiaisen mielestä kunnanvaltuutetun pitää pystyä toimimaan kaikkien kuntalaisten etua ajaen, mutta lisää kuitenkin varauksen.

- Eri puolueissa on eri painotukset siitä, ketkä ovat pääasiallisia puolueen äänestäjiä. He tulevat etusijalle, hän sanoo.

Rautiainen kaipaa muutosta päätöksentekoon, jota hän kuvaa nykyisellään sanelupolitiikaksi.

_________________________________________

Yle Kymenlaakso: Kotkalaisen kuntavaaliehdokkaan Facebook-päivitykset kuohuttavat

Perussuomalaisten Amon Rautiaisen teksteissä kritisoidaan rankasti muun muassa islaminuskoa ja Suomen politiikan kärkinimiä. Poliisi selvittää parhaillaan, antavatko kirjoitukset aihetta tutkinnan aloittamiseen. Rautiainen itse pahoittelee tekstejä.

Facebookissa julkaistut perussuomalaisten Kotkan kunnallisvaaliehdokas Amon Rautiaisen rasistiset päivitykset ovat levinneet maanantaina kovaa vauhtia internetissä.

Teksteissään Rautiainen kritisoi alatyyliseen ja uhkaavaan sävyyn muun muassa islaminuskoa ja Suomen poliittista johtoa.

- Kirjoitin tekstit huumorilla ja kiihtymyksen vallassa, hän kertoo.

Rautiainen on pahoillaan päivityksistään. Hän painottaa, että tekstit eivät ole tarkoitettu julkisiksi kannanotoiksi, koska hänen Facebook-profiilinsa ei ole julkinen.

- Laitoin tekstit Facebook-sivulleni tajuamatta että ne voisivat levitä näin laajasti.

Rautiainen kertoo, ettei vastuta mitään etnistä ryhmää, mutta sanoo olevansa äärimmäisen huolissaan ääri-islamismin leviämisestä.

Poliisi selvittää parhaillaan antavatko kirjoitukset aihetta tutkinnan aloittamiseen.

__________________________________________

Yle Nyheter: Rasistiska skriverier av Sannf. kandidat

Den sannfinländske kommunalvalskandidaten i Kotka, Amon Rautiainen säger att han ångrar rasistiska kommentarer på sin privata Facebook-sida. Polisen utreder om det finns anledning att starta en förundersökning på grund av skriverierna.

Rautiainens skriverier på Facebook kan bland annat tolkas om att han har stött tanken på att muslimer kunde kokas levande. Dessutom har han ansett att det är en fosterländsk gärning att döda statsministern och finansministern.

Rautiainen har sagt till Yle att han ångrar sina uppdateringar och han har tagit bort dem från Facebook. Han säger att han själv fattade beslutet att ta bort dem. Han säger också att han trodde att uppdateringarna inte skulle spridas eftersom sidorna inte är öppna för alla. Största delen av texterna ska också vara från en tid då han inte visste att han kommer att ställa upp i kommunalvalet.

Ordföranden för Sannfinländarnas distrikt i Kymmene Raul Lehto säger att partiet besämt tar avstånd från Rautiainens skriverier.

___________________________________________

Kymen Sanomat: Kotkalaisehdokas esitti muslimien keittämistä

Kotkalainen perussuomalaisten kuntavaaliehdokas Amon Rautiainen on kirjoittanut yksityisille Facebook–sivuilleen rasistisia kommentteja ja herjaavia lausuntoja. Yle Uutisten mukaan Rautiainen on ehdottanut sivuillaan muun muassa muslimien keittämistä elävältä. Lisäksi hän on pitänyt isänmaallisena tekona pääministerin ja valtiovarainministerin surmaamista.

Ylelle antaman haastattelun mukaan Rautiainen katuu kirjoituksiaan ja kertoo vetäneensä ne pois sivuiltaan.

— Siellä oli jotain pahoja ylilyöntejä, joista olen todella pahoillani, Rautiainen sanoi Ylelle.

