perjantai 28. syyskuuta 2012

Yle: Asianajaja nimitteli loukkaavasti maahanmuuttajaa

Yle Lahti: Asianajaja nimitteli loukkaavasti maahanmuuttajaa 28,9.2012
Etelä-Suomen Sanomat: Ruma puhe toi sakot asianajajalle

Päijät-Hämäläinen asianajaja on tuomittu kunnianloukkauksesta sakkoon. Lakimies oli käyttänyt rumaa kieltä myös paikalle hälytetyn poliisin kuullen.

Tapaus sattui ravintolaympäristössä, jossa asianajaja oli käyttänyt maahanmuuttajataustaisesta henkilöstä loukkaavia ilmaisuja.

Paikalle oli hälyttety kaksi poliisipartiota viime toukokuussa. Päijät-Hämeen käräjäoikeus katsoi lakimiehen kielenkäytön täyttäneen kunnianloukkauksen teonkuvauksen.

Rangaistus on 30 päiväsakkoa, josta maksettavaa tulee 1 590 euroa.

Käräjäoikeuden mukaan sakon määrässä on otettu huomioon, että vastaajalta asianajajan asemansa vuoksi, voidaan edellyttää asiallista käyttäytymistä.

__________________________________

Etelä-Suomen Sanomat: Ruma puhe toi sakot asianajajalle

Käsistä riistäytynyt sanaharkka ravintoloitsijan kanssa toi kunnianloukkaustuomion ja sakot lahtelaiselle asianajajalle.

Oikeus määräsi harvinaisessa oikeusriidassa 36-vuotiaan asianajajan maksamaan 1 590 euron korvaukseen loukkauksen kohteeksi joutuneelle ulkomaalaissyntyiselle ravintoloitsijalle.

Päijät-Hämeen käräjäoikeus ei käsitellyt juttua avoimesti, vaan osapuolet olivat sopineet käsittelystä kirjallisena menettelynä.

Tuomio tuli pizzerianomistajan halventamisesta loukkaavilla puheilla. Teot tapahtuivat ravintolassa sekä sen viereisen ravintolan terassilla. Vapaan vietossa ollut asianajaja oli tekohetkellä päihtynyt. Teko tapahtui tämän vuoden toukokuussa.

Asianajajan kuulustelun sekä todistajien kertomusten perusteella hän oli käyttänyt ravintoloitsijasta moniakin leimaavia ilmauksia. Itse hän myönsi kutsuneensa ravintolayrittäjää ainakin karvakädeksi.

Todistajana ollut toinen yrittäjä oli myös kuullut nimittelyt.
- Mutakuonoa tai sellaista perusjuttua, niin kuin ulkomaalaisista puhutaan.

Todistajana oli lisäksi paikalle hälytetty poliisi.
- Oli ainakin sanat kurdi, karvanaama ja miehen sukupuolielin jossakin muodossa. Meitä poliiseja hän nimitti vitun kyrviksi.

Oikeuden päätöksessä ei kerrota, mikä ilmauksista johti sakkorangaistukseen.

Asianajaja ja ravintolayrittäjiä olivat ennestään tuttuja. Kohtaaminen ravintolassa ja siitä seurannut sanaharkka olivat kuitenkin sattuma. Asianajaja ei mennyt ravintolaan työasioille, vaan tilaamaan pizzaa.

Aina kun asianajaja tuomitaan oikeudessa rikoksesta se aiheuttaa reaktion myös ammattikuntaa valvovassa liitossa.
- Liiton on mietittävä, johtaako tapaus kurinpitoon, kertoo Asianajajaliiton valvonnasta vastaava lakimies Minna Melender.

Liitto ei mainosta asianajajien kurinpitorekisteriä, eikä julkaise sitä esimerkiksi verkkosivuillaan.
- Se on kuitenkin julkinen rekisteri, josta annamme kenelle tahansa pyynnöstä tietoja.