Rautiainen kertoi uskoneensa, että kommentit olisivat jääneet suljetulla sivustolla vain rajatun lukijajoukon tietoon. Hänen mukaansa valtaosa teksteistä oli ajalta, jolloin hän ei vielä tiennyt asettuvansa ehdolle kuntavaaleissa.

Poliisi tekee selvitystä, antavatko kirjoitukset aihetta tutkinnan aloittamiseen.

Perussuomalaisten Kymen piirin puheenjohtajan Raul Lehdon mukaan puolue sanoutuu jyrkästi irti Rautiaisen kannanotoista.

— Rautiainen seisoo itse sanojensa takana ja vastaa niistä täysin, jos rikosoikeudellisia seuraamuksia tulee, Lehto totesi Ylelle.

__________________________________________________

Iltalehti: PS:n ehdokas kirjoitti Facebookissa ministerien ja muslimien surmaamisesta

Perussuomalaisten kotkalainen kuntavaaliehdokas julkaisi Facebookissa kovasanaista tekstiä muun muassa muslimeista.

Kotkassa ehdolla olevan Amon Rautiaisen (ps) kirjoitti Facebookissa muun muassa, että "maailman diktaattorina" hän "keittäisi elävältä" muslimeita. Hän myös kutsui isänmaalliseksi teoksi pääministerin ja valtiovarainministerin ampumista.

Rautiainen julkaisi kirjoituksensa yksityisellä Facebook-sivustollaan, mutta ne alkoivat levitä internetissä sen jälkeen, kun "äärioikeistolaisten ehdokkaiden" kommentteja keräävä blogi julkaisi ne.

Rautiainen sanoo Uuden Suomen haastattelussa siivonneensa kirjoituksia Facebookista.

- Olen pahoillani tekstien aiheuttamasta mielipahasta, siellä on pahoja ylilyöntejä, mutta ei niitä ole tarkoitettu miksikään kadunmiehen agitoinniksi, hän sanoo US:lle.

Perussuomalaisten Kymen piirin puheenjohtaja sanoo Yle Uutisten haastattelussa, että puolue sanoutuu jyrkästi irti Rautiaisen kommenteista.

Ylen mukaan poliisi selvittää, onko kirjoituksissa aihetta esitutkintaan.

Rautiaisen kirjoituksista uutisoi ensimmäisenä Uusi Suomi.

_____________________________________________________

Uusi Suomi: Perussuomalainen katuu Facebook-viestejään: ”Suutuspäissäni kirjoitin”

Perussuomalaisten kotkalainen kunnallisvaaliehdokas Amon Rautiainen herättää hämmennystä Facebook-kommentoinnillaan. Rautiaisen kirjoitukset ovat kiinnittäneet huomion myös perussuomalaisten Kymen piirin johdossa.

Kommentit levisivät julkisuuteen ehdokkaiden äärioikeistolaisiksi luokiteltavia kommentteja listaavan blogin kautta.

Rautiaisen mukaan hän kuitenkin kirjoittaa Facebook-seinällään kavereilleen, ei äänestäjille.

- Olen pahoillani tekstien aiheuttamasta mielipahasta, siellä on pahoja ylilyöntejä, mutta ei niitä ole tarkoitettu miksikään kadunmiehen agitoinniksi, Rautiainen sanoo.

Rautiainen kertoo jo siivonneensa Facebook-sivuaan.

Rautiaisen kommenteissa vastustetaan hyvin värikkäästi esimerkiksi ääri-islamia. Rautiainen muun muassa kirjoittaa, että maailman diktaattorina hän ”keittäisi elävältä” tietyn uskontokunnan edustajat. Tiettyjen suomalaispoliitikkojen ampumista hän kuvaa ”isänmaalliseksi teoksi”.

- En tarkoita sitä, suutuspäissäni kirjoitin niin, Rautiainen sanoo.

Rautiaisen mukaan päivitykset on kirjoitettu pienelle piirille, joka tuntee hänen huumorintajunsa, eikä niitä ole tarkoitettu otettaviksi kirjaimellisesti. Rautiainen kertoo olevansa huolissaan islamin leviämisestä Euroopassa. Se ei kuitenkaan ole hänen kuntavaaliteemansa.

Puolueesta on Rautiaisen mukaan oltu häneen yhteydessä, mutta ei aivan ylimmästä johdosta asti.

Perussuomalaisten Kymen piirin puheenjohtaja Raul Lehto kertoo aikovansa kysäistä Kotkan paikallisosastosta, ollaanko siellä tietoisia kommenteista.

- Todennäköisesti ollaan, koska minäkin sain tiedon sähköpostitse, Lehto sanoo.

Kotkan paikallisosaston ehdokasasetteluun Lehto ei voi eikä halua puuttua.

- Jokainen vastaa itse kirjoituksistaan, ja jokainen paikallisosasto vastaa omista ehdokashankinnoistaan.

Lehto kertoo toivovansa, että kommentointi pysyisi hyvän maun rajoissa, vaikka kaikilla onkin hänen mielestään oikeus ilmaista mielipiteensä.

- Ihmisten tarpeeton provosointi ja loukkaaminen on kuitenkin turhaa, Lehto sanoo.

Puolueen puheenjohtaja Timo Soini on aiemmin korostanut, että ehdokkaat pitäytyisivät kommenteissaan hyvän maun rajoissa.

__________________________________________________________

Verkkouutiset: Yle: Perussuomalaisten kuntavaaliehdokas olisi keittänyt muslimit

Perussuomalaisten kuntavaaliehdokas esitti rasistisia ja herjaavia kommentteja Facebook-sivuillaan, joita hän nyt sanoo katuvansa, kertoo Ylen uutiset.

Ylen mukaan perussuomalaisten kunnallisvaaliehdokkaana Kotkassa olevan miehen kirjoituksista on ollut tulkittavissa muun muassa, että hän on kannattanut muslimien elävältä keittämistä. Lisäksi hän on pitänyt isänmaallisena tekona pääministerin ja valtiovarainministerin surmaamista.

Kotkalaisehdokas sanoo Ylen uutisille katuvansa kirjoituksiaan ja pahoittelee aiheuttamaansa mielipahaa. Poliisi selvittää parhaillaan, antavatko kirjoitukset aihetta tutkinnan aloittamiseen.

- Siellä oli jotain pahoja ylilyöntejä, joista olen todella pahoillani. Oma huumori ja kiihtymyksen taso on aiheuttanut sen, että on tullut käytettyä sellaista kieltä, mitä ei pitäisi käyttää, hän sanoo.

Mies on poistanut tekstit oma-aloitteisesti Facebook-sivuiltaan.

_______________________________________________________________

Ilta-Sanomat: Yle: Poliisi selvittää PS-ehdokkaan kirjoituksia "elävältä keittämisestä"

Perussuomalaisten kuntavaaliehdokas esitti yksityisellä Facebook-sivullaan rasistisia ja alentavia ajatuksiaan.

Kotkassa kuntavaaliehdokkaana olevan Amon Rautiaisen kirjoituksissa vihjattiin muun muassa, että hän kannattaa muslimien elävältä keittämistä.

Hänen kommenttiensa mukaan hän pitää pääministerin ja valtionvarainministerin surmaamista isänmaallisena tekona.

Rautiainen kertoi Yle Uutisille katuvansa kirjoituksiaan ja vetäneensä ne pois sivuiltaan.

- Siellä oli jotain pahoja ylilyöntejä, joista olen todella pahoillani. Oma huumori ja kiihtymyksen taso on aiheuttanut sen, että on tullut käytettyä sellaista kieltä mitä ei pitäisi käyttää. Pahoittelen todella paljon niistä aiheutunutta mielipahaa, hän kertoi Ylelle.

Rautiaisen mukaan valtaosa teksteistä oli ajalta, jolloin hän ei vielä tiennyt asettuvansa ehdolle kuntavaaleissa.

Poliisi selvittelee parhaillaan, antavatko kirjoitukset aihetta tutkinnan aloittamiseen.

Perussuomalaisten Kymen piirin puheenjohtajan Raul Lehdon mukaan puolue sanoutuu jyrkästi irti Rautiaisen kannanotoista.